用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

Hi, PCCW2319

你就好啦,考完試,原定仔仔今日第一天考試,遇著停課,要等26/6先考,又不可以周圍去,邊有心機同你讀書,心都散啦,學校又話暑假可能延期,初中又要早d返學,這個暑假真是短。

考完試lu :loveliness:
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

原帖由 mamawwe 於 09-6-2 11:53 發表
Hi, PCCW2319:

我問過阿仔,係所有科目用英文授課, 除中文,中史同普通話

同阿仔答案一樣.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

我問過阿仔,係所有科目用英文授課, 除中文,中史同普通話

原帖由 PCCW2319 於 09-5-30 19:16 發表
根據較早前估計,所有科目(包括體育、通識教育等科)均以英文授課的學校,預計全港僅得 10間

mamawwe,

你有冇問過阿仔 : 係咪所有科目(包括體育、通識教育等科)均以英文授課的學校呀 ?  ...

根據較早前估計,所有科目(包括體育、通識教育等科)均以英文授課的學校,預計全港僅得 10間

mamawwe,

你有冇問過阿仔 : 係咪所有科目(包括體育、通識教育等科)均以英文授課的學校呀 ?

原帖由 mamawwe 於 09-5-23 11:08 發表
我阿仔都話學日文,但係童軍又話有活動,所以只係plan 緊

原來阿仔暑假都要返school band, 而且同日文有小小撞時間. 不過阿仔自己話唯有每堂遲小小返school band.

原帖由 snoopy008 於 09-5-23 21:50 發表
嘩! 乜咁快手呀!  我今日未去報呀, 我以為仲早添!

係啦, 你要快d去啦, 20人就滿額架啦. 可能果班最就時間. 13/7開始.

嘩! 乜咁快手呀!  我今日未去報呀, 我以為仲早添!

原帖由 PCCW2319 於 09-5-23 18:36 發表

岩岩同阿仔去左報名啦. 仲以為咁早 (正式開始報名5月18日) 應該仲未有人報名添. 點知睇到佢地份記錄, 阿仔係第5個報名.

原帖由 mamawwe 於 09-5-23 11:08 發表

岩岩同阿仔去左報名啦. 仲以為咁早 (正式開始報名5月18日) 應該仲未有人報名添. 點知睇到佢地份記錄, 阿仔係第5個報名.

回覆 1# PCCW2319 的文章

原帖由 mamawwe 於 09-5-22 09:22 發表
真係呀, 中史同中文時好時唔好, 我想問吓今次份中文卷的閱讀理解, 我有朋友說是中二程度而且比分會較為主觀(由老師決定)....您有這敏覺嗎?

..........你真係好媽媽, 其實阿仔咁多次考試, 測驗, 我都冇睇過d paper架, 只係知到幾多分& 簽名就算.

你咁講都係叫阿仔拎番d paper 黎睇下先.

阿仔話今年暑假學日文, 前幾日搵左間近屋企又幾好既.

真係呀, 中史同中文時好時唔好, 我想問吓今次份中文卷的閱讀理解, 我有朋友說是中二程度而且比分會較為主觀(由老師決定)....您有這敏覺嗎?

原帖由 mamawwe 於 09-5-21 13:48 發表

點呀,最近又派了成績, 但係阿仔的成績好飄忽, 都唔知點教好.....

阿仔有些科目排位有進步, 但亦有些科目排位跌左, 尤其是中史 雖然無科目唔合格. 班名次冇變, 但級名之次就跌左.

點呀,最近又派了成績, 但係阿仔的成績好飄忽, 都唔知點教好.....

原帖由 heidili1997 於 09-5-7 10:23 發表
我想問各位初中何時返學,會不會同夏令營的時間撞期。 THANKS

我上年都無幫阿仔報暑假活動, 怕中學返涵接班撞期. 不過我已經唔記得上年阿仔邊日返中學既暑假班啦.

原帖由 mamawwe 於 09-5-6 19:00 發表
Hi All,

有關夏令營資料如下:
http://www.teacher.org.hk/

阿仔是參加I.T.夏令營, 都幾多活動, 家長仲可去睇畢業禮, 看看有否興趣, 如果兩人是兄弟或同學可安排同房, 有問題看看能否為您們解答, 希望有用啦 ...

好似幾正咁喎..:loveliness: :loveliness:

回覆 2# PCCW2319 的文章

佢本來參加科大, 但滿咗, 所以參加中大營

我想問各位初中何時返學,會不會同夏令營的時間撞期。 THANKS

原帖由 mamawwe 於 09-5-6 19:00 發表
Hi All,

有關夏令營資料如下:

阿仔是參加I.T.夏令營, 都幾多活動, 家長仲可去睇畢業禮, 看看有否興趣, 如果兩人是兄弟或同學可安排同房, 有問題看看能否為您們解答, 希望有用啦 ...

你仔係今年暑假參加, 定係之前參加架 ? 參加左邊間大學呀?

Hi All,

有關夏令營資料如下:

阿仔是參加I.T.夏令營, 都幾多活動, 家長仲可去睇畢業禮, 看看有否興趣, 如果兩人是兄弟或同學可安排同房, 有問題看看能否為您們解答, 希望有用啦!
‹ 上一主題|下一主題