用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 荔枝角天主教小學 09~10入讀小一的荔天家長請入
樓主: 愷琳媽媽
go

09~10入讀小一的荔天家長請入 [複製鏈接]

我個仔又係, 同我話佢食第一, 全部食晒, 學校D飯好好食等等..... 本人認為非常之唔可靠. 信住先啦.....

想問一問, 上星期有視藝堂, 是不是需要畫一幅畫交學校? 因為仔仔話佢在學校已經畫完, 所以無帶返屋企, 請問上一堂是畫什麼圖畫?

重覆了先前的文章

尋日亞仔同我講話嵐嵐食野時甩o左隻牙,佢同嵐嵐話想     o下, 哈哈.....嵐嵐答佢呢"d"係私隱唔可以比佢睇. 原來小朋友都識運用私隱呢樣野. ^.^

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-22 16:51 發表
本來諗住一陣帶個女去脫牙 (嘻嘻....自己唔敢幫佢脫), 點知岩岩打俾我話唔駛去脫啦, 原來佢係學校食食下米線, 就脫左啦, 佢仲要話"食食下米線, 仲依為食到有骨添, 點知原來係隻牙仔, 咁未用張紙巾包住佢囉", 佢話流 ...

oh ~~好野又多一個 1B 班, 你個小朋友叫咩野名呀 ???

原帖由 小薯仔 於 09-9-22 09:40 發表
嵐嵐mimi ,hinhin.mami, 湳淇爸爸:你好呀, 好開心發玩到呢個平台, 我個小朋友都係讀1B班架. 想認識多幾個家長呀, 多多指教!

係呀 ~~下堂視藝課時要交, 但畫咩真係唔知喎, 因為我個仔畫到花呢碌我都唔知佢畫"mug"野.

我個仔食飯就同嵐嵐拍住上一齊o甘.........慢.

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 12:31 發表
我個仔又係, 同我話佢食第一, 全部食晒, 學校D飯好好食等等..... 本人認為非常之唔可靠. 信住先啦.....

想問一問, 上星期有視藝堂, 是不是需要畫一幅畫交學校? 因為仔仔話佢在學校已經畫完, 所以無帶返屋企, 請問上 ...

仔仔叫 "曦曦"

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-23 13:12 發表
oh ~~好野又多一個 1B 班, 你個小朋友叫咩野名呀 ???

我個仔仔就留幅畫在校, 又話畫好, 都唔知係咪真.

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-23 13:17 發表
係呀 ~~下堂視藝課時要交, 但畫咩真係唔知喎, 因為我個仔畫到花呢碌我都唔知佢畫"mug"野.

我個仔食飯就同嵐嵐拍住上一齊o甘.........慢.

你就好啦....個女o甘聽話, 我晚晚返到屋企都要同個仔死過. 佢係學校只係做o左部份返到屋企又掛住同個妹玩, 學校功課其實要做好快做完但佢唔願做公文功課所以連帶學校o既都唔想做. 哎......我都無晒佢符, 呢排真係晚晚都搞到成 8:30pm 先可以食飯, 食飯又要成 45min 食完無耐又夠鐘要瞓覺.

我啱啱比人調o左去另一個 Dept. 學野 我諗呢輪我都會小"d"時間上黎傾 lu.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-22 14:56 發表

暫時見佢d功課唔係好多喎, 因為每日都有導修堂, 我個女話老師講要係學校做晒d功課, 所以返到屋企都唔係好見佢要做功課, 最多係我幫佢 check 功課個時俾我擦左再寫過....... ...

回覆 188# hinhin.mami 的文章

我個情況同你一樣, 上星期好D架, 今個星期好唔得.... 晩晩都要鬧... 唉.... 希望快D適應啦...

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-23 13:27 發表
你就好啦....個女o甘聽話, 我晚晚返到屋企都要同個仔死過. 佢係學校只係做o左部份返到屋企又掛住同個妹玩, 學校功課其實要做好快做完但佢唔願做公文功課所以連帶學校o既都唔想做. 哎......我都無晒佢符, 呢排真係晚 ...

唔怪之得呢兩日冇見你上黎傾啦, 不過唔緊要啦, lunch 至上黎煲番之前個d囉.....

我個女邊度聽話呀??? 佢 dinner 未又係食成個鐘都食唔晒.....功課佢就真係好快做晒啦, 不過我返到屋企個時就擦左好多囉, 因為d字太醜啦, 都冇俾心機做, 為求做得快, 可以同個細佬玩, 唔知係唔係細佬係屋企實在太悶啦, 所以一見到家姐返到屋企就貼住唔放, 家姐行到邊就跟到邊, 攪到家姐未又係心都散晒, 要我返到去控制佢地, 唔好玩得太癲.....

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-23 13:08 發表
尋日亞仔同我講話嵐嵐食野時甩o左隻牙,佢同嵐嵐話想     o下, 哈哈.....嵐嵐答佢呢"d"係私隱唔可以比佢睇. 原來小朋友都識運用私隱呢樣野. ^.^

佢講 "私隱" ??? 我冇聽佢講過呢個詞語喎, 唔通係學校學既? 嵐嵐冇同我講話軒軒想睇, 等我一陣問下佢先

知唔知歌詠組係做乜架?

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 15:09 發表
知唔知歌詠組係做乜架?

乜野歌詠組呀?? 你個仔入左??  係唔係即係合唱團呀?

我都真係唔知係乜, 仔仔昨天提到的, 我估係音樂堂分組, 但係又唔多明白, 男仔表達真係差好多, 要估估下, 你試下問嵐嵐, 睇下佢知唔知丫.

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-23 15:26 發表

乜野歌詠組呀?? 你個仔入左??  係唔係即係合唱團呀?

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 16:16 發表
我都真係唔知係乜, 仔仔昨天提到的, 我估係音樂堂分組, 但係又唔多明白, 男仔表達真係差好多, 要估估下, 你試下問嵐嵐, 睇下佢知唔知丫.

我相信應該係合唱團, 嵐嵐話係音樂堂, 老師叫唱 " d r m f s" , 不過佢唔夠高音, 所以入唔到.....佢話係比賽黎嫁喎

唔該晒你呀, 女仔表達能力真係叻得多, 清楚得多.

今日有好多功課呀…..….;

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-23 16:34 發表

我相信應該係合唱團, 嵐嵐話係音樂堂, 老師叫唱 " d r m f s" , 不過佢唔夠高音, 所以入唔到.....佢話係比賽黎嫁喎

醒目開學勳章

原帖由 小薯仔 於 09-9-23 16:55 發表
唔該晒你呀, 女仔表達能力真係叻得多, 清楚得多.

今日有好多功課呀…..慘….;

佢都唔係表達得好, 初時佢都話唔知咩叫歌詠組, 之後我就問下佢係唔係0係音樂堂老師講過呀, 慢慢引導下佢越講越多俾我聽咋....

做功課之餘, 記住要溫英文默書呀 ^.^

嘩...尋日真係好多工課做呀, 又要溫默書. 哎....又成十點幾先瞓.

醒目開學勳章

原帖由 hinhin.mami 於 09-9-24 09:15 發表
嘩...尋日真係好多工課做呀, 又要溫默書. 哎....又成十點幾先瞓.

真係好多功課丫, 不停對, 不停改, 又要畫圖畫 (英文 house, 中文書), 佢又畫得慢, 又唔知自己想畫乜, 攪攪下都夜啦, 佢未又係10點幾至訓到, 好彩英文默書之前幾日已經開始溫, 如果唔係可能仲夜......今朝又唔願起身啦

係呀, 我都係差不多11點, 好慘, 睇到佢個眼睛得番一條線...........唉... 算啦... 今日睇佢做化啦.
好彩中文點書在下星期炸

原帖由 嵐嵐mimi 於 09-9-24 09:21 發表

真係好多功課丫, 不停對, 不停改, 又要畫圖畫 (英文 house, 中文書), 佢又畫得慢, 又唔知自己想畫乜, 攪攪下都夜啦, 佢未又係10點幾至訓到, 好彩英文默書之前幾日已經開始溫, 如果唔係可能仲夜......今朝又唔願起 ...
‹ 上一主題|下一主題