用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟小三TSA/BCA為咩?
樓主: Vanadium
go

究竟小三TSA/BCA為咩?   [複製鏈接]

引用:Quote:shadeslayer+發表於+17-2-6+13:05+

原帖由 wan_sosin 於 17-02-06 發表
我都曾在大集團做過事,auditor是會給予清晰指引去做好公司要求的工作。教育局有無給予學校協助,尤其水平 ...

IA 係依公司既定政策及程序,去檢視營運成效,尋找營運問題所在,IA係唔會係報告提供意見,只會指出錯處,唔會教子公司/部門如何如何。IA嚴格來講係唔熟日常營運,佢地唔係營運專家。Management Action係子公司/部門做回應及行動,可以參考吓政府審計處新聞,部門可以接納/反對該評核

離晒題都要吹下水先~~~

MASAYA 發表於 17-2-6 13:21
TSA係工具唔係部門,你講咩呀?

咁都唔明, 在下的 Audit 部門也要同工具做 audit 的, 用大數據 detect anomalies. 你叫這工具你叫TSA也可以。

重點係一些教育人員要求取消TSA這工具, 沒有工具, 如何「查找不足」。有不足的地方改善不了, 唔係應該有「不足」的學校要解析咩?  問自己良心就可以。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-6 13:43
咁都唔明, 在下的 Audit 部門也要同工具做 audit 的, 用大數據 detect anomalies. 你叫這工具你叫TSA也可 ...
//取消TSA這工具, 沒有工具, 如何「查找不足」// 即係你認為香港教育只依靠TSA去查找不足?或者就下你縮細範圍到小學中段只能靠小三TSA?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast 發表於 17-2-6 12:36
都話信則有不信則無loc
連教育局都冇講TSA點幫官津改善教學,都係得個信字
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 17-2-6 13:25
我都曾在大集團做過事,auditor是會給予清晰指引去做好公司要求的工作。教育局有無給予學校協助,尤其水平 ...

我做過多間 MNC, 大公司, 無一間 IA 會比意見如何改善。改善不了, 係部門主管/校長/教員要受罪, 不是顧客/學生。

正常人只會 debate 結論是否正確, 無人/部門會怪 IA 用的工具的。如果 IA 用 excel 做数據分析, 唔通怪 excel, 要求取消 excel?

同理, 正常人只會 debate TSA结果, 例如某校乘數差, 是否真的呢, 不會一開口要取消TSA。

mcl203 發表於 17-2-6 13:42
IA 係依公司既定政策及程序,去檢視營運成效,尋找營運問題所在,IA係唔會係報告提供意見,只會指出錯處, ...

個報告內容梗係唔會講意見啦,不過Auditor會親自走嚟同該部門講囉!教育局個TSA報告,夠一樣無講D教育局官員會去學校"提點"下間學校啦!

wan_sosin 發表於 17-2-6 13:54
個報告內容梗係唔會講意見啦,不過Auditor會親自走嚟同該部門講囉!教育局個TSA報告,夠一樣無講D教育局官 ...

何謂提點??...咁你知唔知現實IA 提點Management Action, 或係非正式叫Approval...係對營運回應帶來壓力...係負面既行為

嚟同該部門講...係移除Facts Finding既爭拗...確保Facts Finding係大家認同....唔係提點如何善後

無提點 去任部門去發運...勝於 提點既指手畫腳....睇法幾有趣

mcl203 發表於 17-2-6 14:04
何謂提點??...咁你知唔知現實IA 提點Management Action, 或係非正式叫Approval...係對營運回應帶來壓力... ...

教育局亦唔係單只提供數據,仲會"提點"學校來比學校壓力!但唔係協助間學校,只係反映比學校知,唔掂喎!你間學校比人哋差喎! 下年唔該做好D!

MASAYA 發表於 17-2-6 13:49
連教育局都冇講TSA點幫官津改善教學,都係得個信字

是學校收資助辦學, 不是教育局辦學。教育局如何有萬能應對方法?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-2-6 14:12
是學校收資助辦學, 不是教育局辦學。教育局如何有萬能應對方法?
你究竟講TSA幫到學校定TSA幫到教育局呀?係學校借TSA去改善定教育局借TSA去改善呀?

wan_sosin 發表於 17-2-6 14:10
教育局亦唔係單只提供數據,仲會"提點"學校來比學校壓力!但唔係協助間學校,只係反映比學校知,唔掂喎!你 ...

你覺得若學校係長期低於應有水平....EDB應該直接干涉學校管理 ??
例如...校長失職...老師團隊 欠積極...等等
須知...評核係反映客觀數據...而無去查找現實情况...管理仍自由在學校手中 ~~~

mcl203 發表於 17-2-6 14:19
你覺得若學校係長期低於應有水平....EDB應該直接干涉學校管理 ??
例如...校長失職...老師團隊 欠積極...等 ...

教育局五年一次到學校外評的目的,就是真正考評間學校。
原來教育局只係提供數據嘅部門,明白晒!不如提意教育局唔晒花資源去外評,只用考試來分析各間學校嘅教學

wan_sosin 發表於 17-2-6 14:38
教育局五年一次到學校外評的目的,就是真正考評間學校。
原來教育局只係提供數據嘅部門,明白晒!不如提意 ...
學校happy晒...唔錯既提意...最重要...唔好後悔...或反口忘記現有提意 ~~~

mcl203 發表於 17-2-6 14:42
學校happy晒...唔錯既提意...最重要...唔好後悔...或反口忘記現有提意 ~~~
...

你咁支持,咁你快快去提意,搞返個取消學校外評群組,搵多D人去支持你

shadeslayer 發表於 17-2-6 13:14

依家風水咩, 信則有不信則無?
講你都唔會信ga la,留番啖氣暖下肚好過

wan_sosin 發表於 17-2-6 14:57
你咁支持,咁你快快去提意,搞返個取消學校外評群組,搵多D人去支持你
...
咁奇怪...我提意 ??........都話左唔好反口忘記咗啦....

mcl203 發表於 17-2-6 15:07
咁奇怪...我提意 ??........都話左唔好反口忘記咗啦....

係你話個提意唔錯喎

引用:Quote:mcl203+發表於+17-2-6+15:07+ 咁奇怪

原帖由 wan_sosin 於 17-02-06 發表
係你話個提意唔錯喎
又要討論吓何謂"提議"或"附和", "附和" 又分"真心" 或 "無奈", 有排傾 ~~~

wan_sosin 發表於 17-2-6 14:10
教育局亦唔係單只提供數據,仲會"提點"學校來比學校壓力!但唔係協助間學校,只係反映比學校知,唔掂喎!你 ...

點解唔掂?  拿撥款的時候就話自己係靈魂工程師, 又要尊重, 一有人指出學校某方面不足, 就立即話只係打分工, 又話指出問題唔掂。老師的專業去哪?

MrBeast 發表於 17-2-6 14:59
講你都唔會信ga la,留番啖氣暖下肚好過

梗係唔信, 我做過幾間 MNC, 有第一身經驗, 全無你所講的。除非你有第一身經驗, 如果唔係揾鬼信。
‹ 上一主題|下一主題