用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD食葯問題...請賜教...(急!)
樓主: ~仔仔媽咪~
go

ADHD食葯問題...請賜教...(急!) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-7-17 17:34 發表
您係因唔洗用住姐, 但都聽倒....我真係唔多惦.... 我有好多grammar都唔記得, 係阿仔要做exercise我先學返....重有, 有d grammar係唔同左我地個時....佢地話 a cola唔係 a can of cola, 其實我真係以為 a cola係錯,  ...

我都覺得依加果 d 同以前學果 d 有唔同, 不過既然依加 d 書係咁教, 唯有自己都學埋 d 新式英文喇.

個仔依個暑假去補grammer先知佢咁差, 依家要一個星期補兩日! 希望趕上升小三啦!

原帖由 77777 於 09-7-17 17:34 發表
您係因唔洗用住姐, 但都聽倒....我真係唔多惦.... 我有好多grammar都唔記得, 係阿仔要做exercise我先學返....重有, 有d grammar係唔同左我地個時....佢地話 a cola唔係 a can of cola, 其實我真係以為 a cola係錯,  ...

新式英文...呢D咪大鑊囉,搞到我地班家長由頭再學過,同埋我地嗰個年代讀書D生字邊有咁深先得架...我仔小二本英文書,竟然已經要默'盲人突字'個英文,我當堂O哂咀...!
你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效,是由心發出.

原帖由 zater 於 09-7-17 19:11 發表

英文我都好唔掂, 阿女二年級 d 英文仲可以, 我諗三年級果 d 已經好有難度, 特別係 grammar

所以我買埋買埋都有幾本英文grammer書囉!基本上唔係俾仔睇,係俾我自己睇....="=

同埋適逢我自己依家學緊日文,有時我都將日文嗰D文法套落英文度解釋俾我仔知...直頭將我日文老師既講法轉番英文文法黎講,咁都易D同我仔講解既...

原帖由 monteazul 於 09-7-17 22:14 發表
個仔依個暑假去補grammer先知佢咁差, 依家要一個星期補兩日! 希望趕上升小三啦!

小二嗰D英文grammer都未係太深,都仲可以追得番既~你試下同佢做暑期作業時先同佢解哂題同埋查哂生字,教完佢嗰頁既文法之後先至叫佢做,做完你對番啱唔啱,唔啱再同佢講解多一次,咁樣囝囝會易入腦好多囉,否則佢地似明又唔明咁去做,佢地會好迷惘架.

原帖由 zater 於 09-7-17 19:13 發表

我都覺得依加果 d 同以前學果 d 有唔同, 不過既然依加 d 書係咁教, 唯有自己都學埋 d 新式英文喇.

無計,依家香港都傾向於美式英文,有別我地嗰個英國統治年代既傳統英式英文囉,依家聽出面人講英文,我都唔係咁聽得明,聽完我都仲要記入腦响腦度將人地講嗰幾句解迷題咁解,估估下至估到佢地係講乜!

依家我細佬由加拿大番黎,睇黎都要搵個機會請教佢英文...="=

原帖由 77777 於 09-7-17 22:29 發表
嘩, 您阿仔本英文書超深啊, 比佢考起....

我個時打去出版社話佢地唔岩, 點知係我唔夠UPDATE, 而家佢地係咁講枉, 所以有時阿仔蒙查查, 講倒唔清唔楚, 我又驚C佢測驗錯, 惟有打返學校叫老師教番我, 再教阿仔.....

...

我可能記錯,應該嗰隻字係响我仔小三上學期英文書出現至啱,不過我都覺得好深,,,但我仔間學校已經係程度低既學校,仲要我仔嗰班已經係特殊班黎喇噃...唔明點解依家D小學英文可以咁深...==

上年小三亞仔個英文老師已經好好架喇!所以我都唔敢打搞佢,自己唯有查字典睇多D grammer書黎增值咗自己先,暫時我仔D小學英文我都仲應付到,但佢堆小學數學我已經出現學障問題,唔識教仔數學...==

原帖由 77777 於 09-7-17 22:34 發表
仔仔媽咪,

您就好啦, 可以問您細佬, 佢地講個D係最常用架, 有時我地講, D鬼佬會覺得怪怪地, 始終響香港, 有時我地係廣東話譯過去....唔係佢地常用的講法....

...

我都唔知問唔問到架...我細佬好忙架!一放假番HK就周圍影巴士(我細佬都係autism黎)...佢番咗黎兩個幾星期都仲未約我呢個家姐出黎逛街...

佢地近美國口音始終講嗰堆英文都係口語化同潮D...有好多時我都跟唔切佢地個tempo聽佢地講野,上年我細佬番黎仲帶埋佢個烏克蘭籍鬼仔老友黎遊HK,個鬼仔係咁講英文問我意見(佢去女人街買tie番工)...我當堂啞咗,淨係識得手指指咋...好瘀!!!

原帖由 77777 於 09-7-18 15:14 發表
就算三年級都深呀, 係好深呀.....我真係唔識枉.....

阿仔d數都係c6攪, 我三年級d數開始好曳, 公因, 公倍我都未攪惦, 識過中三時追住個阿sir問, 佢嚇倒走人....ops:" /> ops:" /> ops:" />

...

我細個直頭數學次次考試測驗都唔合格啦!嗰時好慘架!我老豆同大佬輪流捱夜幫我惡補數學,咁我真係聽唔明嘛,就算似係聽得明,我都唔知點解我計極都係錯,結果我細個成日俾佢地打同埋扯耳仔架!佢地教到發哂火,但我計唔到我都唔想嘛!到大個咗生咗個範範都踩既亞仔,同治療師傾開至知原來我係有數學障礙囉!點解早廿幾年前唔興做評估,如果一早估到我係數障,我隻耳仔都唔駛係咁俾人係咁大力扯啦~~~

我依家對耳係有D聽唔到,但又唔係咁嚴重,只係你太細聲講野,我係完全聽唔到...我以前有個醫生老細,佢都頂唔順我對耳,專登走黎check我對耳,佢都話我對耳聽聲弱...都唔知係關我細個成日俾人打巴响耳仔/扯耳仔既原因,定係我以前後生夾band玩打鼓既問題...但我已經無打鼓成五六年LU...

原帖由 77777 於 09-7-18 15:23 發表
您細佬返來又多數係週圍玩, 咁又真係好難叫佢坐定定您可以問佢, 遲下先law...我星期六日都好鍾意行下街, 不過, 我好鬼論盡, 交通費好貴, 有樓梯又唔鬼去倒....今日行行下去花墟, 好鬼開心, 撞倒個二十幾年無見的小學 ...

有時我遇到D好耐無見既舊同學舊同事,都會零舍開心架~!

我同我細佬唯一既話題係相機囉!早幾年我買咗部單鏡黎玩,真係好鐘意影相(基本上係影景影仔同影貓...哈哈),咁我細佬至好鬼興奮咁同我傾相機囉!不過幾年後既今日,我細佬已經有幾部大機同好多鏡頭玩,反之家姐都係得部單反,乜都無進步,我就黎俾我細佬叮我出局架喇~~~ 鬼咩!家姐仲有個細既(我仔)要我去搞,得閒死都唔得閒掂部相機啦...

超同意
原帖由 zater 於 09-7-17 19:13 發表

原帖由 77777 於 09-7-18 23:19 發表
HA HA, 我真係同您差唔多, 以前中學d數係0-2x分, 不過個時test唔洗比阿媽簽名, 所以無比人打.....話時話, 我個時一開始升上中學最高興的事係測驗唔使阿媽簽名, 而成績表先要, 不過可能大左, 中學媽咪唔打啦.....

我 ...

查實我升到中學都開始無再俾人打,不過大佬真係俾咗好大壓力我囉,查實依家諗番都知應該點對付我仔,實情我地班仔唔可以立亂迫既,好似想當年我都會成日諗,查實D大人同我好好講,我真係會聽囉!反而一句垃圾兩句話你成PAT屎咁,我就算好知佢地係關心我好心痛我讀書唔叻,但嗰D說話都會好影响到我,唔係影响到我會勤力讀書喎,而係令我自己認同咗我真係一PAT爛泥黎,同埋真係壓力好大,大到怕咗讀書...所以我媽依家都覺得當年咁講係好對我唔住(我媽同我大佬係同一類人),當然我會同我媽講話唔好擺响心度啦,但講真佢地當年喪踩又迫,的確好嚴重影响到我對自己既睇法,我無自信又同時覺得自己無用好廢,都係皆因咁多年日積月累收到咁多惡評而成,問心我真係一直好努力做好自己,但永遠做唔到excellent,我會覺得自己個質地唔好囉.所以有時我教仔都係會留意用詞,幾惡幾嚴都好,千祈唔好講埋D好負好涼薄既說話黎打沉佢.

原帖由 77777 於 09-7-18 23:22 發表
唔緊要啦, 您細老係影相叻, 不過湊仔一定係我地叻....佢唔洗花時間教小朋友係多d空閒時間, 而且多數係女人教架ma....不過, 我地多d親子樂law....

我細佬依家就係咁LUR我買鏡頭玩囉!不過真係未有工番又無收入,我都唔諗住買咁貴既野黎玩,況且我又唔識,費時買埋買埋D唔等駛既野番屋企啦.

依家我教緊我仔做英文暑假功課,就黎嘔血....我仔有好多都唔識,連do does don't doesn't都唔識分又唔識用,依家我都係咁額外俾D習作佢做,教佢點用呢四隻字...

原帖由 77777 於 09-7-20 12:19 發表
阿媽個時係無mud比壓力我, 我之前係有補習老師law....可能我阿媽生左幾個, 又唔會emphasize去晒我度, 細個須然阿爸好早c, 不過我個童年係好快樂.....唔係特別有d mud野物質上面, 不過, 就係我地成日有得出去單位外面 ...

查實我本身唔係着重俾人讚囉!根本我好怕俾人讚,一有人讚我就會好不知所惜,唔知應該俾咩反應人,,,但就係唔鐘意俾人狂踩囉,咁講真我對自己都好高要求,你仲要加把口埋黎話我唔掂成PAT野咁,我覺得你唔講野已經當幫忙囉!講真我唔鐘意人干涉我做事,總之我唔係學壞嗰D人黎囉.大致上我就係覺得我係呢類人黎.你唔駛讚我,但亦唔好踩我.

原帖由 77777 於 09-7-20 12:25 發表
相機我唔多識, 不過好似可以玩倒好貴架, 我只係識玩d傻瓜機咋.....

慢慢來啦, 有時grammar初時我都教倒嘔血架, 佢係未掌握kick住左law.....不過如果佢係明左就會快好多....

...

唯有係咁諗啦...今日都係咁要佢做暑期作業架喇.我噚日都又買咗兩本英文grammer習作,我老公當堂又O咀...不過無計啦,依家暑假買呢D習作平D嘛,有得八五折,還掂我教我仔小三同小四英文都係要用到,所以係咪都買咗番黎看門口先.

醒目開學勳章

呢兩日陪阿女寫 copy book, 限佢每日寫 1 page, 一頁咋都要寫成兩粒鐘, 真係想 c 呀....

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-7-21 09:14 發表
佢係咪有心機寫, 所以咁耐?.....我如果想阿仔寫快d, 我會話您寫完可以玩mud mud mud.....要加句, 一定要靚, 如果唔係, 佢d字會由平日打8号風球, 寫倒我要估佢寫mud....

...

我發現佢執筆手勢有問題, 所以寫字寫得唔好, 依加執緊佢手勢...
心機...開頭 3 幾分鐘就有, 之後見佢已經遊黎遊去

醒目開學勳章

原帖由 77777 於 09-7-21 17:17 發表
您講開執筆手勢, 阿仔都有呢個問題, k3已發現, 唉, 不過改唔倒, 我試過買粒寫字膠比佢用, 但唔得....

我都係盡量幫佢, 希望佢改到喇.

check pm.

原帖由 77777 於 09-7-20 18:42 發表
我都係咁話, 有時d人真係唔出聲就當幫忙啦.....我都唔駛人地刻意去讚, 不過, 您如果踩我, 我真係會好反感, 我嫁之前唔會有人踩我架....嫁左之后就....不過, 有時再睇清楚d, 世界上面一定會有呢類人LAW.....自己采少D ...

都係架,,,嗰D無啦啦踩你嗰D人實情佢地係好自卑!不過我知我媽例外既,佢只係恨鐵不成鋼又緊張我地成績,所以下下都用激漲法囉,但實情佢就係唔知咁樣我會更加衰更加無用...

原帖由 77777 於 09-7-20 18:44 發表
我D作業係阿妹比唔洗買, 不過, 真係PRACTISE MAKES PERFECT.....每日練習D, 日子有功....

無計啦,我全家人係得我結咗婚生咗仔,我哥都仲未嫁~~~
不過都係要練,就算唔係求進步都至少唔好俾佢一個暑假就PEA哂又退哂步咁啦...所以我至唔懶得...一定要堅持.
‹ 上一主題|下一主題