用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學 培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦)
樓主: wing1128
go

培正 2008-2009 小一家長請進 (報到啦) [複製鏈接]

我囝都係咁話呀, 所以我都好怕咁等緊卷呀

原帖由 大碼BB媽媽 於 08-10-30 17:02 發表
大碼話今日份數好淺, 我驚佢會輕視佢, 唔小心做......
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

呢題我囝都錯左呀, 真係唔知點教佢呀

原帖由 醉花間 於 08-10-30 19:54 發表
我最怕數學有d陰濕題, 工作紙(七)上次有題問:有牛奶8瓶,飲了7瓶, 還有瓶__個:;pppp: :;pppp:
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

[quote]原帖由 wing1128 於 08-8-26 18:40 發表
仔仔--一善班

終於都測完,可以暫時放鬆吓
我聽其他家長話,考試唔會考番測驗嘅範圍,有冇人知係唔係真架?!

回覆 # 的文章

Kathy

對呀,考試唔會考番測驗嘅範圍(2測2考不同範圍)

回覆 # 的文章

大碼媽媽

今日派了英文卷,你仔仔幾多分!

阿女話佢班有一個100分,叫莊曉悠,勁呀

善班勁乖, 功安靜, 食午飯時老師不在, 佢地都可以安靜咁食, 食完做功課架, 真係一班好乖的同學呀, 唔知老師有咩方法使到佢地咁乖呢?
我囝光班, 中中舉舉

原帖由 kathy79214 於 08-10-31 09:35 發表
[quote]原帖由 wing1128 於 08-8-26 18:40 發表
仔仔--一善班

原帖由 ivywong2301 於 08-10-31 16:40 發表
大碼媽媽

今日派了英文卷,你仔仔幾多分!

阿女話佢班有一個100分,叫莊曉悠,勁呀

我都知有一個 100 分, 大碼話有個 0 蛋 . 而佢左右隔離都 97.

大碼都緊緊有 8 字頭......都叫 ok, 細心睇落, 其實佢有幾題都唔應該錯. 好似
___ is your English teacher? Miss WONG,
佢可以答 where
c 未. 好明顯瞓左覺.

回覆 # 的文章

恩恩同大碼一樣喎,佢話前面90幾,隔鄰30幾,後面51分,所以她話自己是中等而偏高,報天氣咁,仲好輕鬆咁,裹面有8分都是唔應該錯呢,同大碼一樣錯 is your English teacher? Miss WONG,
佢答 what。

原帖由 ivywong2301 於 08-10-31 22:21 發表
恩恩同大碼一樣喎,佢話前面90幾,隔鄰30幾,後面51分,所以她話自己是中等而偏高,報天氣咁,仲好輕鬆咁,裹面有8分都是唔應該錯呢,同大碼一樣錯 is your English teacher? Miss WONG,
佢答 what。 ...

大碼同我講, miss lee 話有 80分或以上都算好, 所以佢好滿意自己表現......比佢激 c.

我個仔都係錯呢條,發緊夢。
佢話佢嗰班有一個人攞100分,3個人唔合格,
但係老師話其實8字頭以下都叫唔合格喎,佢話
佢後面個同學得40幾,全曰都無心機,好可憐

係喎。
記住做環保設計比賽,佔常分10%,好緊要。deadline係24/11。
同埋呢,你哋睇咗音樂劇未呀?阿仔成曰催我,佢話佢嗰班好多同學睇咗喎!

我地班派左中文喇.
亞仔得7十幾.睇張卷佢有十幾分係大意.
真係激c我喇.
唉!!!個個都話唔係求分數.但係老師就咁講(我指八十分以下都叫唔合格)真係難攪喇.
有一班.連聖經都整左個龍虎榜呀.無9字頭都無印呀.我無返學校睇呀.你地有無呀???

kathy79214
吓!!!果個環保設計要計分架.......真係大件事呀.至於音樂劇.我8月尾睇過一次.而家考慮緊聖誕節睇唔睇多套囉.
[img align=right]http://mud.mm-a7.yimg.com/image/3857997831[/img]

回覆 # 的文章

音樂劇都係計分o架, 大家都要記得去睇, 仲要 keep 住張 ticket 同攞場刊. 我同大碼聽日去大會堂聽音樂會.:

原帖由 kathy79214 於 08-10-31 23:15 發表
我個仔都係錯呢條,發緊夢。
佢話佢嗰班有一個人攞100分,3個人唔合格,
但係老師話其實8字頭以下都叫唔合格喎,佢話
佢後面個同學得40幾,全曰都無心機,好可憐 ...

唔係怪, 80分以下都叫唔合格? 真係班班要求都唔同.

簽名被屏蔽

回覆 # 的文章

求學不是求分數,講咩,在學校不知幾重要,又話不合格會不能升班,唔通重讀小一,所以你地話點可不緊張分數,亦都是很多小朋友補習的原因,一路讀上去越來越深,底打得好,之後信心都好啲。

大碼媽媽
你看那套音樂會,幾$,

簽名被屏蔽

我都係咁話,求學跟本就係求分數,

如果80分以上先算合格, 我囝未遮係全軍埋沒
音樂劇我聽日去聽呀,
環保果份未開始呀....
真係頭都大埋
‹ 上一主題|下一主題