用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 去到今日,個人真的好灰!
樓主: leedorean
go

去到今日,個人真的好灰! [複製鏈接]

Deleted post

最好既學校係家庭..最好既老師永遠都係父母..

love ur sharing!

原帖由 kathykat 於 11-7-7 21:16 發表
初頭我同大家一樣..好擔心..但依家慢慢諗通左..其實..或者未常唔係一件好事....

經過左依件事..我辭左職..暫時做全職媽媽教小朋友..知問係一個eq 非常低既人..以前無咩點關心個仔..只係要佢學依樣果樣..以為咁樣係 ...

今日去派到既學校開家長會,我一路聽個校長介紹一路好想喊!我究竟做錯左D乜野?個仔要甘慘!

回復 1# kellylau79 的帖子

why u have such feeling ? do your school will have a lot of study & requirement for your child ? if you don't mind, can you pls adv the name of your school ? thanks.

原帖由 Gradies 於 11-7-9 00:04 發表
Agree! 我最近發現囡囡將入讀的小學在上年最後入讀的學生只有49人。我都係打算俾佢try下。唔OK先再考!不過擔心都會有,因為驚殺校.

我個仔入果間係連續三年得一班小一..小一至小六得十一班..不過佢有成差唔多40 年歷史..唔知係唔係因為咁..所以地方細加無乜人想去讀掛 @@

原帖由 kellylau79 於 11-7-9 16:38 發表
今日去派到既學校開家長會,我一路聽個校長介紹一路好想喊!我究竟做錯左D乜野?個仔要甘慘!

校長講左d 咩令你想喊?

今日去到學校排隊時見到大部分人廣東話都講唔正我已經情緒低落,之後阿仔去考分班試,我去開家長會。家長會上校長講解分班試份試卷,程度係阿仔K2果時學既野,聽完我個心又一沉。之後D人開始議論份卷太深,怕小朋友分到唔好既班。之後校長叫佢地唔洗擔心,考分班試既目的係要將D成績表差既學生分配係成績表好既學生隔離,等佢可以被同化。聽完呢句,我真係好想喊!可能你地會笑我白癡,但我真係擔心阿仔未同化到人地之前,就已經俾人地同化左。我而家真係灰到極點了!

其實小學只要係學校考到三分一以內的名
次都可以係Band1學生!
就算TSA微調都唔會調到十名之內先係Band1,所以只要家長肯努力,係你自己覺得差的學校考到三分一的以內的名次,
好同差學校入英中的機會都係一樣!

原帖由 kellylau79 於 11-7-9 23:50 發表
今日去到學校排隊時見到大部分人廣東話都講唔正我已經情緒低落,之後阿仔去考分班試,我去開家長會。家長會上校長講解分班試份試卷,程度係阿仔K2果時學既野,聽完我個心又一沉。之後D人開始議論份卷太深,怕小朋友分到唔好既 ...

既然你覺得其他人的程度低... 同你仔仔一齊努力考到好的名次...都一樣係BAND 1 學生...

Better be the head of a dog than the tail of a lion!

原帖由 lrxsam 於 11-7-10 12:42 AM 發表

既然你覺得其他人的程度低... 同你仔仔一齊努力考到好的名次...都一樣係BAND 1 學生...

Better be the head of a dog than the tail of a lion!
其實程度底唔係主要問題,因為呢樣我可以補救。我擔心既係,假設你前後左右都成績差,上課唔專心。試問一個只有6歲既小朋友點會唔俾人影響到?過去呢幾年我好努力甘幫阿仔打好基礎,只怕道幸一朝喪。

原帖由 iknow 於 11-7-9 06:53 PM 發表
why u have such feeling ? do your school will have a lot of study & requirement for your child ? if you don't mind, can you pls adv the name of your school ? thanks.

我係大埔區,學校名唔開啦!

一個好學生在 一班差學生當中, 老師肯定當係寶咁保護啦, 重要有好嘢都會比佢先, 放心喎.

原帖由 kellylau79 於 11-7-9 23:50 發表
今日去到學校排隊時見到大部分人廣東話都講唔正我已經情緒低落,之後阿仔去考分班試,我去開家長會。家長會上校長講解分班試份試卷,程度係阿仔K2果時學既野,聽完我個心又一沉。之後D人開始議論份卷太深,怕小朋友分到唔好既 ...

其實你應該諗你既小朋友好叻..到時好大機會可以做班長..風紀..將自己識既野教同學..代表學校出去參加比賽...試讀幾個月或一年..如果真係唔ok..到時幫小朋友轉校..當然..到時就要靠小朋友佢自己既實力..總之無論去到咩學校都好..都唔好太過依賴學校同老師..

原帖由 kellylau79 於 11-7-10 03:23 發表
其實程度底唔係主要問題,因為呢樣我可以補救。我擔心既係,假設你前後左右都成績差,上課唔專心。試問一個只有6歲既小朋友點會唔俾人影響到?過去呢幾年我好努力甘幫阿仔打好基礎,只怕道幸一朝喪。 ...

其實你可以當一個training..睇下小朋友既專注力..加上如果真係有問題..老師無可能唔會做野..畢竟老師都要交功課..如果佢見到你小朋友係得既..一定會好好對佢..保護同愛惜佢!

其實有時可能唔小心對某些人士有偏見..唔少內地小朋友好勤力架..普通話又勁..數學又好..可能到時你既小朋友教佢地英文..佢地教你小朋友普通話..會係雙贏既結局! 未試過又點知結果唔好?

呢條路實在太艱辛,由自行、統一派位直到叩門,不斷寫信比校長全部失敗,心儀這間學校仍末有音訊。做父母的可以做都做曬,唯有由現在開始裝備好小朋友,P2,P3再嚟過。

多謝你地既正能量!我係一個好悲觀既人,凡事都唸左最差果放面先。睇左你地既留言,個人無甘灰啦!

回復 228# lrxsam 的帖子

名校有6-7成入band1,咁即係最差那批學校就一定少於三份一入band1.我有見過某官校少於1/3入band1.

學習風氣好重要.隔離左右都無心向学或用粗口當助語詞,小朋友會以一对十教好同学或因人海攻勢自己變懶變壞?你敢搏一鋪嗎?

今年未到我,如犬兒將來p1叩不到門,p2,p3我都會作戰到底去轉校.

各位家長加油!

KathyKat:"最好既學校係家庭..最好既老師永遠都係父母.."

唔知你是安慰大家定講真.並非人人可afford做全職媽媽去教小孩中英數常,亦非個個家長qualified去教英文及普通話.一所好学校可慳在職家長/上補習社好多時間.

再者,近朱者赤,近墨者黑.....否則孟母不用三遷怕孟子學壞...

原帖由 kellylau79 於 11-7-10 14:47 發表
多謝你地既正能量!我係一個好悲觀既人,凡事都唸左最差果放面先。睇左你地既留言,個人無甘灰啦!

加油呀!

唉!封Reject信終於寄到,都唔知好唔好繼續寫求位信比校長。
‹ 上一主題|下一主題