用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

回覆:mcl203 的帖子

球迷只是得個睇字,無份参予比賽,因為比賽個d 係球員。一個足球隊,有領隊,教練,球員,訓練用嘅球埸。等同一所學校,有校長,老師,學生,校舍。球迷,就如捧那所名校的人,不一定有子女做球員(學生)。

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

我自己係阿仙奴球迷超過20年,就算阿仙奴之前9年無拿過獎盃,我都一直是阿仙奴fans, 我呢d 就绝对唔係勝利球迷!

BPS終於有2013-2014年畢業生去向資料了!

2013-2014年度校務報告P.21

中學名稱

3322比例

升讀其它本地大專院校比例

升讀8大比例

升讀3大比例

升讀本地非學士課程比例

升讀本地學士課程比例

升讀所有本地大專課程比例

升讀海外大專課程比例

庇理羅士中學

89.30%

29.17%

57.74%

36.90%

17.86%

86.90%

7.14%

王家爸爸  通識2率=99.4%  發表於 15-3-10 14:27
王家爸爸  英文3率=99.4%, 數學2率=98.8%,    發表於 15-3-10 14:27
王家爸爸  33222率=89.3%, 中文3率=89.3%   發表於 15-3-10 14:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝hkpapa852,咁咪4間齊曬料,樓主去左邊?整蠱樓主?唔洗再煩惱啦

Lucifer3960 發表於 15-3-10 14:03
謝謝hkpapa852,咁咪4間齊曬料,樓主去左邊?整蠱樓主?唔洗再煩惱啦

...

Let me recap the info:

中學名稱3322比例升讀其它本地大專院校比例升讀8大比例升讀3大比例升讀本地非學士課程比例升讀本地學士課程比例升讀所有本地大專課程比例升讀海外大專課程比例
英華女學校86.50%8.59%84.66%47.24%26.99%66.26%93.25%3.07%
庇理羅士中學89.30%29.17%57.74%36.90%17.86%
86.90%7.14%
德望中學86.50%20.00%76.10%48.10%20.00%65.16%85.16%14.84%
協恩中學88.80%

~80%~52%

~80%~12%

Sources:
英華女學校校務報告: http://www.ywgs.edu.hk/documents/result-comparison.pdf
英華女學校2013-2014 JUPAS Offer資料: http://www.ywgs.edu.hk/UniversityOffer.html
庇理羅士中學校務報告P.21: http://www.belilios.edu.hk/about/asr1314.pdf
德望中學校務報告P.8: http://www.ghs.edu.hk/sec/plans_ ... _Report_2013-14.pdf
德望中學2013-2014 DSE成績資料: http://www.ghs.edu.hk/sec/hkdse.htm
協恩中學校務報告P.8: http://www.hys.edu.hk/common/school_reports/Report1314.pdf
協恩中學2013-2014 DSE成績資料: http://www.hys.edu.hk/english/news2013-2014.html#dse0715

johnnywalker  正!  發表於 15-3-10 18:33
星運教授    發表於 15-3-10 15:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

abhead 發表於 15-3-10 15:50
學校網頁archive很易找到。事實上每年放榜學校很快便公佈,還有各core subject 的成績,有人批評協恩沒透明 ...
認真的, 我唔覺得易搵, 亦真係搵唔到你講既資料

王家爸爸  Previous archive  發表於 15-3-10 17:35

hkpapa852 發表於 15-3-10 16:55
認真的, 我唔覺得易搵, 亦真係搵唔到你講既資料
http://www.hys.edu.hk/english/indexnews2013-2014.html

The 2014 HKDSE examination results have been released. 88.8% of Heep Yunn Girls have obtained ‘33222’, which are the general entrance requirements for local undergraduate university programmes.

The general performance of Heep Yunn girls in the 4 core subjects is as follows.
Chinese language: 88.8% of our candidates attain Level 3 or above
English language: 99.4% of our candidates attain Level 3 or above
Mathematics (Core): 97.6% of our candidates attain Level 2 or above
Liberal Studies: 99.4% of our candidates attain Level 2 or above

回覆:王家爸爸 的帖子

數據睇到眼花、D師奶咁鍾意比較、即邊間勁D、威D。

karsonbb 發表於 15-3-10 17:47
個人意見, 數據都係男人會有興趣多D, 女人鍾意名氣同人氣多D

johnnywalker    發表於 15-3-10 18:35
王家爸爸    發表於 15-3-10 17:55

karsonbb 發表於 15-3-10 17:47
四間都係好學校,入到邊間都無壞,所以個人覺得應該帶小朋友去哂四間睇下,等小朋友自己揀。

Jackieson    發表於 15-3-11 15:14

四間成绩睇數據邊間勁D、

王家爸爸  適唔適合比勁唔勁重要。   發表於 15-3-10 17:57

但只有DSE 3級和2級(合格),好似.......,點講呢......睇唔到有幾堅wor

abhead  click detail 有5星數目  發表於 15-3-10 21:47

王家爸爸 發表於 15-3-10 17:54
四間都係好學校,入到邊間都無壞,所以個人覺得應該帶小朋友去哂四間睇下,等小朋友自己揀。 ...
遊覽香港.....

王家爸爸  好過隔山買牛。  發表於 15-3-10 17:58

醒目開學勳章

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

我揀學校,好老實,第一一定揀屋企附近,你要我女每日用個幾兩個鐘返學,佢第一個反對,當年我幫女揀學校,無看過呢d數據,我成日覺得,學校出幾多個狀元,有幾多個英文拿5以上都不緊要,最緊要自己個女係其中之一先有用

第二要揀岩適合自己小朋友的學校,明明不岩,入到去,讀到無晒自信,為乜

Jackieson    發表於 15-3-11 15:15
zzeta  同意  發表於 15-3-11 10:46
lucia6119    發表於 15-3-11 02:14
johnnywalker  同意  發表於 15-3-10 18:36

CrabPincers 發表於 15-3-10 18:16
我揀學校,好老實,第一一定揀屋企附近,你要我女每日用個幾兩個鐘返學,佢第一個反對,當年我幫女揀學校, ...
呢樣係啱,但如果有多於一間合乎要求,都會搵D條件作決定吧!如果一間33222得~50%,一間有~80%,咁已經幾決定性了
‹ 上一主題|下一主題