用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
樓主: kenichi
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

你好叻呀!咁早整完晒仔仔要做嘢比仔仔上床。:

我仔仔每晚 10:30 - 10:45PM 訓,因為我都會同佢傾吓計同玩吓,等佢輕鬆一下先訓....

其實我都覺得小朋友咁細,唔一定去補習中心,只要以前個底打得好,而仔仔早前幼稚園是比較簡單,亦不是一間英文幼稚園,所以身為父母我倆,就用了這個方法,唔算係先甜後苦呀哦.....

我都要7:30先返到屋企o架.. 所以一返到去, 就乜都唔做住, 就叫佢快o的拎晒o的功課出黎比我睇, 然後就即刻同佢讀書, 有時間就可以比佢玩15分鐘, 但有時佢唔夠時間, 就要即刻上床訓覺啦.. 有時佢都會complain, 但我一問佢"你聽朝係咪可以起到身先?", 佢就會去訓o架啦...

你就好啦, 做秘書都可以日日咁早返到屋企, 我以前都係做秘書, 但就唔可以啦... 一時可以早, 但有時要做到好么夜, 所以都係做o的lazy o的o既工好o的... heehheee>>

原帖由 TszTo 於 08-10-2 17:01 發表
我公司係一間設計公司,其中一品牌 "ebase" 不過我負責行政及老板之私人秘書事務,而我老板是很少回香港公司,所以都算幾得閒。

不過返到屋企都要七點半了

所以仔仔 toby 好似老師咁講,要自己照顧自已了

之前我都覺得太 ...

唔係呀, 你個仔應該係叻仔黎, 阿仔話我知上次o的同學仔演獅子, etc< 佢地要叻先會比老師choose ...

原帖由 TszTo 於 08-10-2 17:16 發表
其實我都覺得小朋友咁細,唔一定去補習中心,只要以前個底打得好,而仔仔早前幼稚園是比較簡單,亦不是一間英文幼稚園,所以身為父母我倆,就用了這個方法,唔算係先甜後苦呀哦..... ...

我只係知仔仔好活躍,不過佢有舞台經驗呀,幼稚園係英文合唱團,仲同屯門其他幼稚園比賽,拿了獎,代為屯門出席全港比賽,不過同其他區域比賽水準冇咁叻,我見佢咁仲意表現,亦參加過小熊熊表演,本來繼續參加,依加咁忙,點參加呀!

我都係入唔到,情況同你一範一樣,但係我試其他班都入到,唯獨我地1A入唔到,真奇怪。

原帖由 goodbaby 於 08-10-2 16:53 發表
我啱啱search到個website, 唔知係唔係呢個: (http://www.raz-kids.com/main/Login), 但我用 P1A 去LOGIN, 佢話 "Oops! There was an error.
Teacher is deleted. ".... 你地有冇同樣問題呀?  定話我入錯網呀?

...

原帖由 goodbaby 於 2008-10-2 16:53 發表
我啱啱search到個website, 唔知係唔係呢個: (http://www.raz-kids.com/main/Login), 但我用 P1A 去LOGIN, 佢話 "Oops! There was an error.
Teacher is deleted. ".... 你地有冇同樣問題呀?  定話我入錯網呀?

...

其他班都可以入到login,或者夜一點再try吓啦,可能正在維修中

阿仔話要入p1aa就可以入到, 但係老師無比password佢喎! 都入唔倒去裡面! 你地有無收到password 呀??  

原帖由 waiwai108 於 08-10-2 17:40 發表

其他班都可以入到login,或者夜一點再try吓啦,可能正在維修中

原帖由 HappyMatthew 於 2008-10-2 18:21 發表
阿仔話要入p1aa就可以入到, 但係老師無比password佢喎! 都入唔倒去裡面! 你地有無收到password 呀??  

password 係兩個圖案,看一看手冊有沒有貼上一條長紙條

無喎! 搵哂都無喎!? 唯有叫阿仔明天問問老師啦!

原帖由 waiwai108 於 08-10-2 18:56 發表

password 係兩個圖案,看一看手冊有沒有貼上一條長紙條

I have written a note to the teacher and she answered that it will be given to us tomorrow...

also.. please help, I have lost the dictation sheet for next week... can anyone tell me the contents of the English Dictation ar... Many thanks...

原帖由 HappyMatthew 於 08-10-2 18:21 發表

原帖由 goodbaby 於 2008-10-2 22:24 發表
I have written a note to the teacher and she answered that it will be given to us tomorrow...

also.. please help, I have lost the dictation sheet for next week... can anyone tell me the contents of  ...

Part A :
1. bugs
2. bad
3. green
4. mean
5. grass
6. rug
7. glass
8. fat
9. ant

Part B:
1. The grasshopper is cold and sad.
2. May I come in ?
3. I will work and work!
4. What is it?
5. I work in the fall!

Dicatation on 8th Oct 2008(星期三)
Part A       Part B
1. bugs      1. The grasshopper is cold and sad.
2. bad        2. May I come in?
3. green     3. I will work and work!
4. mean     4. What is it?
5. grass     5. I work in the fall!
6. rug
7. glass
8. fat
9. ant

原帖由 goodbaby 於 08-10-2 22:24 發表

also.. please help, I have lost the dictation sheet for next week... can anyone tell me the contents of  ...

嘩,一晚就過咗2版。呢版真係跳得快。

話時話,我真係搵唔到raz kids嘅password呢,睇下點先啦。

大家好

我昨晚教咗仔仔上網做「每日一篇」了
  只須每天利用五至十分鐘便可做完,努力!加油!

Happy Matthew & waiwai108,

Thank you so much for your swift response ar... all mums here are very helpful ar...

原帖由 HappyMatthew 於 08-10-2 22:40 發表
Dicatation on 8th Oct 2008(星期三)
Part A       Part B
1. bugs      1. The grasshopper is cold and sad.
2. bad        2. May I come in?
3. green     3. I will work and work!
4. mean     4. What is it? ...

Hi

今次默書總範圍多咗,我想我只會集中溫老師給予課題,因為怕仔仔有記到亂七八糟。到時唔識寫就麻煩啦!

額外生字,仲難估......

我開始覺得佢o的功課對佢黎講係有o的難度... science 佢唔係唔識, 但好似噚日o的功課咁, 佢跟本自己就唔可能明得晒入面講乜... explain完比佢聽, 轉個頭又唔記得點解啦... o的數學又係咁, 有時又會亂晒... 常識返到黎又唔識讀... 佢話老師係講國語, 我又唔係好識, 有o的字又要查字典先識讀... 咁就死得啦... 你地係點同個小朋友溫書o架?  佢地係唔係識晒唔洗你地教o架?

一定唔係識晒,我的普通話未能正確教他,所以未有讀過,老師返到學校係唔係教到識呀!唔會讀一兩次就算數,不如星期六家長會直接問一問潘老師,睇吓老師有乜建議,令小朋友明D囉......

一仔返嚟D功課都唔係全部識晒架,識嗰D就自己做囉,唔識就同佢一齊搵答案,尤其係普通話,我真係‘有限公司’,又驚教錯佢,所以我多數同佢上網搵讀音,常識同中文都要咁做。

我諗老師都好難做到保証教識每個小朋友先會再教新一課書,因為每個小朋友吸收能力都唔同,有D教一兩次就識,有D教十次都可能唔識,所以我地就要辛苦D,自己跟進吓。

‹ 上一主題|下一主題