用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! ...
樓主: 天藍
go

創價 2008-K1升K2家長, 我地過o黎繼續傾計啦! [複製鏈接]

原帖由 加而晴媽媽 於 09-9-20 21:35 發表
bbkiu & 子霖: 我個囡都係下午班第2組架,好開心搵到呀囡d同學.
我都好開心識多幾個同仔仔一班的同學及家長,之前k1得一,兩個,依家多咗人咁大家可以交流多d,唔好意思咁遲先覆,因呢幾排少上電腦!

原帖由 cps113 於 09-9-20 00:07 發表
我囡囡下午班第二組(凱盈)木馬A組,跟潘老師.我想問吓有無住tko富康花園媽咪叫周x敏,有兩個囡囡(好似姓田),一個讀k2,一個好似12個月左右喺度呀?如果有pm留電話比我,我喺中學同學鄭xx,我無左你電話呀? ...
你囡囡係咪姓吳?因橋橋收到一個女同學仔的生日邀請咭,唔知係咪你囡囡!

jk923 / all,

星期三(30/9)學校派番個燈籠, 我都收到la~
我都好期待快d有得睇學校既中秋影片呀!!!

原帖由 jk923 於 09-9-30 15:58 發表

今日派左燈籠返黎啦,穎穎尋晚重唱左首普通話歌,佢話要拎住燈籠黎唱,又轉埋圈比我睇,我估係會錄影放上網。

原帖由 天藍 於 09-10-2 12:40 發表
jk923 / all,

星期三(30/9)學校派番個燈籠, 我都收到la~
我都好期待快d有得睇學校既中秋影片呀!!!

是,收到return燈籠了.

巧研話30/9 生日會係高班表演.唔知下次個video有mud呢 ? 中秋,國慶,生日一齊攪,我都好期待個video.

巧研呢兩日就成日唱國歌.

睇行事曆10月份生日會會係低班表演,look forward to seeing this from the school website.

請問星期三(30/9)學校派咗mud野通告呀?
阿女手冊蓋了星星印仔但又唔見有通告wor ?
any ma ma knows, pls adv, thanks !

原帖由 muichujamie 於 09-9-30 18:24 發表
泳喬又係同蔡澤茹好friend架!一齊坐校車架!佢日日都提住蔡澤茹....

我又記得一個叫何家涥(唔知係咪咁寫)男仔wor.

回覆 265# chy1015 的文章

9/30 有一份"親子閱讀計劃" 通知.

原帖由 mimi666 於 09-10-3 01:44 發表
9/30 有一份"親子閱讀計劃" 通知.

Thanks ! What's the content ?
Should we bring the story book we wrote the report to school on Monday ?

醒目開學勳章

原帖由 chy1015 於 09-10-4 11:01 發表

Should we bring the story book we wrote the report to school on Monday ?

我唔記得係唔係一填左就交俾老師?? 印象中黃校長好似係咁講

回覆 268# chy1015 的文章

just complete the reading report to school, no need bring the story book. I not sure the deadline to send back the report but I will send it tmrw.

原帖由 chy1015 於 09-10-4 11:01 發表

你唔提我都唔記得呢點添。
唔知學校重會唔會出返張通告講清楚點樣運作呢?

我記得應該係每個月中前將份report & story book交返去學校。

原帖由 jk923 於 09-10-5 17:05 發表

你唔提我都唔記得呢點添。
唔知學校重會唔會出返張通告講清楚點樣運作呢?

原帖由 muichujamie 於 09-10-5 18:33 發表
我記得應該係每個月中前將份report & story book交返去學校。

Yes,我仲記得家長會有提到,如書本要到期還書,家長可寫手冊告訴老師讓小朋友將書本帶回家tim!

我昨晚再睇番之前開學前張通告, 係話每兩星期(我想
即月中)前交回圖書 and report給老師, 如睇多個一
本書可自行影印張表格。
唔知我有無領悟錯到通告既含意, 如有錯漏希望各位
更正。

另想問下之前見學校有通告告知, 話家教會有出到會
員no.會寫係手冊上, 但今早我睇仔仔手冊未見有編
號寫上, 想問問各位已有編號未??? 因之前仔仔有幾
日病無返學, 我記得有開到票到補交到通告, 我怕自
己烏龍漏交到, 故想問大家收到編號未??? Thanks!!!

原帖由 muichujamie 於 09-10-5 18:33 發表

回覆 273# sharon2005 的文章

好似係WOO, 唔記得追返之前張通告TIM. 我都要CALL 返老師問清楚先. THKS 各位MAMI

剛剛打去學校問老師, 佢話今個月不用交圖書, 下個月才正式交圖書+閱讀報告.如睇多一本書可以自行COPY做多一份報告.

各位唔好意思呀, 這陣子很忙所以身為repeat K2 媽媽都沒有幫手解答妳們的問題...

有關""親子閱讀計劃" ... 不過我對official answer 都不是太清楚,  因為去年哥哥係平均一星期交一份(多過official requirement) 所以我無為意最少要何時交一次... 我每次都copy 定嘅...

另外請緊記要在書面寫上姓名和班別 (如幼低二上), 因為每個小朋友都會帶圖書返校, 如果家長忘記寫姓名和班別會加重了老師要handle 的瑣事...

其實最困難的是要他們畫公仔, 不過唔緊要嘅, 他們畫得唔似都不要緊, 最緊要參與!!

mimi666 / icwlam,

多謝你們的解答! Thanks!!!

原帖由 icwlam 於 09-10-6 13:30 發表
各位唔好意思呀, 這陣子很忙所以身為repeat K2 媽媽都沒有幫手解答妳們的問題...

有關""親子閱讀計劃" ... 不過我對official answer 都不是太清楚,  因為去年哥哥係平均一星期交一份(多過official requirement) 所 ...

原帖由 天藍 於 09-10-6 11:15 發表
我昨晚再睇番之前開學前張通告, 係話每兩星期(我想
即月中)前交回圖書 and report給老師, 如睇多個一
本書可自行影印張表格。
唔知我有無領悟錯到通告既含意, 如有錯漏希望各位
更正。

另想問下之前見學校有通告告 ...

顈穎手冊有no.

原帖由 icwlam 於 09-10-6 13:30 發表

有關""親子閱讀計劃" ... 不過我對official answer 都不是太清楚,  因為去年哥哥係平均一星期交一份(多過official requirement) 所 ...

唔該你同mimi
‹ 上一主題|下一主題