用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 拉小提琴分享及交流part 2
樓主: Sindy
go

拉小提琴分享及交流part 2   [複製鏈接]

原帖由 bebebe12345 於 10-2-20 11:36 發表
弓的好壞. 主要是用而唔係聽,是否容易做到想做既野。如果覺得祖國弓好,照用無妨!
$180的韓國弓我也接受,不過孩子上得越高.便會有不同的要求而已。
相對於學費和伴奏................................. ...

之前去韓國...順道買左支平既韓國弓,個女都好滿意,仲當係寶添.....佢都話好過大陸弓,都係港紙百幾蚊

原帖由 beetle 於 10-2-19 15:23 發表
祝大家新年快樂,心想事成!最緊要身體健康,小朋友學業進步, 乖乖練琴!

哈哈!囡囡今年音樂節參加那一組?
祝各位小朋友今年都取得滿意的成績!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

hi 各位前輩媽咪,
我小朋友两歲幾, 對 violin 好有興趣. 但係咁細個係咪未有得學呢? 我 search 過好似得 suzuki method 既收三歲....
想請問吓大家既意見, 究竟幾大開始學, & 邊度學好呢? thanks thanks!

原帖由 MoJoJoJo 於 10-2-22 11:25 發表
hi 各位前輩媽咪,
我小朋友两歲幾, 對 violin 好有興趣. 但係咁細個係咪未有得學呢? 我 search 過好似得 suzuki method 既收三歲....
想請問吓大家既意見, 究竟幾大開始學, & 邊度學好呢? thanks thanks! ...

好奇想問下,點好有興趣呢?

haha 平時睇小朋友電視都會見到 violin, & 之前同佢去過 baby concert 之後佢會係屋企用两個 remote control 扮拉 violin 咁. :)  見佢好似幾有 '興趣', 想比佢玩吓. 我自己唔識, 所以想請教吓前輩媽咪們...

原帖由 Sindy 於 10-2-22 12:44 發表

好奇想問下,點好有興趣呢?

sindy>你好,想問一下韓國弓材料是甚麼??想了解一下!THX!

原帖由 Sindy 於 10-2-20 11:43 發表

之前去韓國...順道買左支平既韓國弓,個女都好滿意,仲當係寶添.....佢都話好過大陸弓,都係港紙百幾蚊

我近期想換琴中,發現了以下網頁
其中一篇是說為何太細唔可以學小提琴既
http://tw.myblog.yahoo.com/changzus/article?mid=1626&l=f&fid=31

原帖由 MoJoJoJo 於 10-2-22 13:56 發表
haha 平時睇小朋友電視都會見到 violin, & 之前同佢去過 baby concert 之後佢會係屋企用两個 remote control 扮拉 violin 咁. :)  見佢好似幾有 '興趣', 想比佢玩吓. 我自己唔識, 所以想請教吓前輩媽咪們...

...

原帖由 bebe 於 10-2-22 15:27 發表
sindy>你好,想問一下韓國弓材料是甚麼??想了解一下!THX!

我都唔知呀,買左個韓國琴,跟手買埋韓國弓咋,個女話彈性幾好,幾輕,手感唔錯......我唔係好識,渣落差唔多咋

原帖由 bebe 於 10-2-22 15:41 發表
我近期想換琴中,發現了以下網頁
其中一篇是說為何太細唔可以學小提琴既
http://tw.myblog.yahoo.com/changzus/article?mid=1626&l=f&fid=31

好好的文章....這亦都是我無比我仔二歲學琴的原因,跟本連自己做緊乜都唔知,何來興趣呢?只係睇到家姐拉下琴,所以自己又要一把琴'玩玩'而已....果然...而家佢話唔想學囉...

原帖由 MoJoJoJo 於 10-2-22 13:56 發表

...

咁買個玩具琴比佢玩下先啦

thanks bebe & sindy :)
咁睇黎都要 5-6 歲先正式學啦.
你地 d 小朋友又幾多歲開始學架?

sindy, 頭先睇番舊少少 d posts,
見你自己都學埋, 你好好心機呀!

韓國弓材料是...........................木,

如想知是巴西木、韓國木、還是何種木,或許問問TomLee,
不過百多元的弓,不用太深究,連弓毛也不會再換。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 MoJoJoJo 於 10-2-22 17:02 發表
thanks bebe & sindy :)
咁睇黎都要 5-6 歲先正式學啦.
你地 d 小朋友又幾多歲開始學架?

sindy, 頭先睇番舊少少 d posts,
見你自己都學埋, 你好好心機呀!

我仔都五歲幾先學....有一次好偶然既機會,帶埋仔去幫家姐睇琴(仔果時兩歲),又係好鐘意,拎左個1/32比佢試,仲有意識按線渣到弓,都心郁郁想比佢學,但又搵唔到老師,賣琴話有教咁細個,但唔係用鈴木,我諗下諗下都係唔好...家姐都成六歲先學,都一樣ok,所以打消左個念頭...原來都啱架我..而家咪又話唔學...

我只係聽得多理論(每堂都有跟女上),想實踐下,所以搵個平琴玩下....

原帖由 Sindy 於 10-2-22 17:08 發表
我仔都五歲幾先學....有一次好偶然既機會,帶埋仔去幫家姐睇琴(仔果時兩歲),又係好鐘意,拎左個1/32比佢試,仲有意識按線渣到弓,都心郁郁想比佢學,但又搵唔到老師,賣琴話有教咁細個,但唔係用鈴木,我諗下諗下都係唔好. ...

阿仔細個都好有"興趣",我同阿ニ練時,佢通常都探頭探腦走過來。捉住佢坐唔定一陣,佢就会去搶阿ニ弓,或作出"評論"。我終於中計,上個月俾佢学,之後,佢謝咗,我都謝埋。

我都唔明邊個發明小提琴嘅。如中國ニ胡咁拉埋易好多。

原帖由 judy 於 10-2-22 17:53 發表

阿仔細個都好有"興趣",我同阿ニ練時,佢通常都探頭探腦走過來。捉住佢坐唔定一陣,佢就会去搶阿ニ弓,或作出"評論"。我終於中計,上個月俾佢学,之後,佢謝咗,我都謝埋。

我都唔明邊個發明小提琴嘅。如中國ニ胡咁拉埋易好多。 ...

我個女都係啦,我都中左招,以為佢好有興趣.....點知玩到而家...都唔想練琴......所以都停左...平時拉下自己既歌都ok,叫佢練老師既就懶到飛起........

前日同細女上咗第一堂. 救命! 揸弓揸唔到, 夾琴又夾唔好. 莫講要成功將弓放在琴上拉. 看來咁細個學我要付出10倍的耐性同10倍的精神. 至於阿女呢....佢每日肯練10分鐘已經好感謝........

judy,

妳阿仔幾大? 我細女剛4歲....

睇黎小提琴真係唔易學喎!
仲要個小朋友聽話 practise 先得   

我仲想問吓...
suzuki 同一般既教法大家點睇呀?
我睇過小朋友既 suzuki concert
真係好 impressive... 個個豆丁都拉得好好喎
但係我睇過有 d comment 話大個要睇譜就會好難.
大家分享吓呀. thanks!

二胡都一樣有佢既難度, 其實所有學習(不單是音樂或樂器), 要懂得付出, 才會有收穫

sindy,

你好嗎?? 好久冇傾, 我仔仲學緊, 不過我冇點理佢, 我唔識, 唔想煩. 見你講d 野真好專業, 勁!! 得閒再傾

原帖由 beetle 於 10-2-22 20:22 發表
前日同細女上咗第一堂. 救命! 揸弓揸唔到, 夾琴又夾唔好. 莫講要成功將弓放在琴上拉. 看來咁細個學我要付出10倍的耐性同10倍的精神. 至於阿女呢....佢每日肯練10分鐘已經好感謝........

judy,

妳阿仔幾大? 我細女 ...

阿仔四歲半。

小提琴支弓真係好難揸,力矩咁長,打平揸,我都覺重。

我都係練10分鐘到,然後就是自由時間。阿仔会去吓工人,拿住支弓亂拉一通,由馬前拉馬後,吓到工人掩耳四處避佢。唉,做工人真係惨。
‹ 上一主題|下一主題