用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS
樓主: JingKu
go

四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS   [複製鏈接]

bb560 發表於 15-3-15 11:42
我囡依家係bps讀緊中一,我舊年都對住bps 嘅 academic result 嘅bar chart諗咗好“內“,因為有人話官校教 ...
我認為學校注重科學也積極培養學生對科學的興趣。 學校每年都有参加唔同的科學比賽,也得獎無數。記得阿女暑期迎新活動中,其中一項是用科學原理的製作比賽。
所以DSE phy,chem,Bio 強唔奇。

回覆:slowmemame 的帖子

原來如此,明白,謝謝

你係記者?你D問題咁尖锐嘅!我囡只係讀咗半年,我地知嘅真係唔多,我囡無可能識咁多教高中嘅老師,我答嘅 ...

各個學校有各自的特色及強項,只要適合就是最好的學校。
這半年阿女的壓力不大, 讀得頗輕鬆,除了學業,學校老師也鼓勵學生多參與各類課外活動及服務,對建立自信心及自主學習起很大作用,阿女現在獨立咗又自信心強咗,所以BPS對佢来講是最好的學校。
以阿女平日的反映,多數老師都用心教學,反而佢自己就比較"hea"…………

回覆:goodmama2003 的帖子

GH 與SPCS,兩間也是好學校(穩陣d,是我認為,SPCS DSE成績(往績)好過GH,雖然,GH去年英語5級以上成績達8成大躍進,英國文學取5比例也奇高,(自從DSE加入校內評審後,往績好對學校有一定優勢)。此外,GH英語進步也與近年英文科行小班有關,全校師生比例為1對11,資助一般為1對17至18...........但我個人始終認為SPCS在公開試安排仍勝一籌,原因是3322,基本大學入場券有中文,即考DSE的同學來說,特別是英文超強的同學,一般中文科會難掌握,SPCS,資源超強,開lGCSE,方便不想考中文的同學們......希望goodmama 2003星期二有好消息,但如果落空,GH的offer也不錯

goodmama2003  thanks.非常詳細解釋。  發表於 15-3-15 17:41

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

我囡是bps中二生,我見到嘅就係我囡由一個好依賴嘅小學生變左做一個好獨立嘅中學生,功課學習全部自己攪掂,係忙但佢自己安排得好妥當,依樣係我最想佢做到嘅事,成績我唔會替佢擔心,唔一定成績好才有漂亮人生。事實响bps, 老師係唔會babysit啲學生就算係中一,但唔可以話老師係唔好,事實學生的自律和獨立性有時就是這樣練出來。so far, 我囡讀得開心。

引用:我囡是bps中二生,我見到嘅就係我囡由一個

原帖由 pris626 於 15-03-15 發表
我囡是bps中二生,我見到嘅就係我囡由一個好依賴嘅小學生變左做一個好獨立嘅中學生,功課學習全部自己攪掂 ...
但BPS是官校,老師是公務員,BPS聘任老師,自由度不及直資及資助,老師是"派"來的,所以呢.........

引用:Quote:原帖由+pris626+於+15-03-15+發表我

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-15 發表
但BPS是官校,老師是公務員,BPS聘任老師,自由度不及直資及資助,老師是"派"來的,所以呢.........:waha ...
如果介意就真係唔好揀,反正好學校多的是。

回覆:pris626 的帖子

同意您的想法,有錢有能力,最好選直資,樓主個帖子,另外2間官校/資助--英華女及BPS,英華各方面也勝一籌

Ps:您可繼續用您的處事方法,唔鍾意BPS唔好選,唔喜歡就唔好上來睇

引用:同意您的想法,有錢有能力,最好選直資,樓

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-15 發表
同意您的想法,有錢有能力,最好選直資,樓主個帖子,另外2間官校/資助--英華女及BPS,英華各方面也勝一籌: ...
唔明你想表達啲乜,咸魚青菜、各有所愛,選擇權在自己手上又有何不妥。

Lucifer3960 發表於 15-3-15 18:32
但BPS是官校,老師是公務員,BPS聘任老師,自由度不及直資及資助,老師是"派"來的,所以呢.........:waha ...

雖是"派"來的, 但質素不一定會差.

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-3-15+18:32+

原帖由 slowmemame 於 15-03-15 發表
雖是"派"來的, 但質素不一定會差.
那當然啦,您看物理、生物的公開試成績已証明了。

Lucifer3960 發表於 15-3-15 20:33
同意您的想法,有錢有能力,最好選直資,樓主個帖子,另外2間官校/資助--英華女及BPS,英華各方面也勝一籌: ...
見仁見智, 英華女及BPS各有優點, 都是非常好的學校, 各方面有差異, 英華女未必各方面也勝一籌.

回覆 Lucifer3960 的帖子

IGCSE / GCE AL 都要考中文(本地生)

引用:Quote:Lucifer3960+發表於+15-3-15+20:33+

原帖由 slowmemame 於 15-03-15 發表
見仁見智, 英華女及BPS各有優點, 都是非常好的學校, 各方面有差異, 英華女未必各方面也勝一籌. ...
哈哈!我覺得你講係最公道!

Lucifer3960 發表於 15-3-15 20:33
有錢有能力又好成績,都不一定要選直資,交通方便都是一個重要因素,何況選這兩間直資好大原因都是唔想等到7月7日。
YW & BPS 兩間好學校還要比較邊間好d,真係幾多餘!

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-03-15+發

原帖由 pris626 於 15-03-15 發表
唔明你想表達啲乜,咸魚青菜、各有所愛,選擇權在自己手上又有何不妥。

...
這個借喻不錯吧,鹹魚是哪間,青菜是BPS(套校服)?無意冒犯BPS家長或支持者,所以最後來一筆.....BPS萬歲,預祝DSE....物理,生物科取得佳績,稱霸全港!

醒目開學勳章

回覆:四大女校如何選擇: GHS, HYS, BPS, YWGS

其實,每間學校都有好的老師,亦有比較差,hea住教的老師,有d家長,用公務員就是差的諗法去標簽官校的老師,實在對其他盡心盡力的官校老師不公平

我仔是sen,小學讀官校,我不敢講所有老師都是好,但6年間,有一年班主任比較無耐性,係不係都罰左先,一年平平無期,但有4年,遇著的班主任,科任老師都好好,好包容,還用自己休息時間,每日同我仔傾心事,連家長的壓力心情都照顧埋,間不中有搵我傾下,雖然可能呢d老師在津校/直資/私校都會有,同理,官校都會有,不會官校就無好老師,我同事成日聽我講呀仔學校情況,都話d老師好好

至於個女中學,都是官校,我暫時無聽過佢話老師hea住教,係中一時超不鍾意教it的老師,之後就無,依家還同d老師好fd, 上年暑假佢同同學參加左個聯校比賽拿到獎,老師還私人拿錢出黎請佢地食飯,公務員老師,還有好多都好有心

Jackieson  totally agree  發表於 15-3-18 08:25

醒目開學勳章

其實揀學校,除左看成績之外,有好多野都要看,如果一間band2a學校,校風麻麻,一間band2c/3學校,校風好,但成績差過band2a的,是不是都要去揀band2a呢?我相信好多家長都會,起碼我仔同學家長是,但我會著重學校好多方便,成績只是一小部份

Lucifer3960 發表於 15-3-16 07:27
這個借喻不錯吧,鹹魚是哪間,青菜是BPS(套校服)?無意冒犯BPS家長或支持者,所以最後來一筆.....BPS萬歲, ...

Lucifer 3960您好。我相信pris626只是想用此形容詞来表達有選擇,並無他意。
我對YWGS及BPS一樣鍾愛,也不覺冒犯,接受及尊重您的言論自由及個人喜愛,回應只因有感您對BPS誤會頗深。

良性比較是好的,若只比較哪間是最好或成績最好意義不大,最重要是哪一間較適合。

Jackieson  適合是最重要  發表於 15-3-18 08:26
‹ 上一主題|下一主題