用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 HKCWCC家長分享區
樓主: PCCW2319
go

HKCWCC家長分享區 [複製鏈接]

您想比阿仔去遊學團?? 我今年都想, 但今日新聞講H1N1咁勁, 可能要睇定先. 佢前年參加了在香港的一星期學習營都幾好玩, 住中大,科大都有好多野學

原帖由 PCCW2319 於 09-4-24 23:09 發表
mamawwe ,

你仔有冇拎澳洲學遊章程返黎呀? 阿仔拎左返黎.........好貴呀. 14日- $21,xxx ; 21日- 差不多$25,000

原帖由 mamawwe 於 09-4-26 19:57 發表
哎呀!唔好意思, 部電腦中咗招, 所以咁遲覆; 問咗阿仔佢話冇派只給他們在班內board 度睇

好似有興趣可以自己去校務處 (或其他會.....) 拎表格同章程呀. 阿仔同d同班學去拎.

不過應該唔會去, 或者出年先, 等佢再大個d先啦.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

佢今日拎咗番嚟,正如您講真係幾貴, 唔係咁抵

原帖由 PCCW2319 於 09-4-26 20:09 發表

好似有興趣可以自己去校務處 (或其他會.....) 拎表格同章程呀. 阿仔同d同班學去拎.

不過應該唔會去, 或者出年先, 等佢再大個d先啦.

pccw2319&mamawwe,

填表排學校次序的確有點煩....唉...

報定中基direct intake條隊係咪指定動作呢?
屋企兩個大哥都想偷懶唔做呀..

原帖由 bubblex2 於 09-4-29 08:58 發表

基本上呢區好多band 1生都係咁做.
健康的生活態度其實不一定是要相信將來會變得更好,只不過是不對現況發牢騷或埋怨便是了。
「多欣賞、少挑剔;多感恩、少責備」,使相愛的人能相守到永遠!

其實都係買個保險, 阿仔有個同學入咗去讀,仲讀得好開心

原帖由 bubblex2 於 09-4-29 08:58 發表

原帖由 mamawwe 於 09-5-1 11:50 發表
其實都係買個保險, 阿仔有個同學入咗去讀,仲讀得好開心

我姪女都係果度讀, 都讀得好開心架. 當年阿仔都有報 (direct intake), 都收左. 我當時諗 (因放榜前一晚就知道中基結果), 如果派唔到去第一志願, 我只會去第一志願叩門, 再試, 如果唔得就去中基, 唔浪費時間去第二間. 費事搞到阿仔好似派唔到第一志願就好失敗, 世界末日咁.

不過填張表真係好煩惱, 我諗到頭都大埋, 都只係填左20間學校咋.

明白,
正說服他們做呢個動作..
:loveliness: :loveliness:

中基&民生, 你覺得邊間好啲呢?

原帖由 PCCW2319 於 09-5-1 13:43 發表

我姪女都係果度讀, 都讀得好開心架. 當年阿仔都有報 (direct intake), 都收左. 我當時諗 (因放榜前一晚就知道中基結果), 如果派唔到去第一志願, 我只會去第一志願叩門, 再試, 如果唔得就去中基, 唔浪費時間去第二 ...

"費事搞到阿仔好似派唔到第一志願就好失敗, 世界末日咁."

我好喜歡你呢句!!
同意..派唔到第一志願並唔代表世界末日..:loveliness: :loveliness:

原帖由 bubblex2 於 09-5-1 16:55 發表

明白,
正說服他們做呢個動作..
:loveliness: :loveliness:

中基&民生, 你覺得邊間好啲呢?

我會揀中基, 我鍾意佢有普通話教中文班.

如果中央派位, 中基係第二位都好容易入到. 但民生就應該比中基多d位 (指中央派位).

我都好同意你們的說法,奈何小兒實在太喜歡這所學校,所以甲部我只選中國婦女會,沒有填2 & 3。
乙部第一選 中國婦女會,第二選張祝珊

我都知如果博不到一定要敲門。佢地話敲不到們先算,唉!!!!!!!!!!!!!!
希望bubblex2和我大家都好運啦,不用去敲門。

原帖由 heidili1997 於 09-5-1 18:01 發表
我都好同意你們的說法,奈何小兒實在太喜歡這所學校,所以甲部我只選中國婦女會,沒有填2 & 3。

我都知如果博不到一定要敲門。佢地話敲不到們先算,唉!!!!!!!!!!!!!!
希望bubblex2和我大 ...

如果係我就唔會填張祝珊第二位. 唔係因為我唔鍾意張. 而係放張係第二位, 等於放棄/浪費左個第二位. 因為張既位都唔夠派比第一位既人, 你話第二既人會唔會仲有機會?

原帖由 PCCW2319 於 09-5-1 17:43 發表

我會揀中基, 我鍾意佢有普通話教中文班.

如果中央派位, 中基係第二位都好容易入到. 但民生就應該比中基多d位 (指中央派位).

謝謝你的意見..:loveliness: :loveliness:

原帖由 heidili1997 於 09-5-1 18:01 發表

希望bubblex2和我大 ...

祝大家好運.. :loveliness: :loveliness:

原帖由 PCCW2319 於 09-5-1 18:09 發表

如果係我就唔會填張祝珊第二位. 唔係因為我唔鍾意張. 而係放張係第二位, 等於放棄/浪費左個第二位. 因為張既位都唔夠派比第一位既人, 你話第二既人會唔會仲有機會? ...
你講左我想講的野, 我仔班主任已經好清楚說明唔應該擺第一,二都係英中,但係我仔同學好多擺張祝+中國婦女會, 我亦同其中一位家長講左好多次會危險, 但係佢都聽唔入耳, 佢話佢唔甘心個仔讀左甘多年叻班, 入唔到英中, 最後我祝佢一擊即中. 我另外一位同學仔媽咪更進取, 第一庇利羅士, 第二瑪莉曼, 第三嘉諾撤.
我想問係我太過保守? 我第一中國婦女會,第二民生, 合理嗎?

heidili1997, bubblex2, 希望我個仔同你地仔女有機會成為同學仔, 一擊即中!

原帖由 noelching39 於 09-5-2 08:13 發表
你講左我想講的野, 我仔班主任已經好清楚說明唔應該擺第一,二都係英中,但係我仔同學好多擺張祝+中國婦女會, 我亦同其中一位家長講左好多次會危險, 但係佢都聽唔入耳, 佢話佢唔甘心個仔讀左甘多年叻班, 入唔到英中,  ...

講真民生唔易讀架, 你唔好諗住佢係中中就降級左.

除左危險外, 基本上我個人覺得仲好傻囉. 自己走去放棄一個機會. 而且連第三& 四位既選擇亦會可能落空. 因為佢既第三星四位, 可能係好多人既第二位. 其實唔係band 2, band 3係生難揀學校, band 1 仲難揀.

如果第二位要揀英中, 我會揀筲官或中基. 因通常係東區band 1家長會博張祝珊, 中國婦女會, BPS, 聖馬可(不過近年來聖馬可評語麻麻地, 亦可能有機); 相對筲官會有機會, 當然好睇你自己鍾唔鍾意筲官啦.

我自己就比較鍾意中基多D. 你既選擇亦算合理 !

講真, 如果D媽咪接受唔到仔女讀左咁多年叻班, 而讀中中, 咁就算入到英中就更加要小心 (講係心理), 入到英中個個都算係所謂精英, 考試名次亦有可能唔及以前, 所以要有心理準備, 如果唔係大人, 小朋友都會好受影響.

祝大家好運, 仔女入到心儀學校!!!

mamawwe,

阿仔好關心星期一駛唔駛返學

PCCW2319你講得無錯,當初我亦打算中國婦女會第一,中基第二,奈何2票對1票,唯有博好運啦。

原帖由 heidili1997 於 09-5-2 17:37 發表
PCCW2319你講得無錯,當初我亦打算中國婦女會第一,中基第二,奈何2票對1票,唯有博好運啦。

咁第三位, 你地揀乜呀 ?
‹ 上一主題|下一主題