用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 崇真 - 第一輪結果
樓主: charlotte2008
go

崇真 - 第一輪結果 [複製鏈接]

可能因為小學係私校, 要交3千幾至5千幾學費, 所以未必人人適合.

又可以用另一個角度睇, 因為幼稚園水準好, 所以好多小朋友可以出去考到心儀名小學.

原帖由 eebabyma 於 11-11-11 02:20 發表
收到信, 一如所料, 仔仔英普WAITING, 不過算啦, TT唔係我首選, 當攞經驗熱吓身 , 但我想問, 點解咁多小朋友, 讀完崇真幼稚園都唔上崇小 , 係咪崇小其實麻麻地? ...

我都覺得好可惜. 不過咁多兄姊/舊生applications, 又真係好難全部收得哂. 真係少D luck都唔得

不過見好多兄姊讀緊都係waiting(唔係reject), 所以應該仲有chance架. 坦白講, 我作為外人已經覺得學校"暗地裡"係好considerate架, 只不過唔係第一round就收, 因為真係有quota. 但以佢地經驗應該覺得之後係會有好多人'臨尾縮沙', 所以細佬妹最後係有機會架....不過就可能要你地等耐少少.

原帖由 eebabyma 於 11-11-11 02:27 發表

依家間間幼稚園都係咁, 講到明哥哥家姐讀緊都唔會優先收細佬, 妹, 我上年分別有朋友仔女讀民生同禮賢, 都係唔收佢地細果個, 唉, 搞到我都唔敢生多個, 唔想再搵多次學校. ...

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-10 23:44 發表
我都上黎報到先 ..... 我 exactly 同你一樣 , 家姐番緊
ik3 架, 點知都係 waiting 比我個仔 !!!

收到信真係幾傷心
原帖由 豬油妹 於 11-11-11 02:13 發表
真係越諗越驚, 諗住生多個一齊讀會方便啲, 點知咁多家長個大嘅讀緊, 細都唔收...

係TT走寶喳.....吾洗失望........

原帖由 bagman 於 11-11-10 19:01 發表
真替有offer的小朋友開心!

我個女其實都int得幾好,眼見佢真係主動答左好多問題,成組人得佢講到個名,又係08年大b,不過真係估吾到,竟然連waiting list都無,真係好灰又好down! 我真係不由自主地好depress左成個下午!無 ...

原帖由 whychan777 於 11-11-11 09:08 發表
係TT走寶喳.....吾洗失望........

天真的我, 也是想TT走寶了!

原帖由 mrschan923 於 11-11-10 23:04 發表
我呀囡果日跟晒指示做,玩玩具時有條理分類,識得收拾玩具;唱埋Twinkle Twinkle Little Star 連做action.聽故事坐定定,完晒講bye bye....唉! reject左。我本身係畢業生,又係校友,呀囡係一月大囡 ,好唔開心!唔通真係要收全職媽 ...

「我呀囡果日跟晒指示做,玩玩具時有條理分類,識得收拾玩具;唱埋Twinkle Twinkle Little Star 連做action.聽故事坐定定,完晒講bye bye....唉! reject左」

ME TOO
唯有講句: 同TT 無緣啦~~

打咗去TT問 , 收waiting信嘅一它要在5月中打去才算登記做waiting , 唔打就即表示旡打算wait , 剔除呢批後 , 機会就大些 , 主任就会重新覆核面試報告 , 再看家長除咗首選外 , 有冇都剔埋其他如 :本地班 、上午又或下午班....等等 .....

這真係有排等 ....有排驚 ...但機會還在的. 我諗就算收reject信的也可試下寫求位信 , 表示誠意 , 可能會執番个好位(a.m.) , 不要灰心 , 大家努力吧 !!

註 : 心情還有些反覆不安 , 唉 !

係呢度, 有好多人唔開心, 但試諗, 幾千人考, 收二三百個學生, 一定有好多reject, 有啲waiting.

得既, 早早決定讀唔讀, 盡早流番個offer出黎.
   唔得既, 努力向前, 一路搵學校, 一路調節心理.

我覺得interview好睇個老師鐘唔鐘意個小朋友, 當年我大仔interview, 佢去到邊間都做足晒所有野, in得好好, 有啲搞笑既老師即場話一定收你個仔, 你黎讀啦, 有啲真係reject你都唔知點解, 大家唔好比壓力小朋友就好喇.

我想順便講下, 我點解無比個仔讀崇小:

我家有兩個小朋友, 如果兩個都幾千蚊個月, 真係唔係好掂, 有錢都想留番第日用, 奈何我仔真係派左去第18志願, 仲可以交學費既情況下, 我地比個仔去讀比較多中學選擇既區既私小(放棄崇小既當時, 真係好忐忑).

到細女喇, 他日小學佢派得唔好, 又考唔到心儀既直資私小, 我一定比佢讀崇小, 如果崇小收既話.

Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

原帖由 NOPAN 於 11-11-11 12:58 發表
係呢度, 有好多人唔開心, 但試諗, 幾千人考, 收二三百個學生, 一定有好多reject, 有啲waiting.

我覺得interview ...

我都係收reject信,有冇唔開心? 老實講,係"冇"! 哩間都係心儀既學校,幾千人爭2-3百個位,實有人被out出嚟! 可能信仰既關係,我只係平常心去面對! 漫漫長路,我選擇積極面對!

Hi chicken wing

唉...大家一起努力啦..我都好唔開心呀 !!

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-10 23:44 發表
我都上黎報到先 ..... 我 exactly 同你一樣 , 家姐番緊
ik3 架, 點知都係 waiting 比我個仔 !!!

收到信真係幾傷心

晞晞都係收左REJECT LETTER
噤我都冇唔開心 因為噤多人爭 仲有人得 有人唔得
晞晞個日的表現我俾100分 因為冇扭計 坐定定 但係冇答野
細仔黎講 唔扭計我都算囉
考到係BONUS 考唔到其他會係
啓思直升K1 OR 另一間屋村學校
條條大道通羅馬 我當日未又係係屋村學校畢業
雖然唔係大成就 但係老師教到我係一個有責任的人

原帖由 cacathepanda 於 11-11-11 13:37 發表

我都係收reject信,有冇唔開心? 老實講,係"冇"! 哩間都係心儀既學校,幾千人爭2-3百個位,實有人被out出嚟! 可能信仰既關係,我只係平常心去面對! 漫漫長路,我選擇積極面對! ...

點為之rejected點因為之waiting?

NOPAN,
喺道見番你真係好. 恭喜哂! 遲D仲有好多野要請教你~~

兩年後又到煩細佬

原帖由 NOPAN 於 11-11-11 12:58 發表

我覺得interview ...

煒媽,
繼續加油, 煒煒一定得架!

原帖由 cacathepanda 於 11-11-11 13:37 發表

我都係收reject信,有冇唔開心? 老實講,係"冇"! 哩間都係心儀既學校,幾千人爭2-3百個位,實有人被out出嚟! 可能信仰既關係,我只係平常心去面對! 漫漫長路,我選擇積極面對! ...

原帖由 leung-baby 於 11-11-11 13:58 發表
煒媽,
繼續加油, 煒煒一定得架!

係既! 我而家要努力作文!

煒媽
繼續努力~

謙媽
我唔識國際班既野架, 其他野可能豬多啲啲, keep in touch.
ps.  雞翼一定比我知多好多.
Matthew (Jimson) was born on 4th-Jan-05

努力, 我天日都要交'文'!

原帖由 cacathepanda 於 11-11-11 14:12 發表

係既! 我而家要努力作文!

原帖由 leung-baby 於 11-11-11 14:31 發表
努力, 我天日都要交'文'!

我好d,下星期六! 頭痕中!

原帖由 NOPAN 於 11-11-11 14:30 發表
煒媽
繼續努力~

謙媽
我唔識國際班既野架, 其他野可能豬多啲啲, keep in touch.
ps.  雞翼一定比我知多好多.

Thank you! NOPAN!!

吾知有無人收到Reject信之後,最後都可以求到個offer呢?

原帖由 charlotte2008 於 11-11-11 10:35 發表
打咗去TT問 , 收waiting信嘅一它要在5月中打去才算登記做waiting , 唔打就即表示旡打算wait , 剔除呢批後 , 機会就大些 , 主任就会重新覆核面試報告 , 再看家長除咗首選外 , 有冇都剔埋其他如 :本地班 、上午又或下 ...

考TT都咁難,你地有無人會報培正?應該會仲難!!!吾知佢地係咪都係喜歡收同TT一樣的小朋友呢?
‹ 上一主題|下一主題