用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Cat PN Application
樓主: kwansara
go

St Cat PN Application [複製鏈接]

今朝拜託左阿爸阿媽(即係公公婆婆) 幫手交表,因我要揍住個B,佢地好有心好早起左身,同我一樣6點幾,去到7:45am,條龍已經係在天橋,佢地好叻立即找到龍尾,8:50am前已經遞左,好彩唔駛佢地排好耐,立即走得。太好了。
我好似唔記得左在chq 背面寫電話號碼添~ 希望唔會影響取申請表的機會啦。

I had drive the car arrived at 5:45am and maid queue up for me at 5:55am because I will be born baby on coming saturday.  The guard told me 2XX persons already before 6:00am.
My husband replace the maid at 7:50am and then maid join me to left  at 8:00am.  Because police car coming at 7:30am and 2 polices going down to waiting until 8:00am  for penalties for drivers who are parking on yellow line.
My husband called me SC collect the letter early and drop letter and leave at 8:20am

多謝分享.  想請教你最欣賞St Cat PN 同 St Cat HH 校甚麼?

原帖由 LunB 於 11-12-8 09:50 發表
其實St Cat K1 的收表方式同PN 是一樣的, 都是要先交資料申請1份 "申請表",  而佢K1係會派數千份表。

HH 校舍今年上下午合共有5班PN, 5班k1, 每班22人, 明年HH  campus 只會辦PN。而 PN interview 都預左2天進行,  ...

FROM SC WEB --> "本校作出以上的安排和限制申請表的數量,是避免因應付大量的入學申請,而在面試安排上影響學校的日常運作及學生的上課安排。若因此為申請人帶來不便,敬希見諒。"

係唔係新加的?

reply: ramen

Yes.. Is the new update on SC website.

係新加上去嘅,以下係我在12月2日早上由St. Cat web site copy 咗send俾朋友的內容。係冇 "本校作出以上的安排和限制申請表的數量,是避免因應付大量的入學申請,而在面試安排上影響學校的日常運作及學生的上課安排。若因此為申請人帶來不便,敬希見諒。" 呢一段嘅!

20122013年度幼兒預備班
( PN )
招生通告

(本校的幼兒預備班只設於紅磡海濱南岸校舍)
學生年齡︰2009912010831出生者

索取報名表格方法︰
請把所需文件及資料放入信封內,並在左下角寫上「索取申請入學表格」。申請表格有限,申請表格先到先得,派完即止。

申請人可於於二零一一年十二月八日起(星期一至星期五8:30am-5:00pm,星期六9:00am-12:00noon)親臨本校紅磡校舍(紅磡愛景街八號海濱南岸一樓)把信件投入信箱內以索取報名表。所有提早或在表格已全部派發後之申請(請隨時留意本校網頁入學申請版頁之更新)恕不接納,敬請留意。

本校接獲申請表後,將於二零一二年一月初寄回申請表格予入學申請者。面談日期訂於二零一二年二月二十四日及二十五日,
貴子女之面談日期和時間已註明於申請表上,兩者均不能更改,敬請見諒。若於二零一二年一月十三日仍未收到本校寄回的申請表,請聯絡我們。

所需文件及資料︰

1.
出生證件副本(請在右上角寫上聯絡電話號碼及註明選擇以英語粵語進行面試)
 2.
回郵信封(四吋半x九吋半)兩個,請分別貼上$1.4
$2.2
郵票

3.
報名費三十元正(支票背面請寫上聯絡電話號碼)

支票抬頭請寫”St. Catherine's International Nursery(Harbour Place)”

已交的報名費恕不退回

申請人所提供的資料將予保密及只作申請入學用途

上課時間

PN (幼兒預備班) -
紅磡校舍   

上午或下午班
(
星期一至星期五)
上午班         9:00am

12:00noon

下午班         1:30pm

4:30pm

學費

2012-2013學費分十一期繳交(八月至六月)

入學查詢

有任何查詢請於辦公時間內致電
2760 6600

原帖由 ramen 於 11-12-8 10:05 發表
FROM SC WEB --> "本校作出以上的安排和限制申請表的數量,是避免因應付大量的入學申請,而在面試安排上影響學校的日常運作及學生的上課安排。若因此為申請人帶來不便,敬希見諒。"

係唔係新加的? ...

[quote]原帖由 sarubuta 於 11-12-8 09:57 發表
多謝分享.  想請教你最欣賞St Cat PN 同 St Cat HH 校甚麼?

唔敢講欣賞啦, 或者我只share 一下我小朋友番學以來的情況。佢地會train 小朋友的自理能力, 小朋友亦好喜歡唱遊, 中英文普通話都有。另外, 學校會話俾家長知每星期教了什麼, 有時會派一些簡單習作讓家長在家和小朋友一起完成、討論。而最令我impress 的是校長每天都在門口和小朋友打招呼, 也會記得他們的名字。

我朋友屋企望到SC,佢響琴晚8點幾FB寫,ALREADY 有2X人排隊了.
另一個朋友7點幾去到,前面都有成500-1000人了...so crazy lor...

但我覺得入信箱JOR,駛咩咁早去呀,今日一定有得入囉,一定會派5000-10000張FORM囉,EARN 報名費呀嗎.
原帖由 fanniec419 於 11-12-7 22:07 發表
真係癲,六點幾已經收到朋友話,已經有人排緊隊,老老實實要訓一晚街,仲唔係包收要再in,我寧可唔報呢!
間學校一d都唔以"人"為本,好極有限.

其實今日考左K1 既細 B, 岩岩收到結果, 如果係WAITING, 唔知洗唔洗再APPLY PN 呢?  定可能學校已經CONTACT 左佢地 (好似上年, 不過早左).  如果係, 即係位又少左?

agree hahhahahahaha
原帖由 cclemon2009 於 11-12-8 07:36 發表

嘩,乜樹真係咁多人排隊,我要中午食lunch先有時間交form,我估無咁快截人瓜
如果in四千人都收十二萬報名費,無理由咁快就爆額

回復 29# ms.bead 的帖子

我7:30到已經去到過咗半島,係公共行人天橋,5分鐘後已經去到落橋位....
我個friend個哥哥尋晚去咗排,排排下有個人同佢地講,有5000張form,叫佢地唔駛排通宵,咁就由原本四五十人, 得番十幾人,唔知係咪真,但今朝真係超多人....

其實我都知晏少少去, 就一定唔洗排, 只要上午入到信箱都OK.  不過咁要請假麻, 所以唯有七點幾, 八點去, 希望趕得切返工 (就算遲, 都唔好遲太多).

原帖由 wingcrown 於 11-12-8 10:29 發表
我朋友屋企望到SC,佢響琴晚8點幾FB寫,ALREADY 有2X人排隊了.
另一個朋友7點幾去到,前面都有成500-1000人了...so crazy lor...

但我覺得入信箱JOR,駛咩咁早去呀,今日一定有得入囉,一定會派5000-10000張FORM囉,EARN  ...

原帖由 布希亞 於 11-12-8 10:28 發表
真係好悲哀,父母如此被人玩!

為了子女,辛苦D都值得
只不過擔心就算付出了,都未必會有好成果…
好彩我小朋友有其他好學校的offer在手,如果不是都幾苦惱。

其實佢呢個攞表方法, 唔見得有效地 cut 低到表格既數量囉.  kv 年年任人攞, end up 申請人數量同 sc 都差唔多.  其實佢真係點解要咁玩 d 家長呢?  有可能根本佢係會派晒的, 不過係到玩吊高係賣, 增加氣勢~

請問大家會点比較 St. Cat PN 及 Kingston PN?? (除Kingston學費高些之外)

Which one is better??   Please share.

回復 18# LunB 的帖子

thank you very much!!!

我見人龍係昨晚十點開始之後陸續人多, 半夜很嘈吵啊,
我小朋友話很嘈瞓唔到
其實學校呢個安排辛苦一眾家長及其親朋戚友家中傭人, 還有騷擾周圍居民點解D form要先到先得

我頭先訓醒先去,十點幾無人,入到箱就一定有,半夜排都真係... 無言

呢個係讀 local school 同讀 international school 既問題.  當然我都識有朋友既仔女係讀 kingston p1 (=k3) 後, 出返黎讀 local school, 不過真係唔多咁case 囉.  多數都係一早打算讀 is 既多囉~

原帖由 豬豬仔爸媽 於 11-12-8 10:58 發表
請問大家會点比較 St. Cat PN 及 Kingston PN?? (除Kingston學費高些之外)

Which one is better??   Please share.
‹ 上一主題|下一主題