用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 東華醫療化驗系 vs 三大
go

東華醫療化驗系 vs 三大 [複製鏈接]

小朋友對醫療化驗有興趣,因為唔太鐘意對人,所以唔太想揀 PT/OT/RT, 小朋友成績 ok, 但 PolyU 收生要求高,又未必入到,大家覺得值得為興趣揀東華嘅醫療化驗,而放棄入三大其他科嗎? 謝謝意見!
   6    0    0    0

a_for_apple 發表於 24-6-4 23:11
小朋友對醫療化驗有興趣,因為唔太鐘意對人,所以唔太想揀 PT/OT/RT, 小朋友成績 ok, 但 PolyU 收生要求高 ...

唔好搞笑啦,放棄真大學而讀野雞大學

同樣問題, 不過佢好想入OT, 暫時都係叫佢會唔會有另一科想讀, 到時放係A2, 如無, 都會如佢所願咁放 ( 下年先DSE )

vestzs 發表於 24-6-5 08:08
同樣問題, 不過佢好想入OT, 暫時都係叫佢會唔會有另一科想讀, 到時放係A2, 如無, 都會如佢所願咁放 ( 下年 ...

好多人讀完嗰科,畢業之後唔係做返同一行業,醫生除外
攞住張東華證書,邊間大公司嘅重要職位會請?

回覆樓主:

有次参觀過何文田東華,睇佐大部份佢地醫療科,覺得都好吾錯,化驗科個lab都好齊全同先進,學位畢佐業,係即刻有牌,好多HA醫院都好鐘意東華同學,如果一心向着這個職業,東華係好選擇。不過好多學生認為佢吾係正宗一所大學,欠缺大學生想要東西。
妹妹豬 齊來做個好朋友)

回覆樓主:

親戚在HA醫院化驗所工作三十多年,話佢老板好喜歡東華嘅畢業生,話佢地,聽話肯捱肯做。

小朋友對醫療化驗有興趣,因為唔太鐘意對人,所以唔太想揀 PT/OT/RT, 小朋友成績 ok, 但 PolyU 收生要求高 ...
既然現在已有目標,仍有時間(未考DSE?),努力考好DSE,到時睇分揀科

回覆樓主:

多謝大家意見! 我都叫小朋友努力考 DSE 再算,成績好啲,選擇會多啲。

zitaeric 發表於 24-6-5 09:26
親戚在HA醫院化驗所工作三十多年,話佢老板好喜歡東華嘅畢業生,話佢地,聽話肯捱肯做。
...

好怕聽到D老闆形容"聽話肯捱肯做"!!

有年聽中學校長講座, 佢話我地既畢業生好受某D機構歡迎, 因為肯捱肯做!
我心想, 咁就大劑! 即係新界牛都好勤力.... 既道理!

bananaGi 發表於 24-6-11 14:46
好怕聽到D老闆形容"聽話肯捱肯做"!!

事實如此,這個行業,吾係要你有幾創造力,除以上,还要細心同小心。可能你吾太清楚這科同行業。

zitaeric 發表於 24-6-11 14:53
事實如此,這個行業,吾係要你有幾創造力,除以上,还要細心同小心。可能你吾太清楚這科同行業。
...

我明白老闆心態, 聽教開OT乖乖地最好

10090 發表於 24-6-5 06:47
唔好搞笑啦,放棄真大學而讀野雞大學

不能同意更多

回覆樓主:

借問一下,東華醫療化驗系會唔會占用咗Jupas名額呢?即是按八大咁排位?因為見到呢個系屬sssdp

gl 發表於 24-6-25 17:51
借問一下,東華醫療化驗系會唔會占用咗Jupas名額呢?即是按八大咁排位?因為見到呢個系屬sssdp
...

請指教

回覆樓主:

報讀SSSDP的學士課程主要通過「大學聯合招生辦法」(JUPAS)分配學額。

SSSDP的 (副學士課程)主要經E-APP報讀。

zitaeric 發表於 24-6-26 12:57
報讀SSSDP的學士課程主要通過「大學聯合招生辦法」(JUPAS)分配學額。

謝謝答覆。咁嘅話,如果想讀東華SSSDP課程只能填A1了。

都去到揀大學了,父母不用操心啦,由他們自己選擇決定吧。
醫療工作,實際工作上,邊間大學出嚟,對前途完全沒有影響,絕對不會因為HKU 出身就升職快啲呢會事。
至於三大其他科好or 東華化驗?
只能說暫時未來十年八年(再多就唔擔保了),從事醫療有關工作仍是如鐵飯碗,不會發達,穩穩定定咁啦

gl 發表於 24-6-26 15:45
謝謝答覆。咁嘅話,如果想讀東華SSSDP課程只能填A1了。

你小朋友讀幾年級?

zitaeric 發表於 24-6-27 09:47
你小朋友讀幾年級?

升中六啦

回覆樓主:

東華課程近幾年都多人報,特別熱門科目,如果有興趣,真建議帶埋囝囡去参觀開放日,有問題即場可以問同學和教授,去感受吓。
升中六,可以留意吓學友社有幾本指南在吾同時段会出,來緊七月有一本,作為参考,早些了解都幾好。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊