用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國去日本旅遊保險
發新帖回覆
go

[英國] 英國去日本旅遊保險 [複製鏈接]

亞仔從英國回香港放假前飛日本(emoji)(emoji)旅行,請問大家旅遊保險邊度好?
   0    0    0    0

yhma 發表於 24-6-10 00:39
亞仔從英國回香港放假前飛日本(emoji)(emoji)旅行,請問大家旅遊保險邊度好?
...
唔係留學保險已經包左咩?

如果你自己有買留學保險,一般都有包埋由英國去第二度既保險,即係英國去歐洲或英國去亞洲,都一樣包,你問下自己買既留學保。

yuyueng 發表於 24-6-10 13:51
如果你自己有買留學保險,一般都有包埋由英國去第二度既保險,即係英國去歐洲或英國去亞洲,都一樣包,你問 ...

沒有買額外留學保險

回覆樓主:

不在香港出發,應該不能香港投保,上保險公司英國網頁買短程單次旅遊保,一般大保險公司都ok, 有D保障亞洲區,應該可包括日本和香港

yhma 發表於 24-6-10 00:39
...

請問如果暑假返咗香港再去日本又包唔包?

回覆 yhma 的帖子

https://www.facebook.com/MinnieM ... YiitA39PS2jQpzT1ol/

yhma 發表於 24-6-11 09:19
沒有買額外留學保險

下次可以買全年保險,千幾蚊,來回香港不超過100天便可以,中途由英國去其他旅行也包括。比正常學生保險平。剛剛復活節假前我仔在英國皮膚敏感睇NHS免費,之後回港立即睇皮膚科醫生,埋單三千幾蚊保險賠償哂。喺香港放假去大陸玩,去泰國玩都包晒,岩哂成日旅行的學生哥。未滿十八歲都可以獨立買,我已經買咗幾年

cfs 發表於 24-6-16 17:14
下次可以買全年保險,千幾蚊,來回香港不超過100天便可以,中途由英國去其他旅行也包括。比正常學生保險平 ...

全年旅遊保?

TTEE1819 發表於 24-6-16 19:45
全年旅遊保?

係呀,因為佢假期一定返黎,所以咪買全年旅遊保險,100天內一定回家嘅,期間家庭旅行又包哂,去深圳珠海玩又包埋,千幾蚊抵丫多個保障麻。上年九月開學撞正打風延至第二天出發,保險賠償咗,連同皮膚科醫生費用,已經回本了

下次可以買全年保險,千幾蚊,來回香港不超過100天便可以,中途由英國去其他旅行也包括。比正常學生保險平 ...
The terms of each insurance company may vary, e.g. Zurich covers trips begin and end with Hong Kong, and each trip covers 90 days only
"無論您在旅程中會前往多少個國家,「自在旅遊」的單次及全年旅遊計劃都會為您提供保障,但您在申請時需提供您的旅遊目的地。如您所選購的是全年旅遊計劃,您行程的出發地點及終點均必須是香港, 而每次旅程可有最長90天的保障期,回港後再出發的保障期則可重新計算(必須辦理入境手續)。如您所選購的是單次旅遊計劃,所有旅程均須由香港啟程及返回香港,而計劃的最長保障期為 180天。"

https://www.zurich.com.hk/zh-hk/products/travel/breezy-travel

poonseelai 發表於 24-6-16 20:47
The terms of each insurance company may vary, e.g. Zurich covers trips begin and end with Hong Kong, ...

呢啲唔會買啦,唔岩佢哋用

cfs 發表於 24-6-16 19:58
係呀,因為佢假期一定返黎,所以咪買全年旅遊保險,100天內一定回家嘅,期間家庭旅行又包哂,去深圳珠海玩 ...

明,thanks!

發表於 7 天前 |只看該作者

cfs 你好,請問你經那間買全年保險?
來回香港不超過100天…那即是要每3個月回港一次嗎?

謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

發表於 6 天前 |只看該作者
bkfans123 發表於 24-6-21 23:47
cfs 你好,請問你經那間買全年保險?
來回香港不超過100天…那即是要每3個月回港一次嗎?

我用HSBC apps買全年旅遊,趁佢優優時買。對,離開香港不超過100天,中學生就岩,逢假期也回家的。有時十月及二月也回。

發表於 5 天前 |只看該作者
cfs 發表於 24-6-22 00:24
我用HSBC apps買全年旅遊,趁佢優優時買。對,離開香港不超過100天,中學生就岩,逢假期也回家的。有時十 ...

好的,謝謝你們,
那就不適合我仔了,佢一定先返港一次
http://hk.myblog.yahoo.com/
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊