用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 現在CS已取代了LS,請問而家學生一般會收幾多科選修科? ...
發新帖回覆
go

現在CS已取代了LS,請問而家學生一般會收幾多科選修科? [複製鏈接]

現在CS已取代了LS,請問而家學生一般會收幾多科選修科(當中已包括M1) 會好啲?
   0    0    0    0

穩陣至少有3科

caribbean1 發表於 24-6-25 22:53
現在CS已取代了LS,請問而家學生一般會收幾多科選修科(當中已包括M1) 會好啲? ...

大學多數睇Best 5 /Best 6計分, 選3科X最穩陣!

再有能力嘅學生多數3X + m1 /m2

2jkidsfather    發表於 24-6-26 18:31
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

現在CS已取代了LS,請問而家學生一般會收幾多科選修科(當中已包括M1) 會好啲? ...

自己去科大玩下admission scores calculator, 可以自己評估概念好啲,科大CS唔計係一科~

我覺得選科同係 LS 時分別不大

2jkidsfather 發表於 24-6-28 09:48
我覺得選科同係 LS 時分別不大
同意

要睇下想入邊間大學/ 邊一科去決定揀咩科/ 幾多科,因為唔係間間大學跪計分制都一樣,所以最好要有策略去選科

normal去講,3科穩陣係因為是旦一科失手都可以有backup,但要睇個人能力。DSE每一科都有一定深度,有啲學生中四揀咗3科,讀讀下發現唔掂最後都係drop淨變2科

文憑試逾1.7萬日校考生獲最低大學收生要求 公民科九成四達標

他又提到,文憑試實行優化措施後釋放出課時空間,讓考生按興趣選讀科目,有約4成考生選取3個選修科,比去年的2成人,大幅增近1倍。               

2jkidsfather 發表於 24-7-16 17:02
文憑試逾1.7萬日校考生獲最低大學收生要求 公民科九成四達標

他又提到,文憑試實行優化措施後釋放出課時 ...

去到高中選3個選修科才是正路,以前兩科太少太偏啦!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊