用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 15歲仔- 英國銀行戶口
發新帖回覆
go

[英國] 15歲仔- 英國銀行戶口 [複製鏈接]

阿仔九月入讀英國boarding school, 請問大家知唔知他能否在英國開銀行戶口?

請分享你們的經驗/做法。 感謝!
   4    0    0    0

回覆樓主:

我跟好多家長一樣,送仔女去英國讀書時,經HSBC或東亞開英國戶口,孩子有佢地自己debit card,這是以前嘅方法。

現在可能簡單一點,你在HSBC申請debit card, 內有12種貨幣包括英鎊,你可以放英鎊在戶口,當你仔在英國付款用debit card, 自動在你戶口扣數,你會見到佢洗錢日期和時間;另外,你可以放定歐羅在戶口,有用的。我孩子剛飛去西班牙和葡萄牙旅遊,就係用HSBC debit card, 既方便又唔洗用credit card, 硬食唔靚嘅匯率價。

如有hsbc戶口,在app內直接申請debit card, 唔洗去銀行攪手續,按幾個制就ok。

謝謝分享!!

豬豬仔爸媽 發表於 24-6-29 23:14
阿仔九月入讀英國boarding school, 請問大家知唔知他能否在英國開銀行戶口?

請分享你們的經驗/做法。 感 ...

我記得我小朋友 14 歲,我 call 香港 HSBC查詢我小朋友自己在 UK HSBC開户囗。香港 HSBC 直接 飛條線去 UK HSBC (近我小朋友區個間 UK HSBC) 我直接問佢我小朋友如何開戶口。 佢話唔使做booking, 帶齊學校 文件 ( BRP, Passport, 學校寫你小朋友開戶口的信)少量開戶金錢。
但係最後因為我唔放心。 我喺探佢嘅時候順便帶埋我小朋友去佢附近的一間 UK HSBC 開戶口。 都好快趣搞掂。 debit card 直接寄去學校宿舍。

TTEE1819 發表於 24-6-29 23:46
我跟好多家長一樣,送仔女去英國讀書時,經HSBC或東亞開英國戶口,孩子有佢地自己debit card,這是以前嘅方 ...

你講HSBC one? 好似要18歲才可開戶

可申請附屬咭比18歲樓下?

poonseelai 發表於 24-6-30 11:40
你講HSBC one? 好似要18歲才可開戶

謝謝提點,可能係要18歲。
但我們是申請張附屬咭佢去日本,今年佢去歐洲時都用。對!係綠色嗰張One debit card。

可以問問學校會唔會協助開銀行戶口,我囡今年9月去,學校迎新包有講到如果需要開户口,學校可以安排大家一齊去

豬豬仔爸媽 發表於 24-6-29 23:14

請分享你們的經驗/做法。 感 ...

我的經驗係俾張附屬HSBC debit card 佢,佢用親你都會知,你亦可set limit.另外孩子在英國網上再開Lloyds bank 的bank account , 這個戶口佢和同學有錢銀往來用來轉數。Lloyds account 最方便,佢喺嗰邊網上已開到。HSBC UK 開户口好麻煩。Lloyds bank 個online戶口佢都話好好用,同學仔叫外賣,share 俾錢,冇個bank account 比較煩。

感謝大家的分享!

sumikogurashi 發表於 24-6-30 17:53

我的經驗係俾張附屬HSBC debit card 佢,佢用親你都 ...
請問十八歲以下開唔開到 Lloyds bank account?  Thanks.

ramen 發表於 24-7-2 11:56
請問十八歲以下開唔開到 Lloyds bank account?  Thanks.

我哋係16 歲開,開到仲唔使去銀行搞,好方便

阿囡13歲,請問是否可以在香港開滙豐銀行綠色的world debit的附屬卡?然後可以在uk 使用?

回覆 belfran 的帖子

附屬卡的話,年滿12歲就可以由家長申請,可以在英國使用,家長可 set 限額,每次交易也有通知。

回覆 sumikogurashi 的帖子

你好, 請問Lloyds account可以ONLINE APPLY, 咁我在HK ONLINE幫仔開得唔得呢? 本身我有UK HSBC 戶口, 係咪ONLINE TRANSFER $ 去個ACCOUNT 都OK 呢?

CJCJ 發表於 24-7-16 17:57

你好, 請問Lloyds account可以ONLINE APPLY, 咁我在HK ONLINE幫仔開得唔得呢?  ...

係咪要download app至開到戶口?

你可以用HSBC UK轉錢去其他英國銀行戶口,通常幾秒就收到錢
8-)

CJCJ 發表於 24-7-16 17:57

你好, 請問Lloyds account可以ONLINE APPLY, 咁我在HK ONLINE幫仔開得唔得呢?  ...

係,我仔在uk download Lloyds apps 開户口,佢要填英國地址和電話號碼,upload BRP俾銀行, 之後有張debit card 和密碼寄俾佢,uk電話號碼收sms, 在香港你好難同佢activate account, 個密碼寄uk 地址,呢part 已令你在香港做唔到。

另外,你有UK hsbc account 係可以online transfer 俾佢,佢即刻收到錢。

sumikogurashi 發表於 24-7-17 07:06

係,我仔在uk download Lloyds apps 開户口,佢要填 ...

OIC

咁我等阿仔返去再教佢自己apply, thanks

anitawong21 發表於 24-7-17 02:16
係咪要download app至開到戶口?

你可以用HSBC UK轉錢去其他英國銀行戶口,通常幾秒就收到錢

明白(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊