用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 sixth form 選校好煩
go

[英國] sixth form 選校好煩 [複製鏈接]

Hello! 我仔仔今年升中四,讀灣仔區top男校,成積麻麻,全級5X/130,所以諗住送佢去英國讀sixth form! 我哋搵咗agent幫手,佢推薦咗the leys school, concord college, Ipswich school, caterham school ! 我地自己有睇過abingdon school,都幾有興趣!想問各位媽媽對上述學校有咩意見呀? 仔仔自己就想讀書之餘都有活動玩下咁!
   3    0    0    0

唔使煩,以上5間邊間收先再考慮讀邊間。

yuyueng 發表於 24-7-24 10:10
唔使煩,以上5間邊間收先再考慮讀邊間。

好!

Sixth form一開學已經要預備A-Level,其實讀書都好忙,加上要開始考慮大學學科和安排暑假實習,另外妳無GCSE,可能要自己報考1-2次IELTS….

所以唔好太大期望這階段可以享受休閒的英式教育。提提2025年開始用新的personal statement 模式,學校都係新的摸索,要留意一下。

最後留意小朋友是否適應英國天氣,特別是英國冬天,英語適應亦是不容易,不過有機會去外國讀書,開開眼界是十分好,加油呀

勇闖UK2023 發表於 24-7-24 16:33
Sixth form一開學已經要預備A-Level,其實讀書都好忙,加上要開始考慮大學學科和安排暑假實習,另外妳無GCS ...

多謝你嘅意見呀!

Y12我唔會亂報,要花時間interview /入學試,又要比報名費。應該掉番轉諗想入咩大學eg. G5, 想讀咩科,要咩成績,哪間中學能配合,是否好動要有運動需求,抑或純讀書勢要谷成績。最重要問阿仔意見,佢要適應嘅嘢太多,要有清楚嘅目標才行,因時間緊迫。

cwmjessica 發表於 24-7-23 19:23
Hello! 我仔仔今年升中四,讀灣仔區top男校,成積麻麻,全級5X/130,所以諗住送佢去英國讀sixth form! 我哋 ...

Abingdon School 的sixth form 收外來生位好少,你可以直接email 佢地admission 問下,唔好經agent 問,我上年直接問佢地之後就決定唔apply 了,本來agent 都同我講可以考呢間。記住唔好盡信agent, 自己再做多步,每間學校的考試費唔平,要慎選。

另外一樣要注意嘅就係A 工廠啱唔啱自己個仔。

sumikogurashi 發表於 24-7-24 20:52

Abingdon School 的sixth form 收外來生位好少,你可 ...

Agent 幫我問咗,Abingdon 嫌我仔英文同數學未夠勁,所以我地都唔揀啦!

勇闖UK2023 發表於 24-7-24 16:33
Sixth form一開學已經要預備A-Level,其實讀書都好忙,加上要開始考慮大學學科和安排暑假實習,另外妳無GCS ...

想請教一下,為什麼沒有 GCSE 要考一,兩次 IELTS 的呢? 是否有 GCSE 就可 豁免 IELTS?

沒有考GCSE即沒有一個英國承認的英文學歷,考大學時沒有英文認證,就算有A-Level成績都不足夠條件報考大學,除非你A-Level是讀英文,因此需自行/由學校在英國考IELTS以認證英文水平,這是我仔的情況,各校均不同,或者讀Foundation都不同,可能要查問一下學校

cwmjessica 發表於 24-7-24 23:45
Agent 幫我問咗,Abingdon 嫌我仔英文同數學未夠勁,所以我地都唔揀啦!

最好自己直接問

sleung2020 發表於 24-7-26 09:18
最好自己直接問

想請教吓有咩唔同? 自己問會好啲?

cwmjessica 發表於 24-7-26 12:50
想請教吓有咩唔同? 自己問會好啲?
經agent,佢有冇問,搭你個答案係咪學校個答案都唔知。佢係做生意嘅,緊係推你去間易入嘅,佢先有commission。
我聽過無數次,agent話冇位,自己聯絡學校又有。agent話唔夠班唔好考,自己報又考到。

根本啲學校好樂意自己同家長直接傾,仲慳返commission,其實完全冇原因搵agent報學校。咩都唔識,由零開始,去聽下講座就無所謂。但係真係報學校,梗係自己做啦...

beastiebistro 發表於 24-7-26 12:59
經agent,佢有冇問,搭你個答案係咪學校個答案都唔知。佢係做生意嘅,緊係推你去間易入嘅,佢先有commissio ...

多謝你嘅意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 想問多句通常使唔使send 埋成績表去問?

cwmjessica 發表於 24-7-26 13:08
多謝你嘅意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 想問多句通常使唔使send 埋成績表去問?
...
先email聯絡,如果學校想要成績表自然會問你攞。

beastiebistro 發表於 24-7-26 13:10
先email聯絡,如果學校想要成績表自然會問你攞。

好啊!多謝你!

想問下各位對Ardingly 同Dulwich college 有咩意見?

beastiebistro 發表於 24-7-26 12:59
經agent,佢有冇問,搭你個答案係咪學校個答案都唔知。佢係做生意嘅,緊係推你去間易入嘅,佢先有commissio ...
用 AGENT 唯一既好處我諗到係可以去佢到考入學試唔使錢, 如果唔係就算自己學校可以幫手監考, 都要比一千幾百, 如果要去 BRITISH COUNCIL 就唔止, 起碼四千.  如果考四, 五間學校, 淨係考試費都唔少錢, 仲有報名費.  不過如果用AGENT, 一定要好知自己要咩, 自己要主道考咩學校, 唔好比佢SELL 你其他學校.

cwmjessica 發表於 24-7-26 14:10
想問下各位對Ardingly 同Dulwich college 有咩意見?
識我嘅網友都知我係傳統英式寄宿學校嘅死忠支持者。你所列嘅學校除咗The Leys同埋Abingdon我認為值得考慮(都只係因為係傳統英式學校,寄宿比例都唔算合格),其他就...

當然,如果好似某部分家長目標為本,只求讀書,只睇數據,咁我冇意見...

cwmjessica 發表於 24-7-26 13:08
...

要的話佢係會叫你send, Abingdon admission 係好醒,應該話基本上所有學校的admission 都好有經驗,當佢問你要成績表而你自己send 1次俾佢哋時佢哋會check 埋你之前有冇經agent send 過,跟住佢會在答你email 時mention 埋你之前經乜乜agent sent 過俾佢地,點都好我係唔會信哂agent 㗎,雖然我有搵agent報名,因為我想用佢嘅地方考試唔使自己煩,但問detail 我會逐間email 直接問學校。 決定考同唔考邊間,我話事,唔理agent 講乜,佢哋真係會推d 易成事嘅俾你架。 另外就係只有你先知自己仔女有幾多斤両,支筆有幾多墨水,考sixth form 唔容易,agent 推俾你的學校自己再深層了解下再決定考邊間,直接同admission 了解係最好不過。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊