用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 適合SEN男band 1 中學
發新帖回覆
go

適合SEN男band 1 中學 [複製鏈接]

灣仔區中西區適合SEN男中學, 暫時成績中上band 1, 社交弱,如面試應該比較蝕底,開始諗大抽奬揀邊間學校,有啲頭痛,知道有SJC, RC, SLS, 鄧肇堅, KC,都係比較出名嘅學校,唔知邊間比較包容關愛

多謝大家賜教
   4    0    0    0

Pollysusan 發表於 24-7-26 16:09
灣仔區中西區適合SEN男中學, 仔暫時成績中上band 1, 社交弱,如面試應該比較蝕底,開始諗大抽奬揀邊間學校 ...

男校一般都比較包容

我仔係言語發展遲緩,表達能力差d,英文應該講得好過中文,呈一有級頭成績,都煩惱緊有咩學校自行面試會啱佢多d

Pollysusan 發表於 24-7-26 16:09
灣仔區中西區適合SEN男中學, 仔暫時成績中上band 1, 社交弱,如面試應該比較蝕底,開始諗大抽奬揀邊間學校 ...

May be JOSEPH,TANG SIU KIN

SPC > 華仁  > SJC

朋友仔有sen 特徵, 社交弱, 但係spc 讀得幾好, 跟同學相處愉快. 佢都係中學先至去讀.
級頭值得考下.

自行就華仁好過st joe. st joe 仔喜歡互相認叻, 社交弱怕跟同學唔夾.

回覆樓主:

男校比較適合

fasola 發表於 24-7-26 19:07
SPC > 華仁  > SJC

朋友仔有sen 特徵, 社交弱, 但係spc 讀得幾好, 跟同學相處愉快. 佢都係中學先至去讀.  ...
外校面試入spc,定係spcp直升上來的?

AndrewEdu 發表於 24-7-29 21:54
外校面試入spc,定係spcp直升上來的?
佢插班中二入
之前讀二線直私.

SPC 我都好鍾意,不過要面試,又要有特異功能,尤其是佢講嘢比較差面試應該好困難。
如果派位嘅學校,請問有冇聽有S E N入倒K C ,S L S或者肇堅? 適應及學校包唔包容呢?

謝謝大家 : >

Pollysusan 發表於 24-8-3 12:26
SPC 我都好鍾意,不過要面試,又要有特異功能,尤其是佢講嘢比較差面試應該好困難。
如果派位嘅學校,請問 ...

SPC著重成績,不用特異功能
但直資的確比較重視面試(看學生特質)

liverpool2023 發表於 24-8-3 14:11
SPC著重成績,不用特異功能
但直資的確比較重視面試(看學生特質)

spc已經好難入,二三線小學成績再好,如果面試唔好,基本希望好微。

AndrewEdu 發表於 24-8-3 17:51
spc已經好難入,二三線小學成績再好,如果面試唔好,基本希望好微。

我見二三線入的,多是男仔級一
面試表現就不清楚了

如果考慮誇區自行。。其實都可以考慮吓張祝珊,
我同事小朋友都係sen, 已經喺張祝珊畢業,
佢話可能裡面啲小朋友都係書蟲型,相對無乜聽過有欺凌事件
同埋啲老師亦都算關愛學生
如果講包容同關愛。鄧肇堅都係一個好選擇,但預抽獎。始終佢all-in又男女校,自行競爭相對大好多 (話晒都係收表王之一)

如果九龍區知唔知有邊啲都啱sen 男仔? 小朋友未升中, 不過都想了解多啲先, 謝謝!

你選的男校大多有小學部,如果要靠大抽獎就相對機會少,因為減左直屬/聯繫位,公海大抽獎位少。

位較多的係SLS,因此佢地小學部本身少人,就算收晒小學部都用唔晒直屬位,通常中學4班只有一班是小學部上。Btw, SLS係一間好關愛的學校,D仔都好純。

如果你仔係級頭,可能你未必會放SLS第一,但要留意SLS都係好多中西區男仔既第一志願,放第二有機會唔入。

yyshiu 發表於 24-8-14 09:03
你選的男校大多有小學部,如果要靠大抽獎就相對機會少,因為減左直屬/聯繫位,公海大抽獎位少。

位較多的 ...

如果樓主係中西區B1,第一志願放SLS點會唔入?

yyshiu 發表於 24-8-14 09:03

位較多的 ...

delet
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊