用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中西區11校網孖女統一派位如何選校排位最保險? ...
發新帖回覆
go

中西區11校網孖女統一派位如何選校排位最保險? [複製鏈接]

請教下各位,個人心目中第一梯隊選擇: 聖士提反女子、聖彼得、嘉諾撒聖心。 第二梯隊選擇:英皇書院同學會二校、聖安多尼、中西區聖安多尼、般咸道官立。第一梯隊學校選了首志願後其餘兩間放第二第三志願好似又冇乜用,點同第二梯隊學校合理排位最保險? 從學額、校風、成績等各方面評估適合女孖寶做最優選擇?
   0    0    0    0

Eddiedolomity 發表於 24-9-1 07:02
請教下各位,個人心目中第一梯隊選擇: 聖士提反女子、聖彼得、嘉諾撒聖心。 第二梯隊選擇:英皇書院同學會 ...

咁多年聖提和聖心津都係大熱,係無保證~

Eddiedolomity 發表於 24-9-1 07:02
請教下各位,個人心目中第一梯隊選擇: 聖士提反女子、聖彼得、嘉諾撒聖心。 第二梯隊選擇:英皇書院同學會 ...
你係咪講緊自行收生階段?

留意番, 如果自行收生階段收左你, 就會直接出offer俾你, 而唔會跌落去統一派位

所以自二自三千其唔好揀一D你唔鍾意既學校, 如果冇心水寧願留空自二自三

孖女的話, 要有心理準備會派去不同小學
定係兩個分別去唔同學校都無乜所謂?

iloveapplepie 發表於 24-9-5 19:20
孖女的話, 要有心理準備會派去不同小學
定係兩個分別去唔同學校都無乜所謂? ...
有得tick話一定要一齊架

如果以女仔黎講, 假如你祈望佢地將來中學入讀Band1女校, 聖彼得可以考慮, 你可以參考佢地網頁, 每年派去英華女校人數不少, 假如囡囡成績唔太理想, 都好大機會派去聖嘉勒, 衰衰地都係Band1B/C, 但始終都係英中, 以我個女為例, 佢聖彼得小六下學期失手(小五同小六上學期都係Band1), 派唔到英華, 但都派到聖嘉勒, 而家已經入咗HKU

bb-blue 發表於 24-9-7 14:17
如果以女仔黎講, 假如你祈望佢地將來中學入讀Band1女校, 聖彼得可以考慮, 你可以參考佢地網頁, 每年派去英 ...

借問一下,在聖嘉勒排名好前才入HKU嗎?

回覆 liverpool2023 的帖子

以我體會, 排中上已經有好多同學入到三大

bb-blue 發表於 24-9-8 10:45
回覆 liverpool2023 的帖子

以我體會, 排中上已經有好多同學入到三大

謝謝
見而家好像B1學校好多都是不手入三大
咁其實入讀B1中學,中間就唔駛擔心入唔到三大了!

其實我想請教嘎係統一派位第2-3志願嘎選擇策略問題,假如第一志願選聖彼得,聖士提反女子和嘉諾撒聖心放第2-3係咪基本冇機會?與其咁樣不如讓出個位比上述幾間第二梯隊學校?哩幾間學校又點選擇有冇建議?

發表於 7 天前 |只看該作者
只聽過身邊有case乙二中聖心

發表於 7 天前 |只看該作者
Eddiedolomity 發表於 24-9-12 23:12
其實我想請教嘎係統一派位第2-3志願嘎選擇策略問題,假如第一志願選聖彼得,聖士提反女子和嘉諾撒聖心放第 ...
你本身有冇私校backup先?

如果冇, 我諗乙二已經要穩陣

發表於 5 天前 |只看該作者
hkhk8888 發表於 24-9-13 08:55
你本身有冇私校backup先?

如果冇, 我諗乙二已經要穩陣

未有,今年11网校开始小班教学,乙二保险线真系好难估
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊