用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求意見 SFA vs SRL vs 崇真
發新帖回覆
go

求意見 SFA vs SRL vs 崇真 [複製鏈接]

女仔, 活潑好動, 鐘意運動同睇書, 請問如果唔計交學費的話, 想問升中的話SFA會較理想嗎? 定係回家以操卷多, 會少左時間睇書呢? SRL同崇真會比較活潑嗎?
   2    0    1    0

turnround 發表於 23-7-10 16:38
女仔, 活潑好動, 鐘意運動同睇書, 請問如果唔計交學費的話, 想問升中的話SFA會較理想嗎? 定係回家以操卷多, ...

重成績揀SFA
SRL傳統天主教女校,感覺比較適合斯文型女仔
崇真語境好,多活動

千祈不要选择SFA,学校霸凌现象严重。老师不能保护学生。虽然已转学,至今我仔想起当年都会极度不开心

千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅極度不開心。最近追劇黑暗榮耀,感覺不說出來,是對自己和仔仔不公平。希望可以避雷

我決定不再沉默算數,勇敢地站出來提醒其他人

我也見到你對SFA怨恨好深喎, 四處留怗叫人唔好去. 但正如其他怗有家長所講, 其實每間學校, 出到社會做野, 都有欺凌架. 其實唔一定因為鄉音問題, 可能鄉音係導火線, 但小朋友對於俾人地笑之後既反應先係主要原因...受害者越唔開心, 欺凌者就越開心...係人性黎既, 就拿近期微X的事就可以借鏡, 社會上的欺凌比比皆是, 唔關學校事架.

但有一點值得慶幸的是, 可能小朋友喺SFA俾人蝦過, 去到新學校堅強左, 或者佢已經心理質素強大左, 所以換左新環境知道點應對, 都明白家長你好嬲學校, 但保護學生還是要佢地自己面對挫折, 自我強大...學校可能選擇了後者, 但願你的小朋友在新學校有開心的校園生活

作为新移民,即使遇到欺凌,也是“不完美的受害人”,新移民仿似原罪。然而,父母作為人才來港工作納稅,且稚子何辜?我後悔的,當年總是从自己小朋友身上找原因,點解別人沒有遇到,就是你遇到,是不是你有什麼問題?你是不是做錯了什麼那个老師會針對你?到了新的學校一切不同,原來不是他的錯。至今仍然隱隱心痛。得罪講句,回憶起當年SFA牧師在學校的宣講,在在都像是充滿虛偽於諷刺的表演(emoji)

turnround 發表於 23-8-9 12:03
我也見到你對SFA怨恨好深喎, 四處留怗叫人唔好去. 但正如其他怗有家長所講, 其實每間學校, 出到社會做野,  ...

多謝你的關心和祝福,也祝你一切順利(emoji)父母是保護小朋友的第一責任人,好彩新學校治癒了小朋友。而我希望說出來就此翻過這一章(emoji)

我並不認為是在SFA的遭遇使得孩子自動變得強大,這根本就是對於所受欺淩的無意美化。是新學校的老師的耐心和愛心,新同伴的友情幫助,才治癒了小朋友。根本,學校与學校是不同的!

當初因為追求所謂學術去了SFA,後來事實教育我明白,沒有注重品德的所謂成績毫無意義。

回覆 小雨之果 的帖子

請問你最後轉學去了哪一間學校?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊