用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區男生大抽獎
發新帖回覆
go

東區男生大抽獎 [複製鏈接]

請問係咪東區女仔band 1位夠,但男仔就爭25%band 1位呢?
   2    0    0    0

無情者 發表於 24-4-13 20:44
請問係咪東區女仔band 1位夠,但男仔就爭25%band 1位呢?

如果認為筲官年年收到B2生都係女仔,呢個說法可能成立到~

mcl233 發表於 24-4-13 20:47
如果認為筲官年年收到B2生都係女仔,呢個說法可能成立到~

筲官、男仔學位過了50%後、男仔B1會輸給女仔B2嗎?

verykin 發表於 24-4-13 20:53
筲官、男仔學位過了50%後、男仔B1會輸給女仔B2嗎?

可能會,Lady First 吖嘛~

mcl233 發表於 24-4-13 20:58
想請教下,追咗不少東區post都筲官同嘉諾撒都會收到B2生,所以可用來包底。請問可以從邊到入手,睇到上年都仲係有收到B2?
又,如果呢兩間都包得底
咁其實我將兩間放到所有可選B1之後,理論上都唔會跌入B2?

諗緊填啲借位係包底前會唔會太盡,借位嘅學校都比包底嘅好

sousmarin 發表於 24-4-14 00:38
想請教下,追咗不少東區post都筲官同嘉諾撒都會收到B2生,所以可用來包底。請問可以從邊到入手,睇到上年都 ...
試吓,應該冇事嘅。出事就唯有當唔好彩囉

mcl233 發表於 24-4-13 20:58
Lady First

sousmarin 發表於 24-4-14 00:38
想請教下,追咗不少東區post都筲官同嘉諾撒都會收到B2生,所以可用來包底。請問可以從邊到入手,睇到上年都 ...

看法就是如此。始終,決定權在用家手上,風險亦在用家身上。路人甲如我,只可以分享下自己所認為~

只係看法認為,兩校DSE成績,似乎可以支持呢個說法。係另一東區轉九龍城,我已經說出自己既斷估睇法。自己分析一下,比盲信別人更理想~

mcl233 發表於 24-4-14 00:53
看法就是如此。始終,決定權在用家手上,風險亦在用家身上。路人甲如我,只可以分享下自己所認為~

只係 ...
你另一post 是指7成英中有水份?
如果係7成B1 就見真章?

其實唔太明你果個post話解釋咗利女不利男嘅講法?

可唔可以再講多少少?

我自己靠估係 假設有600個B1去分啲學額,女多男少下,又有較多B1女校同借位,其實餘下嘅都55波?

會唔會女仔如果想入女校可能仲難爭

sousmarin 發表於 24-4-14 10:42
你另一post 是指7成英中有水份?
如果係7成B1 就見真章?

7成英中並沒有水份,只係動機去咁樣表達,似乎想去掩飾個人目的,須知並非每個用家都係清晰知道升中遊戲玩法,將一啲坊傳B2/3都有意無意用英中去解釋70%,令唔少人認為70%就係B1率,該po樓主已經係咁認為,一個經常出數字分析既所謂專家,會對如此表述會誤導他人,毫無察覺會出問題?~

我估,冇一間小學會有本區70%真B1率,這,歡迎其他網友指正,升B1英中並不一定係B1生,似乎早有公眾認同~

70%,我估估下咁去計算,已經有多於20%既中學,係會收/派到B2生的,當然並不代表佢地一定係B2生,咁大比例下,打折是常識吧,何況近乎日日出分析既分析員,要受尊重就要有責任感~

我係話 似乎 否定左利女不利男 既說法,兩間會收到B2生既中學,出現該小學~11%既成功派位,亦佔所謂派英中率~17%,可唔可以有啟示成B1位係充裕,B2生似乎係絕對有機會存在~

兩校中有一係女校,咁一直都係女仔係東區係有著數,但並不代表男仔會唔夠位,#2講左了,自己分析一下。一個pizza,夠6個人食,就算3男3女,3個女仔食完,我估,男仔都唔會肚餓吧,只係边個會食先~

東區庇記係龍頭中學,一定扯走不少女生放乙1,咁相對減少CCS既競爭性,咁其他男女校亦如是。利女不利男,我估,只會出現,極端少少,一窩峰式本區男女仔放男女校係乙123,連龍頭中學都放乙456,咁就會出現男仔派唔到,女仔位多到盡派B2生~

若此情況出現,兩女校就要面對英中要落車了,但事實亦應該解釋了~

另外兩校既DSE表現,亦似乎可以反映佢地生源水平,除非認為佢地出現頗大負增值率~

mcl233 發表於 24-4-14 11:18
7成英中並沒有水份,只係動機去咁樣表達,似乎想去掩飾個人目的,須知並非每個用家都係清晰知道升中遊戲玩 ...

謝謝你詳細解答!

想問下, 以下估估下啱唔啱

上年小五東區學生人數2862(津+ 直小), 咁B1大約: 2862/3 = 954

當保守30% 已經自行+直資離場: 668人抽673個乙位, 數埋甲部62個位,雖然話龍頭應該他區都會抽,但餘下的應該夠本區分?

咁如果想抽男女校,我係應該排哂男女先至放借位/ 龍頭, 之後再保險兩間啱唔啱呢? 因為睇某D POST講盡填都要有策略,唔知點填先為之啱策略, 希望可以指教下

sousmarin 發表於 24-4-15 14:25
謝謝你詳細解答!

想問下, 以下估估下啱唔啱

女仔?~

mcl233 發表於 24-4-15 14:46
女仔?~
對。女仔騎劫咗樓主個男仔post

回覆樓主:

嘗試解釋下,變化萬千,純斷估,唔好信我,自評風險~

7間本區+2間外區,假設為:
1A,1A,1B,1B,1B,1C,1C,AA,AB

假設1A只可以選一間
1B會選兩間
1C行雙保險線
再認為本區668人,抽673個位

其中一個排法,次序:
1A>1B>1B>1C>1C>1A>1B>AA>AB

1.越早放保險線,越早離場機會係大既
2.假設風向特別奇怪,1-5包括保險線都中柱唔入
3.理論上係每位B1生必定派到B1中學,仲剩5個位
4.因為理論上頭5應該必入,但都派唔到,另外4間中學唔知边間仲有位,為求一個機會都唔漏,放晒係6-9做scan check,係一人必有一個位,會一定中6-9是旦一間~

呢個係所謂全票式,風險係高既,再重申,只係斷估,自行分析,自判風險~

mcl233 發表於 24-4-15 15:17

再吹多少少~

假設1-8都唔中,你又縮手乙9投降去B2中學,就可能果幾個位就係係第9間B1中學~

mcl233 發表於 24-4-15 15:34
再吹多少少~

假設1-8都唔中,你又縮手乙9投降去B2中學,就可能果幾個位就係係第9間B1中學~
如果斷估人數冇錯, 應該係夠位, 咁就填完B1先再算, 唔縮手...
咁如果肯定係B1組別既, 最差應該會係B2 第一個選擇啱唔啱?

應該唔會第一個選擇因其他縮手而無埋呀?

sousmarin 發表於 24-4-15 15:44
如果斷估人數冇錯, 應該係夠位, 咁就填完B1先再算, 唔縮手...
咁如果肯定係B1組別既, 最差應該會係B2 第一 ...

都未必,可以入唔到B1中學,齊齊跌入該中學架嘛~

又咁講,現實係不少家長會縮手,唔聽話既,老師會打手打到縮,保前3~

mcl233 發表於 24-4-15 15:17

請問男仔填既策略同女仔係咪一樣?

無情者 發表於 24-4-15 16:41
請問男仔填既策略同女仔係咪一樣?

以上回網友既係進取式,全票型~

男或女道理上係相同~

策略係自己去定,自己選取自己合適既~

路人係極難比意見,始終風險在你身上~

回覆 mcl233 的帖子

明白多謝晒你既分析🙏🏻
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊