用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 我想知多唔多新移民
go

我想知多唔多新移民 [複製鏈接]

0    0    0    0

原帖由 家寶媽咪 於 09-12-3 16:55 發表
我女女間幼稚園好多新移民,佢地小朋友係囝又好囡又好,個個都話第1志願陳瑞祺,第2獻主會,實際係點情形,唔該

陳瑞祺係唔係男女校呢

大抽獎既野, 點知會抽到d乜人.

起碼我唔係你所講的新移民.

陳瑞祺小學係男女, 中學係齋男, 所以小學比較少女學生.

陳瑞祺小學係津貼學校,大抽獎個個小朋友都可以參加,依平時返學放學所見,係有好多唔同類型O既同學同家長,
有D係菲傭印傭,爺爺奶奶,公公婆婆,有媽媽打份入時,亦有的D詩詩文文,我覺得陳瑞祺好似一個小社會,甚麼人都有

我明白你O既顧慮,私校都唔保證無新移民,不過PERCENTAGE係會低D

唔好太擔心有無新移民, 應該點都有D.  要教就教自己的囝囝囡囡唔好太歧視他們.  (註: 筆者不是新移民), 因為好多新移民都非常好勤力的.  筆者讀小三時, 有一位轉校生是新移民, 而且重十一歲添 (比筆者大三歲).  中期試時, 她考尾二, 好多科老師也不喜歡她.  直至學期尾大考, 她考第四.  所以我成日教囝囝不要歧視新移民, 因為新移民都有好多叻人架.

原帖由 家寶媽咪 於 09-12-10 16:26 發表
你地誤會了,上年係我報名依間幼稚園俾女女,所以我知自己唔係歧視.
我女幼稚園大部份係新移民子女,只不過佢地個個咁填,好似好易中咁,我知佢地都係15分,我想知女都係15分所以難唔難入
問題係我心目中都係首選, ...

小弟的愚見:

首先要自己衡量, 誇區對你有幾大影響? 搭校巴得唔得? 早過別人起床得唔得? 日後放學後有課外活動要留校, 沒有校巴坐回程, 有冇人湊到小朋友走? ... 之類之類.

如果誇區所出現既問題都可以解決的話, 當然 round 1 就填你母校, 你既分數可以話係入硬, why not?

母校你有20分喎......仲要係熱門學校喎~

呢度你得15分, 第一round機會好細.

岩岩上年(即我地呢年), 20分都仲要抽.

原帖由 家寶媽咪 於 09-12-10 16:26 發表
你地誤會了,上年係我報名依間幼稚園俾女女,所以我知自己唔係歧視.
我女幼稚園大部份係新移民子女,只不過佢地個個咁填,好似好易中咁,我知佢地都係15分,我想知女都係15分所以難唔難入
問題係我心目中都係首選, ...
‹ 上一主題|下一主題