用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦
樓主: 肥肥師奶
go

嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦 [複製鏈接]

Re: 嘉諾撒聖家(九龍塘) 家長入來傾下計啦

各位媽媽:
想問一問有幾多位係今年經派位入讀的?女兒九月升K3,今年選校,想知道如果1st & 2nd round(本身是Net41)都放她作首選,成功機會高嗎?有幾多過bk媽咪的小朋友係甘樣入去的呢?
另外,我聽聞說該校紀律嚴謹,係咪真?有無實例分

simsim,

I think only very few are come from "knock door" after the central allocation, my daughter is one of those.  Holy Family (KLN Tong) is probably the 2nd choice Net 41 after Marynoll, chance should be better with compare to Marynool but still there are some failure for the 1st choice.

Heidi媽
我記得通告是寫  0930 - 1130 AM . 到時書局仲會有 counter 係度, 可以買埋書本 .

記得 早上 11:30am 之前要到, 仲要帶單領取校服呀 !  
悠悠媽咪

HI, DEAR Blythemia
原來星期五才上機, 你就好啦 ! 我地今年暑假唔去旅行了 , 上年就同囡囡去咗台灣玩幾日, 真係諗返起都開心 . 希望你都同囡囡玩得開心 D . 

在你旅行之前, 又有野想問你呀 !  請問我地這校是不是千禧校舍呀 ? 我見到其他 MOM 話,  千禧校舍可以在校煮食, 有飯堂, 是否是 九龍塘這校呢 ?  平時, LUNCH 你囡囡是否在學校訂 LUNCH BOX  ?  衛生及味道如何 ? 你知道嗎 ?  

另外, HOW MUCH FOR LUNCH BOX FEE  ?  
悠悠媽咪

HI 悠悠媽咪,
我囡囡訂飯Ka, 衛生及味道都算ok. 價錢我忘記著,大約HKD13-17左右. 等我今晚反去揾下D 舊資料話比你知.

悠悠媽咪 寫道:
在你旅行之前, 又有野想問你呀 !  請問我地這校是不是千禧校舍呀 ? 我見到其他 MOM 話,  千禧校舍可以在校煮食, 有飯堂, 是否是 九龍塘這校呢 ?  平時, LUNCH 你囡囡是否在學校訂 LUNCH BOX  ?  衛生及味道如何 ? 你知道嗎 ?  

另外, HOW MUCH FOR LUNCH BOX FEE  ?  

係千禧校舍,不過冇聽過可以煮食喎.亦冇飯堂.小朋友係坐係自己個位食飯架.飯盒15蚊,都幾多選擇,每日都有中,西式,蒸飯,三文治餐.除飯之外,都會有意粉烏冬米粉之類.一個月前出餐單,自己訂定邊日食邊款.交一個月飯錢.唔可以今日食聽日唔食,以月為單位.衛生同味道都ok.

好得意架,低班會有兩個風紀姐姐看住,如果食淨既份量太多,風紀姐姐唔俾掉架,要食多d至准.不過始終家長都唔會知小朋友究竟食左幾多落肚.我個女成日恨食我整既飯,不過我好怕佢拎咁多野.書包已經相當重,重有美勞袋,小息袋,再加埋飯壺,真係成隻小烏龜咁.但係佢真係好鍾意媽咪飯,咁我間中會有一兩個月煮俾佢帶.

Heidi媽:

小息時全部學生要離開班房.通常佢地會用個手挽袋裝d小食(餅乾,蛋糕,口立濕之類),同埋水壺或水樽,加埋包紙巾或者毛巾仔,去操場玩.你請下我食餅,我又請下你食紫菜.係佢地社交生活一個好重要既部分黎架

帶飯既好處,係你知道佢食左幾多.其實重有家長會係中午前送新鮮飯到學校俾小朋友,交俾校工嬸嬸送去班房.我見過有人送麥當當,d同學仔不知幾羨慕

Heidics媽:

咁就要辛苦你朝朝早D起身預備喇.:
話時話,餐單好似未見過青椒.至於西芹,唔鍾意咪唔好訂個款囉.都好多選擇,總有一款岩小朋友口味.

HI, DEAR Blythemia
請問每天小息幾多次 ? 每次幾耐呢 ?  

謝謝 !
悠悠媽咪

悠悠媽咪;
如果冇記錯,應該每日兩,每次十至十五分鐘.唔係記得好清楚,晏d問左女,如果唔岩再更正.

Heidi媽:
我女都係手腳笨拙,到三年級體育先至攞到B咋.

Dear Blythemia,

請問小息袋係點

Hi, Blythemia

我囡囡到了加拿大啦!  未去之前,以為只是三星期,自己會好放心,吾會好掛住,原來都幾掛心架! 驚佢大頭蝦、又怕自己吾識照顧自己……….    妳星期五出發啦…..玩得開心d呀!   

悠悠媽咪、Heidi媽

你地替囡囡買齊書本、校服未呀? 我細囡比較細粒,校裙同運動衫已經是XS,可惜條裙長到差不多到腳眼,運動衫就似著左條裙,而家煩緊點幫佢攪。

其實小息袋係普通一個細細既手挽袋,我女個個係膠造,大約八吋方型,有D小朋友用布既索繩袋,總之裝得落一個細水樽,同埋小小野食(或者有人鍾意用食物盒),咁就OK.冇限大細顏色圖案.

校服方面,我女都係細粒,一年級個陣條加細碼運動褲好鬆,我要同佢係褲頭縫多一圈橡筋至返到學.到三年級上學期至岩着.如果太長就試下同佢摺腳.

更正先,一個正式小息,15分鐘.係第三堂同第四堂之間.另外有兩段時間有走棧,第一個5分鐘.可以去廁所,第一堂完左之後.第二個係最尾一堂即導修堂之前,有10分鐘可以由課室行上禮堂,可順便去廁所.大家覺得呢間學校有愛心,不過其實亦係好有紀律,佢地食飯時,轉堂時都係唔准傾偈架.平日除左運動堂外,唔可以係操場跑架.

講開又講,我女話午飯後唔一定冇中英數常堂上架喎.

‹ 上一主題|下一主題