用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 請問是否整個試學星期都穿恤衫西褲呀﹖幾時穿運動服? ...
go

請問是否整個試學星期都穿恤衫西褲呀﹖幾時穿運動服? [複製鏈接]

如題

星期二至五﹐這幾天都是試堂放早。
我好似唔見學校通告講過呀﹖﹖
   0    0    0    0

原帖由 budbud1 於 09-9-1 20:11 發表
如題

星期二至五﹐這幾天都是試堂放早。
我好似唔見學校通告講過呀﹖﹖

budbud:

呢個星期都重係著西褲, 但如果d衫真係洗唔切既,著pm都唔係大問題,放心... 下星期就開始跟今日派既時間表上堂喇! 著衫都一樣~ ^^
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

請問係咪唔洗帶書住呢??

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-1 21:06 發表

budbud:

呢個星期都重係著西褲, 但如果d衫真係洗唔切既,著pm都唔係大問題,放心... 下星期就開始跟今日派既時間表上堂喇! 著衫都一樣~ ^^

原帖由 shino_mok1983 於 09-9-1 21:12 發表
請問係咪唔洗帶書住呢??

家長:

我地今年只係得1個星期係放半日, 多數開學頭1/2日就係會派通告, 介紹各科老師, 如果係小一新生, 老師多數都唔會咁快就教書住, 因為佢地都要花上幾日時間去認識佢地呢6年小學生活既地方同人/物.... 高年班既學生就有機會會喺第2/3日開始教書喇! 因為佢地都好熟學校運作喇! 記得上網留意住每日家課update , 記住係 eclass 果個呀! 今日應該派左passwork 比小朋友架喇!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

係?我仔讀1b,但唔見有eclass password喎!

謝謝解答呀家熹媽咪。 好彩買了兩件。都唔怕無衫換。

不過妳講的eclass, passward就好似未見!

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-1 21:39 發表

家長:

我地今年只係得1個星期係放半日, 多數開學頭1/2日就係會派通告, 介紹各科老師, 如果係小一新生, 老師多數都唔會咁快就教書住, 因為佢地都要花上幾日時間去認識佢地呢6年小學生活既地方同人/物.... 高年班既 ...

阿寶,我也來湊熱鬧.明天有PE堂,所以已經要穿PE衫.另外老師還要求他們要帶明天有堂的課本了.

原帖由 GCH 於 09-9-1 21:51 發表
係?我仔讀1b,但唔見有eclass password喎!

GCH :

如果有的話,多數會釘喺手冊架, 你睇吓有冇.... 但都有機會未派架 ! 因為每班都唔同 , 阿仔今日就派咗喇! 同上年大樣..

原帖由 budbud1 於 09-9-1 21:54 發表
謝謝解答呀家熹媽咪。 好彩買了兩件。都唔怕無衫換。

不過妳講的eclass, passward就好似未見!

哈哈~ 如果你小朋友係仔, 每款2/3件差唔多架喇! 你知D仔比較"論盡" 啦! 我自己唔識用手洗衫,所以每款我都買定4/5套架 ! 講起真係好失禮 ! ><

今日冇既話, 可能都未派到架 !

原帖由 jun7511 於 09-9-1 22:12 發表
阿寶,我也來湊熱鬧.明天有PE堂,所以已經要穿PE衫.另外老師還要求他們要帶明天有堂的課本了.

小君君:

咁開心, 咁快就有得上PE , 嘩~ 咁快就上堂喇! 阿仔聽日就好似帶英文咋... 等陣我再問問佢先!

哈哈! 我是懶人一個﹐o的衫放晒落部洗衣機﹐最多加個網袋。不過恤衫好快乾﹐又要盪下佢﹐兩件都不怕唔夠換。

講開昨天開學﹐呀仔話比佢熱死﹐坐在操場爆晒喎﹐老師話要等埋D大哥哥﹐姐姐﹐佢地未返齊。 所以熱到佢成身汗呀。 又話個課室好細。 真係比佢笑死!

而我問佢老師用普通話定英文同佢地講野﹐佢就話廣東話大部份﹐ 少少普通話﹐英文就得一dd。

妳地也是這樣嗎﹖ 是因為開學怕佢地唔明嗎﹖

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-1 22:20 發表

哈哈~ 如果你小朋友係仔, 每款2/3件差唔多架喇! 你知D仔比較"論盡" 啦! 我自己唔識用手洗衫,所以每款我都買定4/5套架 ! 講起真係好失禮 ! ><

今日冇既話, 可能都未派到架 ! ...

不不, 你個仔邊班呀? 我個仔就話, MISS ENG先用英文講, 如果小朋友唔明, 羅老師再用粵語講一次喎....
原帖由 budbud1 於 09-9-2 10:33 發表
哈哈! 我是懶人一個﹐o的衫放晒落部洗衣機﹐最多加個網袋。不過恤衫好快乾﹐又要盪下佢﹐兩件都不怕唔夠換。

講開昨天開學﹐呀仔話比佢熱死﹐坐在操場爆晒喎﹐老師話要等埋D大哥哥﹐姐姐﹐佢地未返齊。 所以熱到佢成身汗呀。 又話個課 ...
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

原帖由 budbud1 於 09-9-2 10:33 發表

講開昨天開學﹐呀仔話比佢熱死﹐坐在操場爆晒喎﹐老師話要等埋D大哥哥﹐姐姐﹐佢地未返齊。 所以熱到佢成身汗呀。 又話個課 ...

吓~ 果陣係幾點呀? 係喺雨天操場定地下果個?

有陣時都係架! 唔係低年班等高年班, 就係高年班等低年班, 所以, 要話佢知.... 好公平架! 下次可能到d 大哥哥大姐姐`等返佢地轉頭呀! 哈哈~

至於語言問題, 每年呢個時間, 都有好多家長會問, 其實賀係唔駛擔心. 呢2年小一都採取雙班主任方式上課, 如果其中一個係唔識中文, 都有另一個可以幫手, 佢地呢半年內會慢慢適應架喇!

原帖由 臣媽 於 09-9-2 18:32 發表
不不, 你個仔邊班呀? 我個仔就話, MISS ENG先用英文講, 如果小朋友唔明, 羅老師再用粵語講一次喎....

臣媽:

少少更正. 往年就得Miss Eng 一個, 今年會多一個 , 就係Miss Hui , 佢係阿仔上年3年班既班主任, 本來我都好希望佢能夠跟P.3 一齊上P.4 , 不過佢今年落咗去教細仔呀! 聽家熹講,好似係1E 班, 真係好羨慕佢地, 呢個老師真係好好, 佢既愛心真係冇人會側疑, 今年P.1 既小朋友真係好幸福, 有呢2個英文老師教佢地, 一定獲益不少呀!

我個仔讀E班架﹐兩個班主任﹐一個是中文老師﹐一個唔知教那料﹐ 所以佢地用廣東話多吧。 妳個仔是D班吧﹐因為見妳話Miss Eng﹐人人都讚佢架。

原帖由 臣媽 於 09-9-2 18:32 發表

家熹媽咪﹐就係昨日開學八點呀﹐佢話D汗一路流好辛苦呀。 今日由話企左好耐﹐又好熱呀﹐成身都是汗。 跟住我老公問佢課室凍唔凍﹐佢話好凍。哇! 我驚佢好易傷風呀!!

呀仔E班是有個Hui W F 班主任呀﹐是這個
Miss Hui嗎﹖ 不過她好似是教SCI的不是教呀仔Eng.

原帖由 家熹媽咪 於 09-9-2 18:55 發表

臣媽:

少少更正. 往年就得Miss Eng 一個, 今年會多一個 , 就係Miss Hui , 佢係阿仔上年3年班既班主任, 本來我都好希望佢能夠跟P.3 一齊上P.4 , 不過佢今年落咗去教細仔呀! 聽家熹講,好似係1E 班, 真係好羨慕佢地, ...

臣媽,budbud1:

我仔讀1b,佢話兩個老師全程講英文,所以佢兩日以黎都係一舊雲咁呀!好彩我都熟學校大致上既運作,所以講到比佢聽每件事應點做咋!

呀哈哈哈.....我諗個個小一都會係一舊咁咖喇, 睇見佢地都好好笑, 果D通告咁清楚, 又洗乜驚咁多吖.....哈哈哈

你地下星期敬師日來唔來呀? 我會整綠豆沙, 不過唔知整幾多先啱啫

GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

hello, 我個仔係1E, 第一日佢都話課室好凍, 凍到著O左外套都打冷震, 但等校巴放學就等O左好耐, 校車又好似冇開冷氣咁, 好熱, 仲要比原定時間遲O左45分鐘, 攪到放學返黎面都青哂

到第二日又係話早上企左好耐﹐又攰又好熱﹐成身都是汗, 而放學都係等咁好耐, 校巴都係好熱

希望今日會改善

我都想來呀﹐ 不過我老公無填到參加的回條﹐佢收左係file到﹐我o個日叫佢攞呀仔D通告我睇先見到。  佢話係買書那天派的﹐那天好趕又亂﹐所以無理到。

而我就預備參加義工隊﹐看食飯。

另請問eclass 的passward 大家收到未﹖ 是通告式的還是寫在手冊甚麼地方的呢﹖﹖ 我到現在都沒見過!!   

原帖由 臣媽 於 09-9-3 08:17 發表
呀哈哈哈.....我諗個個小一都會係一舊咁咖喇, 睇見佢地都好好笑, 果D通告咁清楚, 又洗乜驚咁多吖.....哈哈哈

你地星期一敬師日來唔來呀? 我會整綠豆沙, 不過唔知整幾多先啱啫 ...
‹ 上一主題|下一主題