用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) ...
樓主: cherrynequ
go

皇仁書院家長交流區 (已開新版 part 2, 請移玉步, tks) [複製鏈接]

回覆 209# BSCYL 的文章

標記約齊5人同行, 單餸麵 $15 減為 $13
汽水$7 減為 $3

昨日去到,師兄話唔駛選,
如想加入,下星期三午飯到球場練習,
我諗應該係先吸納新人,
訓練後再作挑選,
阿仔的目的是,
只要可以打波,能否入校隊都冇所謂。

我就好想佢多啲不同類型活動,
反正佢都唔係書不離手的人,
所以阿仔參加了海事青年團,
逢星期六都要回校訓練,
其中有一小時的體能訓練,
正值發育期的他可以鍛鍊體格,
今個週末有船藝訓練,
下個月有參觀消防船及二日一夜體驗營。
相比小學時的課後時間,
不是參予學校培訓就是比賽,
阿仔話中學生活真係豐富好多。

原帖由 BSCYL 於 10-9-16 22:37 發表
小朋友是否成功入選

要入營住宿嗎?

原帖由 BSCYL 於 10-9-16 22:36 發表
成長營是11月才對

阿仔話他已經開始睇, 老師在堂上 play cd 他們聽, 暫時都OK, 不覺深

原帖由 BSCYL 於 10-9-16 22:33 發表
The problem of cell 13
必須先預習, 此書小朋友說較深, 否則比較難跟進度
而且故事吸引, 上課追看, 容易被老師發現不留心上堂

阿仔通常讓飯友決定地點, 如果佢無興趣, 佢話寧願去 canteen 食, 質量係唔多好, 但阿仔話, 佢要求唔高, 以依個價錢都OK, 不過, 最好帶飯啦,
到時我真係好唔得閒了

原帖由 BSCYL 於 10-9-16 14:03 發表
阿仔批評飯堂食物質量欠佳.

亦有可能令你小朋友不感興趣, 鼓勵他與其他同學四處嘗鮮, 可能到時你想他帶飯, 他也不願意

阿仔話, 真係好多人去 "鍾意" 買飯返學校食, 佢就麻麻, 因為佢要慢慢享受食飯的人, 又唔鍾意 sports

原帖由 sandyaloha 於 10-9-16 13:28 發表
你仔仔咁快可以去左到咁多地方lunch,好厲害啊!
我阿仔最多幫襯的是"鐘意",
貪佢平靚正,係學校食飽仲大把時間剩,
做咩都得喎!
聽講今日排球隊選拔,
阿仔為省時間,可能係7仔食撈面,
爭取時間練下波......

...

哇, 真係好多節目, 我都覺得幾好, 起碼唔會比佢有機會 hea. 而且學校功課唔多, 參加多d唔同類型活動, 都有助佢眼界大開, 好事好事

原帖由 sandyaloha 於 10-9-17 07:36 發表
昨日去到,師兄話唔駛選,
如想加入,下星期三午飯到球場練習,
我諗應該係先吸納新人,
訓練後再作挑選,
阿仔的目的是,
只要可以打波,能否入校隊都冇所謂。

我就好想佢多啲不同類型活動,
反正佢都唔係書不離手的人,
所 ...

回覆 222# sandyaloha 的文章

你個仔都好, 參加排球, 又海事青年團, 活躍很多.

我的小朋友只參加較為靜態的學會

回覆 223# cherrynequ 的文章

阿仔話唔清楚

回覆 224# cherrynequ 的文章

阿仔話深, 已查部份生字的解釋

回覆 225# cherrynequ 的文章

鼓勵阿仔結交多些朋友, 多出外嘗試不同的午餐

阿仔聲言決不帶飯, 附近食店尚未試齊

你小朋友可能已成為我家小不點的 facebook 朋友, 他英文名 是否 nxxxxx cxxx, 學號在我仔前面

回覆 226# cherrynequ 的文章

阿仔連續去了2天平價的標記, 今天要試新的

在同學口中又知道一些食店資料

下面只說價錢
好貴 - 紅茶(屋/館) $35~40.-
唁貴 - 釗記, 新釗記  $20~25.-
平平地 - 德昌, 井記 $15~20.-

食評
好吃 - 碳燒屋, 魚(之 - 日文) 味 30~35.-
唔建議 - 和發旁碳燒雞蛋仔 - 唔脆, 好重碳味)  $10.-

how can you guess he is my son? (just curious)

阿仔在小六時已上 facebook, 佢小學班朋友仔時時在 facebook, 縱使依家都上左中學, 都仍然會 keep 住上facebook, 其實他主要上 facebook 玩遊戲, 有時就留下言
不過, 我經常提醒佢要做好功課, 溫好書才可以上網

你住黃埔?  小朋友個名 axxxxx cxxxx?

原帖由 BSCYL 於 10-9-17 23:27 發表
鼓勵阿仔結交多些朋友, 多出外嘗試不同的午餐

阿仔聲言決不帶飯, 附近食店尚未試齊

你小朋友可能已成為我家小不點的 facebook 朋友, 他英文名 是否 nxxxxx cxxx, 學號在我仔前面 ...

我阿仔比較心歸, 佢唔係好鍾意食外面的飯, 又可能佢怕熱, 唔想出街都未定 , 所以佢好少研究去邊度食, 亦都可能係佢的飯友經常有 idea, 阿仔無需煩惱.

原帖由 BSCYL 於 10-9-17 23:38 發表
阿仔連續去了2天平價的標記, 今天要試新的

在同學口中又知道一些食店資料

下面只說價錢
好貴 - 紅茶(屋/館) $35~40.-
唁貴 - 釗記, 新釗記  $20~25.-
平平地 - 德昌, 井記 $15~20.-

食評
好吃 - 碳燒屋, 魚(之 -  ...

阿仔琴日派回 maths dictation , 錯左8個, 佢改正後我提佢要自己溫番

原帖由 BSCYL 於 10-9-17 23:21 發表
阿仔話深, 已查部份生字的解釋

你地班啲進度好似幾好咁,
起碼聽到你地時不時要默下書,
阿仔果班除默左一次英文外,
中文仲係默緊暑假張紙,
仲係隨堂默,溫都唔駛溫,
其他科從未聽聞要默書。
中學比小學輕鬆十倍,
所以阿仔好enjoy,
都唔知好事定壞事。

原帖由 cherrynequ 於 10-9-18 12:41 發表
阿仔琴日派回 maths dictation , 錯左8個, 佢改正後我提佢要自己溫番

天文學會迎新日

昨日放學後參加天文學會迎新日,
好在天色都幾好,
經老師及師兄的介紹睇到好多星座,
佢仲用手機影左好多相番來講解番俾我聽,
當然仲可以一看果支超高科技天文望遠鏡,
阿仔講到好似差唔多係皇仁鎮校之寶咁。

回覆 237# sandyaloha 的文章

你小朋友真好, 對事物充滿好奇, 有求知慾.

我慫恿小可愛去見識, 霍先生捐贈, 聽聞比天文台那支更佳的望遠鏡, 他也說沒興趣

回覆 236# sandyaloha 的文章

大家應該差不多

除默了一次數學, 中文也是默暑假時的詞語的頭45個內抽默

英文下星期默, EPA最後取消未默

下星期數學要小測

回覆 235# cherrynequ 的文章

聽聞有同學因為忘記, 無溫書, 只答對5個
‹ 上一主題|下一主題