用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 non jupas HKU MBBS
樓主: Anniemun
go

non jupas HKU MBBS   [複製鏈接]

October. 發表於 22-12-10 21:12
嗯,香港係難,除非港大/中大讀緊醫療科,高GPA, 我所知中大NURSING 3.7分以上,有機會申請中大醫科。最近 ...
但你問緊係去 HKU/CU...........

2jkidsfather 發表於 22-12-10 21:26
但你問緊係去 HKU/CU...........
講開又講啫

October. 發表於 22-12-10 22:26
講開又講啫
同院校轉系容易過跨校
AD/HD 轉 Degree 都容易過物理治療轉醫科

2jkidsfather 發表於 22-12-11 17:15
同院校轉系容易過跨校
AD/HD 轉 Degree 都容易過物理治療轉醫科
好多 6科 33/34/35 分剛剛入唔到醫就去讀 Poly PT ,高手雲集,係咪咁易攞高 GPA 呢?

October. 發表於 22-12-10 13:58
請問知唔知,讀緊POLY 物理治療,GPA要幾多先有機會NON-JUPAS報港/中大醫科?

唔該曬! ...

無問 , 唔太熟
但讀緊應該極難, 讀埋畢業先, 可攻可守

不過, 其他英國畢業, 2:1 / SECOND UP  , 真係收成80人  大學畢業第二個degree

叫佢暫時 博高gpa 好過

但理大 物理治療, 應相對易入好多, 學生紀錄良好

讀完物理治療, 入到港大醫科 開始讀返, 都是抵玩的

小鹿揀學校 發表於 22-12-11 19:14
好多 6科 33/34/35 分剛剛入唔到醫就去讀 Poly PT ,高手雲集,係咪咁易攞高 GPA 呢? ...
爆4才有機

blonwingpig 發表於 22-12-9 09:21
睇番舊post,HKU non jupas 分別在2019年12月10日同2020年12月9日發出面試通知,但今年仍未收到,大家收到 ...
終於收到通知了.....

回覆 blonwingpig 的帖子

今年有機會碰中大時間.....明知人地時間都咁安排有D....

isis_dad 發表於 22-12-12 18:04

今年有機會碰中大時間.....明知人地時間都咁安排要D.... ...
係啦,HKU重講明不可更改面試時間,擔心中....

今年有機會碰中大時間.....明知人地時間都咁安排要D.... ...

oh yes CUHK is Dec 20, it may clash with CUHK medi interview time
seems HKU wants the candidates to decide earlier and make decision which one to go if the interview time is clashed.

blonwingpig 發表於 22-12-12 18:09
係啦,HKU重講明不可更改面試時間,擔心中....

I think most candidates who get interview from HKU also received interview from CUHK.

jjson 發表於 22-12-12 18:13
oh yes CUHK is Dec 20, it may clash with CUHK medi interview time
seems HKU wants the candidates to ...

今年有機會碰中大時間.....明知人地時間都咁安排有D.... ...
表忠

hehehaha2017 發表於 22-12-11 22:00
無問 , 唔太熟
但讀緊應該極難, 讀埋畢業先, 可攻可守

都啱,盡力攞高GPA, 等畢咗業再算。

知道有人做緊放射既,都入MBBS再讀。

jjson 發表於 22-12-12 18:17
I think most candidates who get interview from HKU also received interview from CUHK.

Right

October. 發表於 22-12-12 21:39
都啱,盡力攞高GPA, 等畢咗業再算。

知道有人做緊放射既,都入MBBS再讀。

港大醫科不合格 率, 極高, 讀完大學, 個人成熟點,  未必是壞事
有些卷,  MINICASE 是5成不合格率 , 港大醫科 是夠膽 FAIL 100 個Y1,Y2 學生

早入到, 當然最好, 遲3,4年, 其實好少事

IB, 同ALEVEL  學生, 極大機會不合格, 2020年 , 同期  NON JUPAS 入讀的 網友子女

我估幾乎全軍覆沒, FAIL 要補考 , 我估當年2020年 入讀港大醫科, 那班網友子女

無一個機可以  Q4,  及Q3, 全部都係 中下 Q2 或 不合格

大學生, 讀第二個DEGREE, 港大醫科成績非常穩定, 經大學洗禮

一般, 英國, 好少少的大學, 2:1  都收

POLY U  物理治療 我估3.5 分左右, 什至3.4  我估都 會收

唔駛FIRST HON  

港大醫科, 大把位, 正常成績, 港大醫科就會收

因為太多人頂唔順退學, 所以, 一般收好多生

讀港大醫科唔難, 升班先難

入到, 唔值得慶祝, 上到Y4 先 講慶祝
給你兒子建議, 就是想方法先鋤 返gpa , 爬入港大醫科

first hon 太難, 不實際   讀到y4, 2間醫科都遞,  唔收 就做物理治療

試1,2年,   之後睇下點 , 正常成績應該收, 所以幾帶都試

想問吓,醫科係咪每人只interview一次?如果已經early interview, 放榜之後無論HKU, CU轉A1/A2 排位,都唔使再in?

請問一下cu 醫有幾多次interview?
收到hku 但收唔到cu …

girl2016 發表於 22-12-13 07:15
請問一下cu 醫有幾多次interview?
收到hku 但收唔到cu …
non jupas 會有2次,第一次在今年12月20日,第二次會在明年4月

Anyone receive cu mbbs interview
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊