用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 循小升中疑問
go

循小升中疑問 [複製鏈接]

日後無左直屬中學,循小學生係咪完全無任何特殊優勢升循中?當初循小有中學係其中一個因素令我想揀佢,但而家脫左龍,想知係咪真係會爭好遠,謝謝!
   1    0    0    0

octyan 發表於 17-4-18 20:12
日後無左直屬中學,循小學生係咪完全無任何特殊優勢升循中?當初循小有中學係其中一個因素令我想揀佢,但而 ...

「爭好遠」咩意思?
同一般津校一樣,都係有Band 1、2、3嘅學生。一路都係無精英班,全人教育。
我覺得會少咗hea讀浮游等入循中嘅人。
BTW,油尖旺男Band 1位多於 Band 1 人。

vckchoy 發表於 17-4-29 03:00

「爭好遠」咩意思?

Thx for your reply! 可能我講得唔好,不如我問得具體d,脫左龍後,就算第日小朋友成績有band 1, 循中係咪都唔一定再會考慮循小學生先,就算一個循小學生同出面其他學校學生一樣band 1成績,循中都會夾埋其他因素考慮收邊個,而唔一定收循小嗰個?

我對升中程序仲未太了解,多謝指教,thx!

octyan 發表於 17-4-29 08:26
Thx for your reply! 可能我講得唔好,不如我問得具體d,脫左龍後,就算第日小朋友成績有band 1, 循中係咪 ...

你似乎唔了解升中機制。
第一階段(自行),中學只考慮學生成績次第、校內成績、操行、奬項、服務、面試表現。理得你來自邊間小學。唔通有個勁人唔收咩?????現時循小同學重有分加。
第二階段統一派位,根據學生 banding 及除機編號派。中學何來有得簡?????

1. 自行部份唔理咩小學...總之你各方面都符合中學選取面試的條件...都會IN你...呢PART循小無特別優惠
2. 統一部份...只要你係BAND 1 / 2, 而將循中放係乙一...只要你個隨機編號係指定直屬收生比例之內...教局會優先編配

當無左直屬關係....自行收生機制不變....而統一....都係同他校機會均等....唔會因為你係循小...教局會特別編配....但扣門時會否優先收取循小就唔知了....因為中學可以自由選生

BABYPURPLE 發表於 17-5-25 11:00
1. 自行部份唔理咩小學...總之你各方面都符合中學選取面試的條件...都會IN你...呢PART循小無特別優惠
2. 統 ...

多謝你耐心解答,如無意外,我暫時諗自行應該都會繼續揀循小,不過得20分都應該係只有搏一搏,有20分既人太多

BABYPURPLE    發表於 17-6-1 10:06

octyan 發表於 17-5-27 00:29
多謝你耐心解答,如無意外,我暫時諗自行應該都會繼續揀循小,不過得20分都應該係只有搏一搏,有20分既人 ...

我的小朋友就是自行20分不入,要在統一派位才攪入。

donald-duck 發表於 17-6-4 10:25
我的小朋友就是自行20分不入,要在統一派位才攪入。

我本第唔係屬於油尖旺區,所以只能夠靠自行,大抽獎得甲部可以揀太危險啦,唔知今年會唔會連25分都入唔哂?

octyan 發表於 17-6-4 13:33
我本第唔係屬於油尖旺區,所以只能夠靠自行,大抽獎得甲部可以揀太危險啦,唔知今年會唔會連25分都入唔哂 ...

這個就不清楚,如你不是31網,不能在這網參加統一派位,要中循小不易。這屆自行部份世襲位已侵蝕左不少統一位,你要自己三思。

donald-duck 發表於 17-6-4 13:45
這個就不清楚,如你不是31網,不能在這網參加統一派位,要中循小不易。這屆自行部份世襲位已侵蝕左不少統 ...

Thx... 請問今年自行同統一派位各有幾多個位?

octyan 發表於 17-6-4 13:50
Thx... 請問今年自行同統一派位各有幾多個位?

我填表參考的官方文件顯示:
自行:60
統一:45
可見除下統一是少了15

donald-duck 發表於 17-6-4 13:58
我填表參考的官方文件顯示:
自行:60
統一:45

統一真係好少位,你小朋友抽到入去真係恭喜哂你!咁我諗扣門位肯定都好少

octyan 發表於 17-6-4 14:02
統一真係好少位,你小朋友抽到入去真係恭喜哂你!咁我諗扣門位肯定都好少
...

可能叩門太多申請,校方只揀選合適的才面見,不是凡遞表都見。

想請問叩門會考什麽?? 我都心儀這間學校.
‹ 上一主題|下一主題