用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

gracelam 發表於 23-9-14 08:45
去到呢呢分數可以打橫任揀任何科任何大學, 咁梗係揀自己最鍾意大學啦!

住港島可能傾向HKU,宿舍唔係一 ...

你倒轉左講,某校是被迫收多啲NJ, 因為JUPAS 多數考生揀另外一間,如果同樣收70%, admission grade 會好難睇!
某校收NJ已經到了饑不擇食的程度,狂收低UMS AL 4A*考生,另加一半學費的SCHOLARSHIP.

nhi 發表於 23-9-14 10:10
你倒轉左講,某校是被迫收多啲NJ, 因為JUPAS 多數考生揀另外一間,如果同樣收70%, admission grade 會好 ...

有雞先定係有蛋先!

Day 1某校梁教授冇承諾收7成Jupas學生先至有宜家局面!

十年何東十年何西…….
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 23-9-14 10:22
有雞先定係有蛋先!

Day 1某校梁教授冇承諾收7成Jupas學生先至有宜家局面!
梁前院長之前承諾收75%,但少人揀,所以不了了之,就像董生的8萬5政策。況且對家也沒有承諾收多少%, 多人揀所以收多些!之前對家在jupas 只收55-60%,當年也是因為少人揀。

十年河東十年河西,幾年後掉轉也說不定!!!

nhi 發表於 23-9-14 10:10
你倒轉左講,某校是被迫收多啲NJ, 因為JUPAS 多數考生揀另外一間,如果同樣收70%, admission grade 會好 ...
不過,之後HKU可以係學校直接取錄計劃收翻多D  JUPAS, 佢收得太多NON JUPAS其實會變惡性循環,人地唸住佢留比JUPAS既位都冇7成,梗是簡CU安全D啦, 所以D分數出來咪難睇囉

gracelam 發表於 23-9-14 10:22
有雞先定係有蛋先!

要搞清楚一樣野,

只要夠分,擺 A1 A2 A3 都一定入㗎!

並不會因為少JUPAS 位,驚放A1難入,所以放A 2,放間多 JUPAS 位的係 A1

只要夠分,正常學生係放最喜愛嗰間係A1 ,而唔係放最多 JUPAS 位係 A1 !

不要混淆視聽!

Dylanli2017 發表於 23-9-14 10:30
梗是簡CU安全D啦, 所以D分數出來咪難睇囉
只要夠分,放 A1 A2 A3 都一定入,正常學生一定放最喜愛的去 A1 ,點會放最安全的去 A 1 ?

最安全的,你放 A3 都一定入,點會咁儍放 A1,提早離場?

你升中會唔會擺最安全多位嗰間去乙一?

不要混淆視聽!

回覆樓主:

可能記錯左, 又或者冇留意內容, 不過, 呢個都可達300-500K~

https://admissions.hku.hk/fees-and-scholarships/scholarships/hku-undergraduate-entrance-scholarship-presidents-scholars

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 10:44
只要夠分,放 A1 A2 A3 都一定入,正常學生一定放最喜愛的去 A1 ,點會放最安全的去 A 1 ?

最安全的,你放 ...
夠分呢樣似乎唔是必然的,其他post有講,今年36分,有好多個HKU都冇收,唔知37分是咪必收,畢竟呢D可以每年變化。佢冇一個7成既政策底,簡果個人都要估下佢每年必收分是幾多。當然啦,你話38分果D應該可以叫做必收既

gracelam 發表於 23-9-14 08:45
不過公平啲講,自從佢收多NJ, 穩陣嘅,啲人咪A1 CU A2 HKU A3 poly U 3寶!

唔怕開埋名啦⋯⋯

如果夠分,你最喜愛 HKU medic 咪放佢入 A1 囉,萬一入唔到咪入 A2 CU 囉!

唔會儍鬼到,明明 最喜愛 HKU medic ,因為 JUPAS 位少,驚入唔到,所以放 A2!

因為入唔到 A1 HKU medic ,咪睇吓 A2 CU medic 收唔收你囉!
典解要一填就填 A1 CU medic,而抹殺咗嘗試入最喜愛的 HKU medic的機會呢?

有冇咁儍仔呀?

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 10:44

最安全的,你放 ...

虛心請教以best 7 41分, 係夠唔夠分?

夠分即代表41分以上!

gracelam 發表於 23-9-14 11:01
我唔係質疑, 虛心請教以best 7 40分為例, A3仲有位?

原來你真係唔識㗎?

依家唔係升中,升中乙一機會比乙二高!

JUPAS A1 A2 A3 機會均等㗎!

以你best 7 40分為例:
如果呢一屆 40分係入到 CU medic ,唔理你放 A1 A2 A3 都一定入到㗎!
放 A1 A2 A3 亦冇分別㗎!
唯一的分別係,你又好似你前文所講,明明最喜愛 CU medic ,但 「驚」入唔到,所以放 易入d 的HKU medic 落A1 ,咁 你根本冇咁喜愛的 HKU medic 都已係 A1 收咗你,咁你當然入唔到最喜愛的 A2 CU medic 喇!但其實 A2 CU medic 是一定收你㗎!

正常學生梗係放最喜愛的去 A1 啦,最安全的留番係 A3 保底啦!

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 10:59
唔怕開埋名啦⋯⋯

主動和被動都似乎要分清楚, HKU似乎好明顯係被動式係DSE生收唔夠人, 所以根本不存在JUPAS位少~

又據年輕人師兄姊多年來既分享, 基本上係夠分必收, 未聽過夠分唔收既個案。 又或許, 只適用於某些學校, 未必一定準確~

mcl233 發表於 23-9-14 11:17

基本上係夠分必收, 未聽過夠分唔收既個案。
咪就係 夠分必收囉!根本唔理你放 A1 A2 A3

真係唔好講埋d 放 JUPAS 多位d 的去 A1 ,會安全d!

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 11:25
咪就係 夠分必收囉!根本唔理你放 A1 A2 A3

真係唔好講埋d 放 JUPAS 多位d 的去 A1 ,會安全d!

當班叻仔叻女傻的嗎?才有如此既說法~

現實似乎係, 兩院根本係J未必收到滿座, 夠膽既就根本唔使理A123, 不過, 如第一句所說, 當佢地傻架咩, 心儀唔放A1都A2啦~

Dylanli2017 發表於 23-9-14 10:53
夠分呢樣似乎唔是必然的,其他post有講,今年36分,有好多個HKU都冇收,唔知37分是咪必收,畢竟呢D可以每年 ...
今年有d 學生36分收,有d唔收,

係因為有d 學生 Eng PCB 高分所以收,有d 只係d閒科高分所以唔收

而唔係 A1 收,放 A2 A3 唔收呀!

poonseelai    發表於 23-9-14 11:48

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 11:14
原來你真係唔識㗎?

依家唔係升中,升中乙一機會比乙二高!

我舊年玩過點會唔知, 我只係冇硏究醫科, 幾多分穩入, 穩入放A1-3都一定入到, 今年40分一定入到CU medic? 你熟過我, 我冇留意!

咁點解多咗人 A1放cu? 鍾意山城景色?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 11:37

係因為有d 學生 Eng PCB 高分所以收,有d 只係d閒科高分所以唔收

公眾投訴下改制, 去為多啲學生符合資格, 咪出現啲天下大亂既現象, 家長投訴得多, 自己又唔諗下Supply and Demand, 一改咪多左學生符合資格, 根住又投訴36唔收, 改制當然有幸有不幸 。 EK已經有例子, 以前計法34, 符合今年既40, 去投訴40都唔收, 改制下既34-35多左幾多人呀, 大學咪多左人揀, 就係咁簡單~

poonseelai    發表於 23-9-14 11:49

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 11:37

係單邊收生較高分既時候(如而家既CU),自然是學生喜好作主導。不過,如果2間學校拉近左距離,例如大家都是37分就必收,而唔是CU話要40分先至必收既情況下,比我簡,我會簡果間有作出收7成JUPAS承諾果間,當然你考38分以上就唔受呢個限制囉,中意邊間都得。至於CU是咪必然會持續占領高地,未必,HKU可以透過學校直接錄取計劃收多D JUPAS,多左級頭既DSE考生經呢個計劃入左HKU,變相會令CU可收既高分DSE生源少左都唔定,畢竟CU冇參加呢個計劃。

gracelam 發表於 23-9-14 11:01

虛心請教以best 7 41分, 係夠唔夠分?
best 7 41分,夠分就必入,
唔會因為 放A1 就叫夠分入,放A2 A3 就叫唔夠分,入唔到㗎!

gracelam 發表於 23-9-14 11:46
我舊年玩過點會唔知, 我只係冇硏究醫科, 幾多分穩入, 穩入放A1-3都一定入到, 今年40分一定入到CU medi ...

你似乎搞錯左, A123 同 大學收吾收你, 係冇必然關系, 呢個似乎係適用於各學系, 你係先要過到大學肯收你呢一関。今年, 大學改咗計分方法呀~
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊