用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 兩大醫學院今年DSE收生分數
樓主: jamhappybobo
go

兩大醫學院今年DSE收生分數   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 23-9-14 13:22
how about the supply side?  number of dse students?

Number of school candidates:

2023 - 43,117
2022 - 43,032
2021 - 43,994
2020 - 45,931
2019 - 48,403
2018 - 51,675
2017 - 52,088

https://www.hkeaa.edu.hk/en/Media/facts/facts.html

poonseelai 發表於 23-9-14 13:31
增加學額係睇dse考生人數???

你直頭可以做non jupas公關,不過我唔buy啫

Dylanli2017 發表於 23-9-14 13:44
你直頭可以做non jupas公關,不過我唔buy啫

我只說事實

poonseelai 發表於 23-9-14 13:43
Number of school candidates:

2023 - 43,117

增加既學額專為non jupas而設,呢個好易理解

Dylanli2017 發表於 23-9-14 12:02
假設:
CU 37必收,又肯定會收7成JUPAS     HKU又是37分必收,唔肯定是咪會收夠7成JUPAS
該考生考左37分, ...
37分是考量
供應:7成 JUPAS 學位
需求:有幾多學生報
的綜合結果,
舉個例子,
若HKU 收 45% JUPAS學生,個收分是 37
若 HKU 收 70% JUPAS學生,個收分會變成 33

若 HKU 決定今年收 70% JUPAS 學生,咁佢要收晒所有 33+分而有報佢學生,先至可以填得滿佢嗰70%學位!
所以若你有33分,因為已計好晒數,必夠位比你,所以是必收,無須理會是A123,而事實上,在 main round 大學亦唔知你擺佢係A幾!

明唔明解?

nhi 發表於 23-9-14 13:13
CU從來沒有承諾收70%jupas, 只係多人揀所以收多!2017年或之前少人揀所以只收55%左右。

HKU無話36分必收 ...
咁唔好用一兩單AL case 就以偏概全,除咗收生d老師邊個有full picture?  想入神科,靠家長鋪排,子女競爭力,收生權係大學度,吵係無用嘅

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 13:59
37分是考量
HKU當左M2是一科呢個計法,相信附合分數既人增加左唔少,而CU當M2是半科,附合分數既人冇增加到。所以,未必是你講既要去33分。36分都大把

37分是考量
其实DSE考生从哪一年开始偏向喜欢CU med? 你认为主要原因是什么?

猴子爸 發表於 23-9-14 14:08
你认为主要原因是什么?
這是係 EK 不能說的秘密!

否則 EK 又會掀起另一場腥風血雨,塗炭生靈!

小鹿揀學校 發表於 23-9-14 14:14
這是係 EK 不能說的秘密!

否則 EK 又會掀起另一場腥風血雨,塗炭生靈!
EK就是方便说秘密的地方啊!反正数字已经反映事实了。

猴子爸 發表於 23-9-14 14:17
EK就是方便说秘密的地方啊!反正数字已经反映事实了。

woooiiii 發表於 23-9-14 14:02
咁唔好用一兩單AL case 就以偏概全,除咗收生d老師邊個有full picture?  想入神科,靠家長鋪排,子女競爭 ...

從現實角度是冇咩好爭,今日已有新聞話,經高才通計劃來港,子女可即時入讀本港公立或直資學校,換言之,dse考生人數會逐年增加,non jupas可能都會增加。以dse拉curve計,人數越多,按比例計出來既5**人數會多d,自然剩比non jupas既學額會少左,除非大學故意上調必收分,例如將37分改為38分。來緊,冇咁上下競爭力是唔會咁易入到你想入既神科。

Dylanli2017 發表於 23-9-14 14:23
從現實角度是冇咩好爭,今日已有新聞話,經高才通計劃來港,子女可即時入讀本港公立或直資學校,換言之,d ...

你終於明白supply and demand

poonseelai 發表於 23-9-14 14:45
你終於明白supply and demand

supply demand唔完全適用於大學自主收生,佢完全可以加必收分來控制jupas , non jupas人數,supply demand 只適用於完全自由既市場,之所以我唔用supply demand來輕輕帶過

37分是考量

大學收幾多分, 都要有全盤數既考量~

醫科收33, 咁GBus應該收幾多?呢科一降, 雙學位/物治/QF/法律, 呢D又要去到幾多科先修?到時工程可能16分都係必收~

大學唔可以壓得收生要求太多, 咪自然向NJ做目標。 家長係醒目既, 咪來個IB/GCE囉, 自己幫自己推高幾分, 咪符合升讀資格~

這可以解釋到近年咁多家長忽然升中四先大嗌好唔適應啊, 要轉跑道, 去比多啲錢仲買難受, 既宏大說法~

37分是考量

大學收幾多分, 都要有全盤數既考量~

醫科收33, 咁GBus應該收幾多?呢科一降, 雙學位/物治/QF/法律, 呢D又要去到幾多科先修?到時工程可能16分都係必收~

大學唔可以壓得收生要求太多, 咪自然向NJ做目標。 家長係醒目既, 咪來個IB/GCE囉, 自己幫自己推高幾分, 咪符合升讀資格~

這可以解釋到近年咁多家長忽然升中四先大嗌好唔適應啊, 要轉跑道, 去比多啲錢仲買難受, 既宏大說法~

成隻填鴨食到中三, 中四先話食物敏感~

Dylanli2017 發表於 23-9-14 14:57
supply demand唔完全適用於大學自主收生,佢完全可以加必收分來控制jupas , non jupas人數,supply demand ...

你似乎唔明supply and demand既原理, demand大左, 冇話要原價出售, 都可以抬價, 或者決定唔買。 重點係多左申請人, 咪可以揀囉~

mcl233 發表於 23-9-14 15:09
你似乎唔明supply and demand既原理, demand大左, 冇話要原價出售, 都可以抬價, 或者決定唔買。 重點係多 ...

大學改制, 係方便佢增加客源, 冇話符合36/37/40係必收, 咪出現左34/36分就算變成新制40, 大學都大條道理唔收你, 好簡單既原因:面試失敗~

Dylanli2017 發表於 23-9-14 14:57
supply demand唔完全適用於大學自主收生,佢完全可以加必收分來控制jupas , non jupas人數,supply demand ...

我無話這是唯一考慮喎, 但考生多D學校可選擇一定多咗

猴子爸 發表於 23-9-14 14:08
其实DSE考生从哪一年开始偏向喜欢CU med? 你认为主要原因是什么?

好耐之前有講過原因喇,教學方式唔同原因之一。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊