用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 好多有愛心老師都離職了,怎算
go

好多有愛心老師都離職了,怎算 [複製鏈接]

我是曾幼的一位舊家長,同大家一樣好喜歡曾幼,老師姐姐文員姐姐都好有愛心,可惜今年好多老師都要走了,我只係不吐不快,而且替班老師不值,沒錯,呢間學校近幾年換左新校長,係轉變好多,家長都好似好接受,但背後超繁重既工作,其實帶俾老師好大壓力,我所知自從新校長上任,老師好多做到晚上九點幾,因新校長係從中心幼轉過黎,想將曾幼變做另一間中心幼,你地所睇到課室既靚靚壁報,老師用左幾多心思大家心知肚明,不過個人覺得無左幼稚園要既可愛天真,反而好眼花,睇到我有d暈。另外,活動多係好,但太多呢,你知嗎..累了老師,如果新上任既校長係處事公正,點解好既老師走哂..係,佢既出發點係為小朋友,課程轉變或者將中心幼一套放落曾幼到,可能大家覺得好,但我個人認為老師係最重要,你課程點好都無用,老師有無heart係好重要,就因為新校長行政既重大改變,唔識一步一步黎,老師承受不住,有位離職老師同我關係不錯,佢話佢地本來會同小朋友一齊玩,閒時會抱抱小朋友,但為左配合校長要求,每日趕頭趕命,三個鐘內要完成既課程太多,佢話忙到連同小朋友傾下計都無,自己做教學既理念變了,變左同時間競賽,所以決定離職。我聽到都好感嘆,學校行政令老師流失,好好一間學校因為你想變呢樣變個樣而變了質,唔係話唔俾變,但短短一年,大家知道變成點嗎?新學期大家就知,老師有一大半走了,姐姐走了,之前做了好耐既書記都走了,老師對人歡喜背人愁,校長人前好似好nice,但想到佢對老師既苛刻要求,我不敢再想下去,原本曾幼是以有愛心學校而出名,將來係點無人知,我就知新入職老師一定項唔順,到時一年轉幾個老師,最大影響係小朋友.......
   1    0    0    0

回覆:amysmilekid 的帖子

多謝分享! 你話新校長將中心的一套放在曾幼内,可唔可以講下中心果套同曾幼有乜唔同?

好似學校壁報同校務處個塊牆......但中心幼係全日制,時間多好多... 曾幼係半日制,點能將全日制課程放於半日學校度,你就明老師點解要流失咁多

引用:好似學校壁報同校務處個塊牆......但中心幼

原帖由 amysmilekid 於 14-07-15 發表
好似學校壁報同校務處個塊牆......但中心幼係全日制,時間多好多... 曾幼係半日制,點能將全日制課程放於半日 ...
女兒也是今年畢業升小一,小女真的很愉快地過了三年!
細仔今年9月K1 ,你這樣一說,真有些擔心新老師會否能像現在的老師好了

回覆 lovedebby 的帖子

係呀,宜家好似主任都要走,上年既老師好似得返5,6個留低

引用:回覆+lovedebby+的帖子 係呀,宜家好似主

原帖由 amysmilekid 於 14-07-23 發表
回覆 lovedebby 的帖子

係呀,宜家好似主任都要走,上年既老師好似得返5,6個留低
有一個主任好好的,每個小朋友的名字她也記得的。好可惜吖

回覆:lovedebby 的帖子

請問係陳主任定馮主任呀?仲有邊位老師離開呀?

好似係馮主任,佢做了好多年啦!新來的陳主任好像是第二年,個人覺得無之前陳主任親切,之前陳主任負責家長團契,同家長關係幾好,人又nice!
老師我知好像係李老師,其他好似還有田老師,重有幾位就不太清楚,但都好像是做了好幾年老師,但之前年幾前都走了位洪老師,我小朋友超喜歡她的,可惜轉了校長一年時間,她都走了

回覆:amysmilekid 的帖子

唔清楚,勿胡亂猜。謝謝你。

回覆:好多有愛心老師都離職了,怎算

我小朋友都係今年畢業升小,k2何校長就轉來,接手呢2年……真係好開心,家長,小朋友,老師,學校都係一起進步啵……一啲都唔覺得老師唔開心喎……呢家個社會出來做什麼工都一樣係有壓力架啦!個人覺得有上進既人帶領大家真係獲益良多……

回覆:n828lpy 的帖子

互信與溝通、小朋友一定能愉快學習!另外祝福你家小朋友新學年新環境繼續愉快學習!!主恩滿溢!!!

回覆:chuchuchumamama 的帖子

就係有互信先可以將所有事做好,樓主又唔講下……何校長又幾點先走呀!人地11,12點仲度緊學校啲野,付出左幾多呀!人地既努力……無知既人咁樣講衰,仲可笑   如果大家一心係為學校,小朋友付出既……應該係點辛苦都係值得架麻……頂唔順就代表啲位老師唔夠出心出力

回覆:chuchuchumamama 的帖子

係啦點解樓主話係……好似……好似馮主任係咪事實黎架?  同埋樓主又話啲學校攪到佢眼花?   真係個人意見啵 !  小朋友好受啵……其實樓主依家係講要滿足大人定真心想學校幫到小朋友架?  出發點一定係小朋友仔先架啦!大係樓主對人唔對事啵

回覆:n828lpy 的帖子

我真的希望佢評論要公正啲,不要隨便拋下幾句,影響將會來就讀的新生家長,這樣是很不負責任的做法。

或者大家誤會我意思,無錯我其實是想幫老師出聲,係,何校長係付出好多,但你覺得做到11,12點係正常?你話頂唔順的老師就唔夠出心出力,可能你所知的太少,你咁講亦都係對要離職老師唔公平,過去曾幼每年流失老師數量好少,幾乎是零,但係你知內部行政比了老師好多壓力,壓力令到老師都頂唔順,當然,家長學生面前點會同大家講,我要講係今年好多老師都離職(唔信你大何等新學期就知),要走的還有幾個做了好多年的老師,作為一個家長,我認為老師係最重要,新學期換上好多新老師,對學校對小朋友都唔太好

時代進步,不能原地踏步,要改革也是想做得更好唓。小女今年小一,這三年在聖曾好開心! 其實何校長也很聽我們意見的,
1.好似冬天紅藍校服咁,她諒解冬天天氣校服難干,因此不限星期幾要著什麼色校服上學,讓家長不用買多套換。
2.因九月開學夏天至冬天只有幾個月,小朋友快大,黑皮鞋到冬天完了轉夏季時可能已經唔岩著,因此冬夏也是著波鞋,讓家長不用破費。
3.因她們著重小朋友需要多些郁動活動,因此每星期由3日運動變做4日,也是為學生好唓。
我諗洪老師不是頂唔順不做,而是生BB後回去凑B唓。
轉校長,家長老師也要時間磨合,校長做得夜也是為小朋友謀福唓,一隻手拍唔响,我相信未至於去到咁差。

Zoie_mum  理由  發表於 14-8-30 16:50
Zoie_mum  湊bb的確係一個好有說服力既離職   發表於 14-8-30 16:49
Zoie_mum  湊bb的確係一個好有說服力既離職   發表於 14-8-30 16:48

回覆:lovedebby 的帖子

十分同意你的論點,我們是求變,求進步的一羣……相信須要付出才能有收穫的……就算邊間學校都要努力向上的……應該各方面都要配合先做得好……過程中,難免要磨合才能成功

老師們有苦自己知!會唔會開學之後再走多幾個??

老師都係人,佢地都有屋企人,有朋友,做到11 ,12 點?? 點止,返到屋企都仲要做,個個星期六都要返,以前都話隔個星期六返,佢地連星期日都用埋嚟做評估,工作紙…!

回覆:rogertai 的帖子

咁就家長幫手整囉…如果有人咁不滿既話,大家寫信集體要求唔好咁多野玩,壁報求其唔好搞,唔出外活動,只係教書本既野就算嗱,老師就可以朝8晚5即刻收工,返屋企囉…家長係咪想咁呢

‹ 上一主題|下一主題