用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如考插班,筆試試卷是考快一年嗎?
發新帖回覆
go

如考插班,筆試試卷是考快一年嗎? [複製鏈接]

請問如果考插班,係咪大部份學校筆試都係考你插班嗰個年級?即係例如想考小五(但只讀完小四),佢就比小五嘅卷你做?插小六小六嘅卷你做?(但係個小朋友可能淨係讀完小五,小六嘅嘢係未教)

0    0    0    0

起碼要預習下年度上學期既知識

深一年應該係少數, 唔係多數.

考過幾間都係同級. 有啲深, 但深在佢地本身程度係高過其他小學半年. 中英文會比較明顯.

如果小朋友考完話深, 只係原先學校程度唔夠.

試過有間似係佢校內試同一份卷. 佢自己學生考完兩科, 即刻就到插班生考.

TY-mama 發表於 24-6-30 18:05
請問如果考插班,係咪大部份學校筆試都係考你插班嗰個年級?即係例如想考小五(但只讀完小四),佢就比小五 ...
唔會,但學校係按校本,所以有機會他校既小四下學期課程係你校小五課程,咁咪變咗啲人成日講考插班啲topic 係自己小朋友未教過囉!

PTL_L 發表於 24-6-30 19:51
唔會,但學校係按校本,所以有機會他校既小四下學期課程係你校小五課程,咁咪變咗啲人成日講考插班啲topic  ...

明白了,謝謝(emoji)

fasola 發表於 24-6-30 19:21
深一年應該係少數, 唔係多數.

考過幾間都係同級. 有啲深, 但深在佢地本身程度係高過其他小學半年. 中英文 ...

明白了,謝謝(emoji)
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊