用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請幫忙, 尋找有小朋友就讀沙田培橋的家長. ...
go

請幫忙, 尋找有小朋友就讀沙田培橋的家長. [複製鏈接]

請幫忙, 尋找有小朋友就讀沙田培橋的家長.

請幫忙, 尋找有小朋友就讀沙田培橋的家長.
因為這是2005年開的新學校, 我很想請問有關這小學的校園生活和家課量多唔多.
而以活動教學中, 小朋友的成績如何呢? 家長對這學校的意見.
餘了學費外, 其他雜費多唔多呢?
唔該幫幫我, 因為只有學生家長的意見才是最寶貴最真實, 唔該唔該!

Re: 請幫忙, 尋找有小朋友就讀沙田培橋的家長.

我朋友讀緊 一個POINT 國際化FREE,做親子功課,你接受到先再考慮其他問題

我接受到, 因為現時所讀的幼稚園也是這樣, 但只怕小朋友太free學不到自律和學科會出問題咋.

麥就係紀律羅佢係國際化,即行鬼佬果套,小朋友一定開心,而活動教學又係另一樣野(不死板,半傅統),如你是想有良好紀律這間你不用考慮了

但我其實不是指要迫出來的紀律,(例如聽到鐘聲要停止所有動作等). 我指的令小朋友明白原因後果, 學會自律. 不是只有放任, 沒管教.

小兒兒/markmama,
我姨甥女現讀小二,她是小一下學期插班的.自從她由保良局的小學轉入培喬後,我妹同姨甥女都開心了很多!
功課幾乎係0,有都係三兩下就做完,而且全年冇黙書/測驗及考試.只是評估!
它是注重三文兩語的,她入了半學期後,普通話巳講得好好.另班主任是外籍老師的關係,英文聽的方面都進步很大.(班主任是可自行選外籍/本地老師)
聽我妹說只付學費便ok,冇雜費.不過校服就多一點,好似每人要三款的.d校服好型的呀!
一家三口大魔頭小霸王勞帝獸

kiumom,

請問培僑面試是用英文?中文?普通話? 有沒有才藝表演, 我知道王錦輝就有.

我都想知interview係點進行呀?

以我所知,下學期開始有測驗和默書的。上英文課時,有時會分組比賽串字,又或者小朋友可以帶心愛的卡通影碟 (當然要英語及英文字幕)再由老師選播。最近用了三星期時間看完了番生侏羅紀。同時,每完成一個學習單元,便會做一個Project, 每位同學要向全班做presentation。 毎天有2 一 3 份功課,約半小時可以完成。

以一位剛由幼稚園升上一年級的小朋友,應該欣賞她的學習成果,認同她的努力,並適當的讚美,小朋友一定會更主動去學習.

push

kiumom,
請問妳姨甥女小一讀那一間保良局的小學?是否因功課太深而轉校? 因我小兒今年升小一喇!

SUNNY媽

小兒兒 寫道:
我都想知interview係點進行呀?

小朋友十五個左右一班,同一位普通話及一位英文老師在班房看電影及問有關影片內容問題當然是用英文或普通話.小朋友家長又到另一房間與老師談話.

alexsyc101,

請問有沒有才藝表演

培橋有沒有行IB?

心心,

甚麼是IB?

我囝囝係今年9月入學, 佢上次面試老師係用廣東話講左一個故事, 之後就問反小朋友個故事講d咩, 但答問題就一定要先舉手, 叫左名先可以答, 睇下小朋友有無留心聽and有無守紀律, 學校係行IB, 評估都係跟其他國家既標準(好似新加坡), 希望學校會不斷進步, 對小朋友有多方面幫忙同照顧.

宙仔咪咪
上次中學open day, 沙田培僑校長親口講了不行IB,佢話沙田培僑唔係貴族學校.

中學開放日我無去, 因為我比較留意小學部多d, now小學方面我覺得ok就算, 係唔係行IB都係睇之前有個培橋板先知, 中學既野我未開始留意住, 如果小朋友小學就唔適應, 仲點上到中學... 目前學校既教學方式我ok就ok啦~

Dear parent,

Please note that all DSS school will not adopt IB for all student even they wish to. It is the EMB policy not allow them to do so since they should focus on HKCEE exam.. For those elite DSS school(like St. Paul) who claim they will run IB is only select one class for those brightest student and then EMB approve them. Back to PKC case, it is far too soon to talk about it and the principal did said that it is very costly to run this system which may not be wellcomed by most parent. To me, that is the reason I can't bear it even though their school fee is much lesser than what my kid's school. But still I admit this school actually want to adopt the spirit of happy learning(at least on lower primary).
‹ 上一主題|下一主題