用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 請問雜費大約一個月幾多$?
go

請問雜費大約一個月幾多$? [複製鏈接]

謝謝!!!!!!
   0    0    0    0

係~ 我都想問下各位家長, 上教育局既網話佢學費扣咗學卷後係 $500(10) (即$50一個月????) , 學習材料都係 $400-455 一年~~~~

原帖由 晞晞豬 於 08-11-22 17:37 發表
係~ 我都想問下各位家長, 上教育局既網話佢學費扣咗學卷後係 $500(10) (即$50一個月????) , 學習材料都係 $400-455 一年~~~~

晞晞豬,

$500(10) = $500 X10期 呀~~

真比你激死~

原帖由 YML 於 08-11-22 22:13 發表

晞晞豬,

$500(10) = $500 X10期 呀~~
真比你激死~

yml,

唔係喎 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 扣學卷後 話 $7000 (10)
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_all.htm&school_id=3371

而 聖母幼稚園 扣學卷後 話$500 (10)

http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_all.htm&school_id=3530

究竟係點 斷估唔會 $7000一個月掛....... 但又斷估唔會$50一個月掛.......

原帖由 晞晞豬 於 08-11-22 22:20 發表

yml,

唔係喎 聖公會聖三一堂曾肇添幼稚園 扣學卷後 話 $7000 (10)
http://kgp.proj.hkedcity.net/chi/parser.php?file=chi/detail_all.htm&school_id=3371

而 聖母幼稚園 扣學卷後 話$500 (10)

http://kgp.pr ...

係BOR~

唔通真係$50 一期?!
早知我都聖母喇~

原帖由 YML 於 08-11-23 08:55 發表

係BOR~
唔通真係$50 一期?!
早知我都聖母喇~

俾你依個樣 笑死咗!!!!!!

Dear all,

2008/2009 - HK$50 per month for K1 is true ga, as we paid for the reservation fee $500 somethings, so no need to pay school this year lu.

Other fee : this year is $90 per month for tea

pyma

原帖由 pyma 於 08-11-23 12:05 發表
Dear all,

2008/2009 - HK$50 per month for K1 is true ga, as we paid for the reservation fee $500 somethings, so no need to pay school this year lu.

Other fee : this year is $90 per month for tea

py ...

pyma,

嘩~~~ 咁好?! 咁又真係幾抵喎!!!

好似之前都聽講過d人報聖母係因為佢平 或者 鍾意佢既小學所以報, 真係估唔到咁平喎!!!!

ei~ 真係咁平!!! good!

但我想間聖母中, 小學好唔好架?
原帖由 晞晞豬 於 08-11-23 22:19 發表

pyma,

嘩~~~ 咁好?! 咁又真係幾抵喎!!!

好似之前都聽講過d人報聖母係因為佢平 或者 鍾意佢既小學所以報, 真係估唔到咁平喎!!!!

原帖由 rebeccachor 於 08-11-24 10:16 發表
ei~ 真係咁平!!! good!

但我想間聖母中, 小學好唔好架?   

其實我就係覺得佢唔錯先選擇聖母幼稚園, 我睇過d人既comment, 總括以下幾點

1) 幼稚園唔算難, 視學報告都唔錯, 只係話佢比平時寫多咗字
2) 升上小學暫時都話唔駛interveiw, 可以直上
3) 有時d人因為派到區內其他都好既小學, 就會放棄聖母小學 (始終都係要俾錢, 直資)
4) study過今年既中學派位, 佢話99% (唔知why唔係100%) 上到同區或區外既英文中學 (有女拔, 聖潔靈等)
5) 中學係band1中至尾, 之前又睇過佢d會考成績都唔差, 合格率都高
6) 由幼稚園上到中學既學生對聖母都有歸屬感 (當然有人話悶啦, 因為有comment話無咩校園生活, 好多時都係讀書喎)
7) 女校, 要視乎你自己係唔係想俾佢入女校
8) 聖母因為天主教學校, 其實好多野都比較傳統, 都注重品德教育

培道, 因為我唔知道, 所以no comment
不過問過朋友, 培道都有直資小學, 如果你想入九龍塘d名校中學, 可以考慮下

hi 晞晞豬,

明白! 唔該哂!!!

咁你係咪confirm 會讀聖母呀? 定要再睇埋其他學校d result 先呢? 我就仲有一兩間心機的仲未in同有result  不過我諗我80%都會撰聖母~

原帖由 晞晞豬 於 08-11-24 10:50 發表

其實我就係覺得佢唔錯先選擇聖母幼稚園, 我睇過d人既comment, 總括以下幾點

1) 幼稚園唔算難, 視學報告都唔錯, 只係話佢比平時寫多咗字
2) 升上小學暫時都話唔駛interveiw, 可以直上
3) 有時d人因為派到區內其他 ...

原帖由 rebeccachor 於 08-11-24 10:56 發表
hi 晞晞豬,

明白! 唔該哂!!!

咁你係咪confirm 會讀聖母呀? 定要再睇埋其他學校d result 先呢? 我就仲有一兩間心機的仲未in同有result  不過我諗我80%都會撰聖母~

...

rebeccachor,
無啦, 無再報啦, 我都in晒, 會俾錢 & confirm聖母~

你地知唔知聖母幼稚園係咪冇冷氣所以咁平呀?我有個朋友佢朋友係聖母幼稚園做教師,話夏天係個度教書好攞命架,又冇冷氣,又多蚊,小朋友仲辛苦,因為小朋友會走來走去,成日都好似濕水鴨仔咁返屋企!係咪真架???

原帖由 bb_lamlam 於 08-12-2 00:11 發表
你地知唔知聖母幼稚園係咪冇冷氣所以咁平呀?我有個朋友佢朋友係聖母幼稚園做教師,話夏天係個度教書好攞命架,又冇冷氣,又多蚊,小朋友仲辛苦,因為小朋友會走來走去,成日都好似濕水鴨仔咁返屋企!係咪真架??? ...

咁可能要問番d依家讀緊既mami喎, 不過我見到新校舍 (即高d那一座) 係有冷氣機响度, 同埋我又記得之前都有講過, 係安裝咗 (之前d post), 所以我估係有既~

放心啦!係有冷氣架!不過我識得一個朋友既囡囡,佢當年讀既時候係無冷氣,雖然係熱d,不過就好少病!

原帖由 晞晞豬 於 08-12-2 09:26 發表

咁可能要問番d依家讀緊既mami喎, 不過我見到新校舍 (即高d那一座) 係有冷氣機响度, 同埋我又記得之前都有講過, 係安裝咗 (之前d post), 所以我估係有既~ ...

原帖由 sara11 於 08-12-2 10:03 發表
放心啦!係有冷氣架!不過我識得一個朋友既囡囡,佢當年讀既時候係無冷氣,雖然係熱d,不過就好少病!

真係有冷氣有好處 同 壞處~~~

我而家仲考慮緊讀唔讀呢間,因為聖母幼稚園比其他幼稚園上學時間小一個鍾,我覺得亞女會學小好多野...唉...好煩!

原帖由 bb_lamlam 於 08-12-2 12:27 發表
我而家仲考慮緊讀唔讀呢間,因為聖母幼稚園比其他幼稚園上學時間小一個鍾,我覺得亞女會學小好多野...唉...好煩!

依樣我又無比較過, 04年既視學報告話佢因為k2 & k3加入咗英文及普通話班, 所以d時間比較緊迫, 建議佢地可以改善一下....

原帖由 sara11 於 08-12-2 10:03 發表

有朋友佢細個讀過, 話我知聖母無冷氣, 我不知幾開心, 因為我一向都唔多鍾意冷氣, 但係家陣就唔同囉

原帖由 晞晞豬 於 08-12-2 14:40 發表

依樣我又無比較過, 04年既視學報告話佢因為k2 & k3加入咗英文及普通話班, 所以d時間比較緊迫, 建議佢地可以改善一下....
'
原來K2及K3加左英文及普通話班, 好呀!!!
‹ 上一主題|下一主題