用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗天水圍Band 3 大抽獎
發新帖回覆
go

元朗天水圍Band 3 大抽獎 [複製鏈接]

你好
想請教各位, band 3 學生,  大抽獎排位應該怎樣派呢?

有沒有人有經驗嗎, 可以建議一下嗎?

謝謝

1    0    0    0

回覆 幻兒 的帖子

B3選校,首重校風;也有家長最重視就近入學。
看你重視什麼,按喜好順序填就是。b3已經是最簡單,填完所有b3校就可以收工,不需要再在後面填b1b2‘’包底‘’。
你自己有冇心儀邊間?

幻兒 發表於 24-4-15 21:35
你好
想請教各位, band 3 學生,  大抽獎排位應該怎樣派呢?

先試元朗區的band 2c學校
乙一耀道
乙二元朗公立

回覆 tigamama 的帖子

我覺得校風比較注要, 元朗有沒有一些比較好校風的可以選擇嗎?

回覆 10090 的帖子

我想問問,  元朗區不是已經不夠位嗎? 如果Band 3 去選 2C 的校, 會不會已經沒有位了, 會太博嗎?

幻兒 發表於 24-4-16 16:06
回覆 tigamama 的帖子

我覺得校風比較注要, 元朗有沒有一些比較好校風的可以選擇嗎?

自行階段有報過那家學校?
老師有否說你是 b3 頭/中/尾?
如果是比較接近b2的,可以看耀道是否適合

幻兒 發表於 24-4-16 16:08
回覆 10090 的帖子

我想問問,  元朗區不是已經不夠位嗎? 如果Band 3 去選 2C 的校, 會不會已經沒有位了,  ...

band 2c校即係收緊band 3,只係數量唔多,耀道有三成幾學生升學位課程,而元朗公立更只有兩成幾,其實唔算好,正常band 2b學校應該有四成幾

10090 發表於 24-4-16 18:44
band 2c校即係收緊band 3,只係數量唔多,耀道有三成幾學生升學位課程,而元朗公立更只有兩成幾,其實唔算 ...

元公只是負增值而已,不代表收生差。因著有2班英文班(代表有2班全港top40生),不進取的b1邊緣人會揀來求上岸,b2乙2都未必得,b3機會微乎其微。

如考慮機會率,同意可以搏 耀道,睇多間 西英添(校風耀道較佳)

B3乖乖地嘅,睇下 郭一葦,近西鐵都方便
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊