用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 宏福幼兒園既家長請入黎分享
樓主: KittyY
go

宏福幼兒園既家長請入黎分享 [複製鏈接]

Re: 宏福幼兒園既家長請入黎分享

唔好意思,我想搭吓嘴我們一家住宏福花園,女兒及兒子都無揀佢,我入去參觀過,覺得好細,活動空間有限,不過算整潔可言,佢學費都算貴,貴在只有掛上英文幼稚園,在2005年度k3派位在好一点(青衣區)學校奇差,如世德、主欣、何澤雲等。
而大女兒及兒子我比佢地係聖多默幼稚園讀書,當年末退休的趙校長好好人,幫咗超過半班入咗海帆道天主教小學,不過我覺太遠無揀到,個個求佢都無托手掙,佢重寫咗三封校長信比我女兒去呢三間學校,点知我女兒三間都唔喜歡,結果我親自帶咗個女去馬灣(基慧),校長見我哋有誠意,考試都無就收咗,開心死
初初好多人以為讀得近,住得近就掂,唸住世德小學實得,點知全部落空,滿肚火   
以上係我個人意見,唔係話佢辦學唔好,多多見諒   

其實每間學校都有佢既優點同缺點!
宏福既優點就係有雙班主任(一中一英班主任),
亦有國際部(全英文, 外籍老師), 而我有上佢
地既pg, 都感覺到佢地既老師都笑容可嘉,
有禮有耐心!
而缺點我一路都有講真係校舍比較細, 但佢
有兩間校舍青怡花園只收N1同部分K1, 而
宏福花園個間就收K1-K3!
聖多默幼稚園校舍真係大, 同我都有聽朋友
講佢地既老師都個個好好, 有禮有耐心, 但
今年既open day我錯過左, 我都想去參觀
下~~
其實圍繞我地有好多好學校, 但囝囝我得一
個, 只可選一間, 係行量同取捨我都係選
宏福, 因我希望佢細個開始打好英文基礎,
因宏福有外籍老師, 有雙班主任, 我唔會
因為近自己屋企而選, 我返宏福都要坐
一個站巴士, 同我覺得囝囝放左學都會有
工人姐姐帶佢去公園玩一陣先返屋企, 同
宏福我都問過有戶外活動, 所以我覺得校
舍細對我唔係太大問題, 就選

da-ling,

係呀! 小一派位真係唔係話住得近就派到架!
要講彩數, 咁當然小朋友亦要成績好, 好多方
面, 唉!仲之好煩.....
所以我都想到時比我囝囝In直資同私立小學,
所以要佢英文比較好, 因個D學校好多係英小,
會全英文In!
做父母為左子女既未來, 真係好多煩惱同壓力,
但都係值得, 見到他們健康快樂成長!

哈哈,
升級做宏福媽咪!今日收到信,得咗!
07年n1,國際部,上午班!
再次多謝各位介紹經驗的媽咪!
歡迎來我的blog,"小眼睛看世界"是講小京的趣事.還有減肥日記,請大家為我加油.http://hk.myblog.yahoo.com/zhang_aichan/

其實我見到有部份家長住曉峰園/其他地區都老遠帶小朋友來返宏褔
所以,我覺得幼兒園一定有可取之處。(除咗地方真係較細之外)

**只是個人意見
:-P :-P :-P :-P :-P :-P[img]

jingmama,

我BB下年8月宏福中英文部N1!

maycmhui,

Yes~~
同意你意見!

醒目開學勳章

Hi 天藍,

恭喜你終於揀好咗學校唔駛再諗喇!!!
希望你囝囝會讀得開開心心啦!!!
開學後記住繼續報料呀!!!

my daughter study PN in Tivoli this year and well received K1 acceptance letter by Kln Tong Kinder
which is our 1st choice.   

請問bb多少歲要預先報名留位讀幼兒院?[quote]
y&c_224 寫道:
下, 我唔知卓思係近兩年先有 nursery, 不過諗住報定多幾間做backup.  不過卓思就咁

my_melody119,

我囝囝係 March, 05 出世, 係今年8月
已交表, 唔知你BB係大B定細B, 夠2歲未?
因間間學校收表都未必同一日, 如你心儀
邊幾間學校, 你可打電話去問下, 早好過
遲唔係好快無位~~~

dear all,
我有宏福男仔二手冬, 夏季校服出售, 有部分係100% new. Size XS ~ L
total: 18件, $200.-
click here
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p64526af345401b8ef21dc2e5644bce79/f7aab380.jpg[/img]

係呀!早好過遲**
如果有心入lee間就早少少報名lor

我囡囡今年11月插班,我是2003年10月30日前入表的
跟住好快就收到通知interview啦
:-P :-P :-P :-P :-P :-P[img]

我個女下年10月入國際班上午班, 即係同學仔啦!
我上星期六去交留位費時, 都見到好多人interview, 見 sign-in 本簿, 每日都有5個小朋友……
我個女入左就安心la.
我選擇宏福係因為有同事個仔原先Nursery係宏福國際部, 但K1就轉左出面九龍塘, 佢話個仔d 英文(Oral)即刻退步左, 因為出面level 比較參差不齊, 所以今年拿拿林rejoin番.

chrysan,

我想問你你係九龍塘係讀邊間???
你可否講俾我聽???

劍鳴

chrysan,

Thank you!!!

宏福幼稚園(宏福花園)
Open day 17 Dec., 2006,
Time: 10:30 a.m. ---- 13:00 p.m.

utopian,

多謝!!!
我想問你BB幾大???
係咪08年先讀K1???
utopian 寫道:
Hi 天藍,

恭喜你終於揀好咗學校唔駛再諗喇!!!
希望你囝囝會讀得開開心心啦!!!
開學後記住繼續報料呀!!!

dear all,
我有宏福男仔二手冬, 夏季校服出售, 有部分係100% new. Size XS ~ L
total: 18件, $200.-
click here
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid131/p64526af345401b8ef21dc2e5644bce79/f7aab380.jpg[/img]

dear all,
我有宏福男仔二手冬, 夏季校服出售, 有部分係100% new. Size XS ~ L, total: 18件, $200.-
buster 90% 新白皮鞋 $40.-加送入学校換嘅白布鞋(新淨)

click here
‹ 上一主題|下一主題