用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!   [複製鏈接]

回覆樓主:

未聽過三私二直,衹知三私一直。英華小學有中學,不同類。

MAYANGUSPO 發表於 20-3-18 15:52
莫講話B2A成績,經過呢次升中考直資,就算大家都係B1A成績,小學既知名度已睇到好現實既一面了... ...

其實明小 pre~s1成績通常好d,就算大家都考20名,但學校唔同已唔係同一個20各,其實直資都係睇次第排名,今年無乜得點好好in 人,好多咪由最好咁收落去,你可以話唔公平,但已俾大抽獎好好多,每年大抽獎咪一樣有同校 1c抽到1a, 1a又抽到1c!

回覆 In2c68 的帖子

1C抽左1A是制度問題,但1C學生讀1A中學開心嗎?年年包尾,年年學校同你講考慮留班或轉校,對小朋友來講一定唔係好事,作為家長應考慮自己小朋友能力同喜好揀學校,個小朋友要響間學校6年架!

epseps 發表於 20-3-21 11:44

1C抽左1A是制度問題,但1C學生讀1A中學開心嗎?年年包尾,年年學校同你講考慮留班或轉 ...

成績可以有先後,點解1C學生入咗所謂1A中學,會年年被要求留班或轉校嘅?~~~

epseps 發表於 20-3-21 11:44

1C抽左1A是制度問題,但1C學生讀1A中學開心嗎?年年包尾,年年學校同你講考慮留班或轉 ...

我都覺適合重於排名,可惜香港有些家長愛追名氣,而有些根本唔識去揀,所以乜野人都有!

1C 學生入到 1A 學校一定讀唔掂?不是吧......

回覆 mcl203 的帖子

1.首先要明白1A-1C水平其實已經差好遠2.名校9X%升大學點呢.係每年將成績最差果啲學生要求留班轉校處理.
當然應該不是所以名校都係咁樣處理學生,
但我就唔會想小朋友年年月月都有咁壓力
不如去一間學校佢生活得開開心心6年

回覆 B.B.BaBa 的帖子

當然無野是一定,但點解唔揀一間佢適合的中學呢?

epseps 發表於 20-3-21 12:30

1.首先要明白1A-1C水平其實已經差好遠2.名校9X%升大學點呢.係每年將成績最差果啲學生 ...

家長為學生選校時考慮埋學校風格和學生性格,適合與否可能更重要。成績先後,我直覺唔會令學生被要求轉校或留班~~~

又可能,介意成績先後,壓力係來自家長本身~~~

B.B.BaBa 發表於 20-3-21 12:24
1C 學生入到 1A 學校一定讀唔掂?不是吧......

你見咁多家長非常介意Mean/Median就知啦,可能用來介定讀唔謮得掂~~~

epseps 發表於 20-3-21 12:30

1.首先要明白1A-1C水平其實已經差好遠2.名校9X%升大學點呢.係每年將成績最差果啲學生 ...

咁可能你哋小學係勁校。我哋呢D二線,1A同1C其實唔會差好遠。好似家姐當年1B水平同阿妹依家2C水平,明顯係中文差得多D,可能係讀書量既問題,其他主科係有1X分差異,主因係學習態度而已,唔係能力問題。中文就真係能力問題了。

mcl203 發表於 20-3-21 12:04
成績可以有先後,點解1C學生入咗所謂1A中學,會年年被要求留班或轉校嘅?~~~
...

其實我覺得是否跟得上主要取決於小朋友既學習態度。中學生唔聽父母支笛,如果佢哋學習態度唔好,就會跟唔上,同1A、1B、1C無乜關係。

mcl203 發表於 20-3-21 12:37
家長為學生選校時考慮埋學校風格和學生性格,適合與否可能更重要。成績先後,我直覺唔會令學生被要求轉校 ...
你2句我都同意,但名校以我所知真係會咁做,都係果句未必間係咁

In2c68 發表於 20-3-21 02:20
其實明小 pre~s1成績通常好d,就算大家都考20名,但學校唔同已唔係同一個20各,其實直資都係睇次第排名, ...

你睇下gigayan女女同我女女就知啦!佢係名小,做功課handle都快D。我成日覺得佢哋係咪真係同一間學校讀

little_yolky 發表於 20-3-21 12:48
咁可能你哋小學係勁校。我哋呢D二線,1A同1C其實唔會差好遠。好似家姐當年1B水平同阿妹依家2C水平,明顯係 ...

咪係,重點係何謂認可嘅1A或1C,個人觀察某些強校嘅1A評級生,係同一中學,分班係不如另一些學校嘅1B評級生。

憑ABC去選校,可能已經錯失某些機會。家長憑校內成績,去判斷學生表現,只會增加小朋友壓力,令佢迷失位置和方向。

我自己就教小朋友睇自己,自己係市場位置,其他就可以懶理~~~

回覆樓主:

現實過現實,唔少嘅直屬中學,不少學生係來自校內評級嘅2或3仔,咪一樣係坊間評B1,咪一樣係有8-9成入U率。學生成績取決於態度,並非甚麽123~~~

想當年,有啲同學仔校評3B或3C,考入某些坊間評1B中學,莫非放棄咩,中學收嘅應該認為佢哋讀得掂,唔掂應該係來自自己吧~~~

Yca1112 發表於 20-3-18 15:44
我都開始懷疑我小朋友屬什麼banding

我都驚學校估錯band, 因為真係唔多信侄女有Band 1
自行都算,最驚大抽獎估錯band!

大家好!我這兩個月都好迷惘,由最初充滿信心去到完全被打沉,直至這星期才尋回些微信心,當中嘅心情真有如坐過山車⋯⋯深感這個升中遊戲非常折磨人。😭😭😭
我小朋友就讀葵青區一所比較受歡迎的津小,考全級頭10%,根據過往派位情況,大概有65-70人派Band 1中學,我唔知我小朋友算Band 1a定b,我估計多數是band 1b,老師於呈二後向我們計咗一個兩次呈分試並經調整後的平均分,該分數是用教育處發給學校的程式計算出來的,而該程式集合咗前年的PS1成績和統計學算式得出來的分數,我估計全港小學也是用這個方式為學生計算這個「調整後分數」,再以這個分數排次第。如果大家知道這個分數,可能會較容易估計自己小朋友屬於1a、1b還是1c。🧐

hiromi.wong 發表於 20-3-21 22:49
大家好!我這兩個月都好迷惘,由最初充滿信心去到完全被打沉,直至這星期才尋回些微信心,當中嘅心情真有如 ...
小朋友1A機會大,疊埋心水入林護喇
‹ 上一主題|下一主題