用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!
樓主: 艾艾
go

考直資,全軍覆没,好傷心和迷惘!   [複製鏈接]

回覆 gracelam 的帖子

一錄影,一親身。

hiromi.wong 發表於 20-3-22 12:31
回覆 02413124 的帖子

世事都給你看穿了!但這一點在這次遊戲完全冇幫助,我們亦沒有特別交證明,因為有好 ...

冇計。我小朋友升小一時因冇成績可睇,主要睇面試,考4得1。好在升中一睇成績,再加上這6年我地都有幫佢改善人際同說話技巧。希望今次有改善啦。

hiromi.wong 發表於 20-3-22 12:32
回覆 gracelam 的帖子

一錄影,一親身。

自行有得in, 情況未算大差!
Btw 荃葵青小學在自行,級10以內
也被林護滑鐵盧, 冇得 in !

hiromi.wong 發表於 20-3-22 12:31

世事都給你看穿了!但這一點在這次遊戲完全冇幫助,我們亦沒有特別交證明,因為有好 ...

另外,hkage有d社交小組都可以參加的

hiromi.wong 發表於 20-3-22 11:41
回覆 IloveJJ 的帖子

你說得非常對👍👍👍我小朋友課外活動好廣泛,證書也不少,只是 ...

你講得好啱!我同你嘅想法好相似。唔知我哋仔仔係咪入咗同一間新派直資

你下咗咁多努力,一定會有改善的!
你好好啦,4中1,我哋全軍覆沒呀!當年,我比現在還天真,認為小朋友應該要快樂成長,不需要在幼稚園階段過份催谷,所以都係K.3前暑假先開始學吓游水、畫畫、英文、珠心算咁。點知人哋已經十八般武藝樣樣齊!好彩最後抽到第一志願,否則都唔知點搞。

之後呢六年,我真係全部時間俾哂佢,佢樣樣都想學,樣樣都唔想停,我陪住佢,帶出帶入都好攰囉,唉!做人父母,唔通佢要學,我唔俾佢學咩?人哋唔知,以為我逼佢。有時同爸爸都會意見分歧,佢覺得要精,我覺得要廣,最後我話只要小朋友一日未放棄,我哋都俾佢學住先啦。

幸好冇白費呢六年嘅努力,今次起碼有兩個offer,比升小一時有進步。

其實如果唔係要玩呢個遊戲,我根本唔想咁早同佢考咁多證書,證書係要好多錢和時間換返嚟。香港教育真係⋯⋯ 唉!!!

回覆 sawn 的帖子

不如私底下交流一下吖😄

hiromi.wong 發表於 20-3-22 13:08

你下咗咁多努力,一定會有改善的!

4中1,係因為當年個間係較易考到
我地除學校派既之外,今年咩証書都冇。比賽真係要好多錢同時間。香港教育制度好簡單,成績好是皇道

subb 發表於 20-3-22 12:48

林護每年40個。連抽獎,兩仁已經60個至70個。應該自行兩仁所佔唔少。荃葵青一共有幾多間一綫小學二綫小學?個人估計(以IN  QE橫比)一綫前10(如兩仁)二綫前五,其他前兩名,餘不宜樂觀。

回覆 subb 的帖子

自從有咗offer之後,就好好多了。自行嗰度順其自然吧。雖然亞仔由細到大一直都有大大小小嘅困難,但上天都好眷顧佢,每每都會有貴人幫助他,上天對他還是不薄的。好在我冇報林護😆,加上我非常肯定就算收我仔,我仔呢六年都會好痛苦,我唔想臨老冇咗個仔囉。不過我知仔有幾位十名內嘅同學都有得in。

medicine 發表於 20-3-22 13:16
林護每年40個。連抽獎,兩仁已經60個至70個。應該自行兩仁所佔唔少。荃葵青一共有幾多間一綫小學二綫小學? ...

雙仁也有級10內在自行滑鐵盧!

subb 發表於 20-3-22 13:21
雙仁也有級10內在自行滑鐵盧!
甘係今次選人少。個估計係以QE的200個名額計算。

回覆 MrsnMrX 的帖子

my girl is not top 10, she is only around 60-70, but she has Pooi Kei offer, anyway, add oil, never give-up.

hiromi.wong 發表於 20-3-21 23:27
回覆 sillydad 的帖子

迷惘呀!首先我仔不是讀你心目中嗰兩間津小。再講我們一開波英華已經冇second in, ...
我仔情況同你哋一模一樣,但是我好似過分自信報4間直資完了,而依家好崩潰!雖然英華有二面,但最後都被取消,連waiting都失去,好傷心,好迷茫

回覆 BC814 的帖子

唔洗灰 .我仔英華一面 reject左,現在有幾個,有2面唔會太差重有機..
佢羅氏有2面又係取消, 現在直出 offer

回覆 BC814 的帖子

你的心情我非常明白,希望你仔仔好快會有好消息!
另外,你會唔會試吓其他有第二輪申請的直資學校?萬一自行唔成功,都還有得選擇。

回覆 medicine 的帖子

林護自行反而不會多收雙仁,每間只收5隻左右。因為自行係唯一可選外區猛人,往年叩門亦只收雙仁,而大抽獎亦會有聯繫位收雙仁,所以雙仁自行林護既優勢並不多,只可以話雙仁級頭5先算頗穩妥。

林護自行收了36x份表,被挑選直入2nd有11x個,自行有40個位

怎樣可知收到多少份表?

MAYANGUSPO 發表於 20-3-22 14:55

林護自行反而不會多收雙仁,每間只收5隻左右。因為自行係唯一可選外區猛人,往年叩 ...

林護聯繋位得21個,若雙仁真係如是各收5個,如何確保每年都穩定地派入多於此數?莫非葵青其他小學唔多B1生 或 唔多人抽林護?

須知聯繫位都係靠抽,雙仁隨機號碼前列果批,理應已經係用咗果21個聯繋位~~~
‹ 上一主題|下一主題