用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

DEL [複製鏈接]

DEL
   3    0    0    0

你好.

明天唔會帶小朋友返學校.
今次考試, 我地小朋友那級, 家長都話比較淺.

原帖由 寶大俠 於 10-2-8 09:19 發表
首先, 預祝大家新年快樂!

明天家長會了,大家會唔會帶埋小朋友去呀?

我見好耐冇人發表意見,就入嚟傾幾句,你們的小朋友考試考成點呀?我個仔就中規中矩,都算有進步啦,不如大家分享一下!覺得考試深定淺呀? ...

DEL.

寶大俠,

我個小朋友三年級, 往年考試都係會比平時測驗淺.

如果以今年3年級計, 相信要96-98分左右先入到. 我聽阿仔講, 英文/數學都有同學有100分, 所以平均分應該幾高.

原帖由 寶大俠 於 10-2-8 11:41 發表
必必,

你個小朋友幾年級呀? 我個仔是二年班的,今年的考試都是比較淺,二年級平均分大約要有94/95以上才入到頭全級頭十名。

DEL.

原帖由 必必 於 10-2-8 12:18 發表
寶大俠,

我個小朋友三年級, 往年考試都係會比平時測驗淺.

如果以今年3年級計, 相信要96-98分左右先入到. 我聽阿仔講, 英文/數學都有同學有100分, 所以平均分應該幾高.

...

視藝/音樂, 老師唔會講幾多分, 不過2科都係x3/x2, 點都係中,英, 數, 常重要好多. 就算係拉, 都唔會拉低平均好多分.

我聽有位媽咪講過, 佢個仔中,英, 數, 常都係錯, 1或2題. 最終我見名單中, 佢個仔考10名內.

有時卷淺又會有人失手, 卷深又會有人失手, 最重要都係睇小朋友自己小唔小心.

4年級好多勁人失手? 我見有個我識既, 年年考十名內, 今次又keep到呀!

原帖由 寶大俠 於 10-2-8 15:38 發表
哇! 三年班都好厲害wor,因視藝/音樂通常都會拉低了些平均分。我聽到四年班今年出得幾深,有好多勁人都失手!我地二年班好似冇人英文100分,最多99分,數學都有好多100分。

...

我個仔平均分有89分,全級61名。

我個女 一年級 全級 31/164
平均分 91.6

回覆 1# 寶大俠 的文章

中文測驗而家深咗好多, 亦都深過考試,尤其D閱讀理解好難好深,記得以前有一PART是供詞填充,而家無埋,全部不供詞填充.  英數就差不多, 不過,一年班英文都已經有閱讀理解, 幾年前係無既.

另外,比較返前幾年, 而家考試平均分底咗、但名次反而高咗,唔知乜原因? 推測: 1) 份卷深咗.普遍學生D分數低咗(不過,唔多覺份考試卷深咗);2) 學生質素差咗.

有沒有其它因素?

DEL.

原帖由 October. 於 10-3-4 11:37 發表
中文測驗而家深咗好多, 亦都深過考試,尤其D閱讀理解好難好深,記得以前有一PART是供詞填充,而家無埋,全部不供詞填充.  英數就差不多, 不過,一年班英文都已經有閱讀理解, 幾年前係無既.

另外,比較返前幾年, 而家考試 ...

係呀! 現在中文跟左tsa, 所以係深左, 數學一向都教快過人, 英文, 我覺得近年試卷比以前都深左.

我地學校中文填充一向不供字, 反而出面好多學校都會供字.

今年3年級, 平均分相差唔夠1分都相差接近20名, 真係競爭激烈.

原帖由 寶大俠 於 10-3-5 11:29 發表
係呀,我都覺得測驗深咗(中英文都係,數學就唔覺),可能學校想貼近TSA模式,不過,今次考試的確係冇深到。

可能而家太多直資和私校,吸走一班學生卦?不過我覺得我地二年班的學生幾好,唔覺差過現在的高年班,再早期的我就真係唔知,不 ...

DEL.

原帖由 必必 於 10-3-5 15:28 發表
係呀! 現在中文跟左tsa, 所以係深左, 數學一向都教快過人, 英文, 我覺得近年試卷比以前都深左.

我地學校中文填充一向不供字, 反而出面好多學校都會供字.

今年3年級, 平均分相差唔夠1分都相差接近20名, 真係競爭激 ...

我知有其他家長睇, 不過無回應咋!
可能大家無問題, 無問題都係一件好事.

原帖由 寶大俠 於 10-3-6 14:35 發表
講開又講,唔知點解我地呢個forum好似好靜,高年班除咗必必你,都冇乜人回應,有時成個月都冇新posting呢!

各位家長,
本人的小女是油天(東莞街)小一學生,想問一問大家有冇0809年的小一考試卷copies. 可否提供給我為小女在聖誕假期溫習之用.
謝謝大家幫忙!
Amanda

必必,
本人的小女是油天(東莞街)小一學生. 唔知你有冇留到你小朋友一年級考試卷,唔知你介唔介意借比我,用來幫小女溫習, 可以嗎?
原帖由 必必 於 10-3-6 14:59 發表
我知有其他家長睇, 不過無回應咋!
可能大家無問題, 無問題都係一件好事.

my son will study YT in Sept 12, I also want to copy the exam paper
Pls. help! thanks!!! (Pls email me : [email protected])
‹ 上一主題|下一主題