用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!!! 直資收咗 - 天水圍中華基督教青年會中學 ...
go

急!!! 直資收咗 - 天水圍中華基督教青年會中學 [複製鏈接]

請問知否此校BANDING??
此校好嗎?

朋友女兒, 屬B2尾, B3頭, 毫無頭緒之下報咗呢間直資當大包圍,
而家收咗, 不知是否揀中BANDING 中學, 請提供意見.  謝!
   1    0    0    0

回覆 津媽 的帖子

如果校風好, 負擔得到既話, 梗系讀直資啦, 冇人知你個隨機號瑪

回覆 anna59 的帖子

就係唔係太清楚此校是否校風好.  

有心了解學校,去"中學交流"嗰邊睇下用家意見啦!何苦周圍打探,道聽塗說

2尾3頭收她應該感到幸福

回覆:津媽 的帖子

這間是英中, 不論校風和banding, b2尾b3頭, 小朋友應付倒嗎? 你小朋友肯現在開始努力追上嗎? 不怕慢, 只怕站。如果你小朋友本身讀英小, 應該不會有問題, 英小的學生好多b2成績都有好多A.

這間有一條龍小學, 所以什麼banding 的小朋友我想應也有, 也聽聞因是英中, 所以成績較差的不敢直升。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

回覆 津媽 的帖子

咁不如放學去學校附近睇下啦, 與其上網問, 不如親自去睇下, 雙重保險

回覆 津媽 的帖子

幾錢學費

引用:請問知否此校BANDING??+此校好嗎?+朋友女兒

原帖由 津媽 於 14-02-24 發表
請問知否此校BANDING??
此校好嗎?
請問你小朋友本身讀英文小學是嗎?

回覆 opclk 的帖子

好平喎, 我估比得學費既家長, 就算依間學校真系b2尾, 大部分學生既家庭背景都唔會太差, 好過走去派位, 又唔派左d 乜野人入去讀, 因為中學讀直資, 除左學費外, 其他既使費會貴過小學好多, 就算買書, 已經貴好多啦, 如果系我, 我會走去學校睇佢地放學, 學生向學校附近既表現, 再上網睇埋, 如果ok 既, 一定讀直資, 因為b2尾 b3頭呢種成績好危險, 好容易派左去B3, 仲有 B1 中學 cut 位, 變相學位小左, 咁好大機會唔知派左去邊, 到時派唔好想叩門系好慘架
‹ 上一主題|下一主題