用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 民生小學opt out 唔揀民中,系咪可根九龍城網派位? ...
go

民生小學opt out 唔揀民中,系咪可根九龍城網派位? [複製鏈接]

如題

1    0    0    0

雖然與民生中學是連繫學校,但民生小學學生可以參加派位。

醒目開學勳章

點解讀民生小學唔揀民生中學?是否有特別原因?

憫父 發表於 13-12-9 07:39
雖然與民生中學是一條龍學校,但民生小學學生可以參加派位。
但參加派位是九龍城校網嗎?即包括41,34小學網嗎?其實民生小學系幾號校網??

rebecca0113 發表於 13-12-9 08:57
點解讀民生小學唔揀民生中學?是否有特別原因?
誤會了, 我小兒今年考慮會升民幼, 因為要諗埋將來中小學安排。如果屬九龍城校網, 起碼都有保障嘛

Aprilbaby 發表於 13-12-9 09:17
但參加派位是九龍城校網嗎?即包括41,34小學網嗎?其實民生小學系幾號校網??

民生中學是九龍城校網的。
小學在 34、35、41 校網的,都屬這一區。
據所知,民生小學並非官津小學,不屬任何小學校網。

引用:Quote:rebecca0113+發表於+13-12-9+08:57+

原帖由 Aprilbaby 於 13-12-09 發表
誤會了, 我小兒今年考慮會升民幼, 因為要諗埋將來中小學安排。如果屬九龍城校網, 起碼都有保障嘛
...
民小是私校,私校應冇校網之分,而小學是跟住址派位。民中是津校,中學跟小學地區派位,亦可轉回住址地區派位。有錯請更正!

引用:Quote:rebecca0113+發表於+13-12-9+08:57+

原帖由 Aprilbaby 於 13-12-09 發表
...
咁就算唔可以轉回九龍城校網大圍派位,有得收你,你都唔會放棄民幼學位咖啦,咁好彩的機會直升到咁好的中學,幾大都唔放棄啦。而且成十年後既事,仔女係band 1定band3 、band 1 頭定band 1中,策略都好唔同。
不過民幼競爭好激烈咖,而且今年適齡學童又多,唔容易咖……先祝你好運!

民小升中,听個家長講考一百名內,都不能升回中學,最後派住b2學校。
不過樓主考左先啦,都几難考

回覆:民生小學opt out 唔揀民中,系咪可根九龍城網派位?

多謝各位回覆。其實民中系屬於band幾?其實我都擔心,因為我仔系9月仔,唔系大b, 都怕fall behind

回覆:民生小學opt out 唔揀民中,系咪可根九龍城網派位?

見到民生書院14-15年度有54個中一學位屬自行分配(總學額30%) ,係咪俾出面非民小考生報呢?

睇返明報的升中攻略,裡面提及民生自行收生競爭比率是1:5左右?是甚麼原因甘低呢?民中是一間唔錯的中學,為何甘少人申請呢?是否收生要求很高?

引用:民小升中,听個家長講考一百名內,都不能升

原帖由 chrischeung 於 13-12-09 發表
民小升中,听個家長講考一百名內,都不能升回中學,最後派住b2學校。
不過樓主考左先啦,都几難考 ...
我仔已有民幼offer, 因為又有崇幼,兩个都系英普班。想問下大家意見,比較下。

引用:回覆+Aprilbaby+的帖子 民生中學D成績近年

原帖由 opclk 於 13-12-17 發表
回覆 Aprilbaby 的帖子

民生中學D成績近年直迫一班頂英中,有家長見過有學生打架,(不過應該係個別事件點好 ...
多謝意見。

‹ 上一主題|下一主題