用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校拍教師造型照塑造形象
樓主: mission
go

名校拍教師造型照塑造形象 [複製鏈接]

Re: 名校拍教師造型照塑造形象

kyliema2006
我相信影這批相是一名學校老師(不須付錢)! 他每次學校活動很主動幫學校影相的. 我今天問問, 明天回報, 請大家唔好誤會!

記得年少時就讀的小學, 明確規定男教師要穿恤衫西褲, 女教師則穿著淡藍色的衣裙, 個個出落均樸實嫺雅, 落落大方. 可是上到中學, 有的老師花枝招展, 有的 see through 露 bra, 更甚的去街市 look 踢對拖鞋上課, 頭髮好像個多星期未洗  

教師要建立專業形象, 除了良好的品格修養, 亦應包括個人外表修飾及儀態. 我想像一下每天踏入英華校門, 見到全體老師朝氣勃勃, 精神爽利, 連帶學生們也被感染得輕鬆愉悅吧. 老實說, 總好過某些什麼總理紀念學校, 甫入校門, 兩壁鋪滿一張張黑白瓷相, 你會以為去錯了什麼地方  

小女從未讀過協恩, 更無緣入讀英華男校, 本人對林校長的印象, 純粹來自多次電台節目訪談的經驗分享, 相信她對孩子的關愛是喬裝不來的, 至於是否 buy 她的一套, 已有一眾英華同學及家長發表了意見. 今次攪攪新意思, 我只覺哈哈, 好新鮮好得意  問題只在於有否窮奢極侈地浪費公帑, 就留待校方澄清吧

****      就係咁囉,係D英華家長唔明姐,”問題只在於有否窮奢極侈地浪費公帑”嗎,報紙話係學校請D專業人事(有指名導姓)返黎攪架,唔通咁多張報紙一齊吹水咩!?又唔通請D專業人事攪唔使洗$$,我都唔知係咩理論,原來咁先叫教育&身教??

原來這批相有咁大回應 喎    但我覺得妳地好攪笑, 影副相介紹下, 都會有咁多野想出黎.    校長好多新意架~~咁咪仲有排講   

昨晚問我個仔(p2,別校生)對英華小學老師們的poster,有否意見。
他覺得不錯,可以認識各位老師。
但也說,以前讀幼兒園時,老師說過,學生不應知道老師的全名(  我估可能不想學生直呼老師名字,應叫某老師,而非某某某老師),所以覺得各老師個人poster內出現中文全名好像不大好。
總括他的反應是,並沒甚麼大不了。

為了不影響他的獨立思考,我只跟他說,"英華小學的老師影了輯相,做成poster,貼在校園內。這樣做,你覺得怎樣,有甚麼comment ?"

他並無想到是否跟補習天王poster的pose/dress code 一樣,因為對他來說 :
1 並無此經歷包袱,
2 不用想$$/資源的問題,
3 服飾無甚特別故毋須理會。

還是小孩的看法直接點。並非
o的小朋友以為呢o的先至系正確既教師形象

<問題只在於有否窮奢極侈地浪費公帑”嗎,報紙話係學校請D專業人事(有指名導姓)返黎攪架>
<---如果冇用到公帑, 係咪就冇咩問題呢??? ok 等我問下呀, 妳地放心, 唔好再拿這個point批評, ok   

睇左呢板2日,我發覺無第2間學校既家長話咁樣做係好&另到小朋友學到更多知識囉,講真我唔希望我個小朋友第時讀一間咁既學校,唔想一張白紙被咁既校風所影響,另小朋友只著重表面包裝,唔識用心去睇人

心汶媽媽
學校每周星期三, 有生命教育堂教導小朋友正確人生觀, 人與人之間相處等等. 唔好一批相令妳太多想法啦!    

心汶媽媽
我反而睇黎睇去都係幾個人惡意仲傷校長咋!   咁都得!  

簽名被屏蔽

Jelly 寫道:
總好過某些什麼總理紀念學校, 甫入校門, 兩壁鋪滿一張張黑白瓷相, 你會以為去錯了什麼地方  

有何不安?
見到一個個生硬pose表情老師扮型我重

本來大家是以事論事, 為何成了對罵戰?
若有不同的觀點, 就提出自己的論據
不同意的話, 可以指出錯處
對校長的無比信心
小朋友的感覺
並不證明甚麼, 這些都很主觀
人身攻擊, 更不會令自己變得正確
for every one criticism, three positives must be given.

對學校有歸屬感是好事, 但應以事論事, 切忌盲目附和.
校長出發點可能是好, 但結果卻強差人意, 創意變了哇眾取寵.

Easy媽咪

學校每周星期三, 有生命教育堂教導小朋友正確人生觀, 人與人之間相處等等. 唔好一批相令妳太多想法啦!   

***都係我個人見解姐,學生好與壞,在乎溝通與關懷嗎,而唔係一張張POSTERS囉****

例子:

1)個老婆日日對住自己老公張POSTER,會唔會咁就  好尊敬&好明白個老公諗咩野.

2)昆蟲中有D益蟲外表睇落好平凡唔起眼,咁係唔係代表  我地唔需要尊重佢地&覺得平凡=無用

3)自己個老公衣著平凡但有內在美,咁老婆會唔會只睇外  表而唔識欣賞內在呢?

LEE D 只係我個人既感想&發表O下姐

其實daydream都係緊張小朋友係這事件中會否受到影響, 佢既出發點亦係好既。

其實家長們都係以小朋友為先, 不要相和氣, 更不要發展成罵戰。大家回應時, 不要一時手快打了一些會令人產生不快的話。

再說一片我不是英華的家長, 小朋友在另一家學校就讀。我只想以局外人的心態來客觀談論事件。

daydream
妳真係好得意呀~~想野深入d啦, 我意思話老師當日也會著一些服飾同班小朋友感受一下呀~~~好攪笑呀妳~~  

文字水平我真麻麻, 不過做人有冇品一定唔會亂用文字惡意話人啦~~我都驚驚呀~~

算啦~~點講妳地拿住批相批評學校, 只是大家留意多一點, 用包容架心去面對每一件事, 就唔會見到這處一間咁好架學校被批評了.     

daydream 寫道:
***當日老師也會一同感受這日學習氣氛***, 同我是否少見多怪又有何相關呢?

真是牛頭吾答馬嘴  !!!

如此水平, 可見一斑

[quote]
Easy媽咪 寫道:
daydream
沒有少見多怪呀, 是妳吧! 當日老師也會一同感受這日學習氣氛.
[/quote]  

我唔會再講喇~~

我無意在這裡跟任何人對罵,
只想提出我和仔的看法
- 這些必然主觀。   
‹ 上一主題|下一主題