用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 名校拍教師造型照塑造形象
樓主: mission
go

名校拍教師造型照塑造形象 [複製鏈接]

Re: 名校拍教師造型照塑造形象

心汶媽媽 寫道:
睇左呢板2日,我發覺無第2間學校既家長話咁樣做係好&另到小朋友學到更多知識囉,講真我唔希望我個小朋友第時讀一間咁既學校,唔想一張白紙被咁既校風所影響,另小朋友只著重表面包裝,唔識用心去睇人

我不是英華的家長。(註:我的小孩曾就讀協恩幼稚園。)

我支持林校長的做法。林校長提倡愉快學習。學習的成果不應單用學到的知識的多少來作目標。教師教學應以孩子為中心。不應忽視每一個環節,就算是一個笑容、一聲問好和一件衣服。孩子不同成人,每一件細微的事情都會引動著孩子的心靈。在協恩,和教學拉不上關係的snoppy校長房、以及校長在校門前對小朋友的微笑、問好和傾談,都為小朋友的學習生活留下特別而美好的回憶。

你願意放下不必要的尊嚴,把你的房間變成孩子的卡通房間嗎?你願意當你看不起的補習老師嗎?你會否願意為孩子改變你的服飾?英華的學生和協恩的學生會因這些相片或一間卡通房間而不尊重校長和老師嗎?作為家長,你會因為你對補習老師的睇法,而對穿上行政人員服裝的校長和老師存有偏見嗎?

***所以我講明只係我個人感覺囉,我buy實事求是,唔需要攪咁多無謂野囉***

ChiChiPaPa 寫道:
[quote]
心汶媽媽 寫道:
睇左呢板2日,我發覺無第2間學校既家長話咁樣做係好&另到小朋友學到更多知識囉,講真我唔希望我個小朋友第時讀一間咁既學校,唔想一張白紙被咁既校風所影響,另小朋友只著重表面包裝,唔識用心去睇人

我不是英華的家長。(註:我的小孩曾就讀協恩幼稚園。)

我支持林校長的做法。林校長提倡愉快學習。學習的成果不應單用學到的知識的多少來作目標。教師教學應以孩子為中心。不應忽視每一個環節,就算是一個笑容、一聲問好和一件衣服。孩子不同成人,每一件細微的事情都會引動著孩子的心靈。在協恩,和教學拉不上關係的snoppy校長房、以及校長在校門前對小朋友的微笑、問好和傾談,都為小朋友的學習生活留下特別而美好的回憶。

你願意放下不必要的尊嚴,把你的房間變成孩子的卡通房間嗎?你願意當你看不起的補習老師嗎?你會否願意為孩子改變你的服飾?英華的學生和協恩的學生會因這些相片或一間卡通房間而不尊重校長和老師嗎?作為家長,你會因為你對補習老師的睇法,而對穿上行政人員服裝的校長和老師存有偏見嗎?
[/quote]

班細路大左之後, 咪學識睇吾起/吾洗尊重著得普通D既人law, 英華家長快D買過哂D衫la, 叫校長揾型象設計幫你地執執個樣/打扮, 影番D大頭相掛響屋企, 可能宜家你地囝囝已覺得你地out 左,到時點叫佢地尊重你地ar

仲留響BK做乜, 快D去買衫la, hurry up                   

報紙講既嘢, 從來都不盡信.
睇到呢個報導, 心中當然有自己的諗法, 大家茶餘飯後, 八下、口水下亦人之常情.
支唔支持都好, 用到 "disapponted" 字眼, 好搞笑.

我無將自己既相貼到成屋都係,不過我小朋友好尊敬我,因為佢覺得mama係一個好人,佢會用個心去睇一件事or人,mama成日幫d有需要既人(例如見到d老人家行動唔方便我會主動扶佢上落,見到d傷殘既人我唔準小朋友笑佢地重要話比佢聽人地都唔想唔可以睇吾起人地...等等)要身教囉,小朋友係唔會介意d表面野因為佢地重係張白紙好純潔,你比咩佢佢就吸收咩野.

e+學校竟然攪d行政look重要做show咁,小朋友會點諗?佢地又吸收到咩野信息呢?

我之前去個一間小學聽小一簡介會,果間小學係48綱既band 1小學,校長咁講:我地係唔會高調攪宣傳,因為我地既教學宗旨係教育下一代,亦要保持學校純樸既校風,我地唔係商業機構所以唔會去討好d家長&學生,我地要做既係點樣去教育好下一代,校長話希望家長明白!

[quote]
stitch626113b 寫道:
班細路大左之後, 咪學識睇吾起/吾洗尊重著得普通D既人law, 英華家長快D買過哂D衫la, 叫校長

這和伴碟一樣,有人覺浪費,有人覺有需要。

Daydream,

我未寫那個post前,已知你一定會感到"disappointed",所以我一點都不介意。

王國長老

我琴日都講過唔認同校方今次的做法,
今次唔掂,唔代表其他方面唔掂既。
我覺得大家亦無必要同持反意見者爭論,
各人有各人睇法,都係嗰句,
唔好硬要別人認同自己既想法,
都第二日了,你地仲嘈緊既?

I TOTALLY AGREE

不如印晒落本校刊到,晚晚可以攬住訓,二十四小時對住包唔會唔識Miss 同亞Sir啦!  咁會唔會比起係學校得幾個鐘仲好?同埋家長未必睇到,唔係人人有時間送返學接放學!

好好文筆

daydream 寫道:

誰說轉校 ?

齊心反映   痛陳禍害

臨崖勒馬   回頭是岸

同心協力    撥亂反正

張功補過    為時未晚

[quote]
難道要英華家長紛紛轉校去才安心?

[/quote]   

Easy媽咪,
唔好唔講,我真係好想睇你個報告,學校有冇用公帑.我諗呢度好多都想知

<問題只在於有否窮奢極侈地浪費公帑”嗎,報紙話係學校請D專業人事(有指名導姓)返黎攪架>
<---如果冇用到公帑, 係咪就冇咩問題呢??? ok 等我問下呀, 妳地放心, 唔好再拿這個point批評, ok >
Easy媽咪 寫道:
我唔會再講喇~~

daydream 寫道:
You may not know why I used "disappointed".  I have read many ChiChiPaPa's previous postings and I appreciated most of them and I respect him as one of the high quality BK parents.  However, this time, I can't believe ChiChiPaPa having such view on this case.

That is why I used "disappointed".

Now, do you still think I used "disappointed" 好搞笑?

你自己唔覺我都冇辦法
‹ 上一主題|下一主題