用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

英文發音 [複製鏈接]

我發現小朋友近日讀英文字時有些發音有點怪,又有時同我爭論某一些英文字的發音,話老師不是這樣讀,死都話老師係咁讀
例如:   
Pill    讀成   Bill
Thing 讀成  ting
Three 讀成  tree

想問下有無其他小朋友都有呢個問題?    我好擔心,因為這段日子是interview時候,如果小朋友出到去interview時都讀錯就死啦!
   0    0    0    0

我個囡今年都有呢個問題, 之前都無,.  佢有時見到P 就讀B音. 我糾正佢時佢又話老師都係甘讀, 真係無晒佢辦法 我都聽過有其他MAMI有相同情況, 都唔知同唔同學校反應好 ? 如果同學校講左, 怕佢地會LABEL  左我個囡。 之前甘辛苦考依間學校, 都係因為佢地語音出名, 依家自己個囡讀又唔覺傳中甘好 

唔使擔心, 可能係小朋友跟左朋友仔讀.

前排有家長話英文老師同佢講個小朋友唔識發"TH" 音, 教佢返去同小朋友做多D 舌頭運動
好好心機的, 所以老師應該OK 架, 如果真係擔心可以同老師傾下計呢

我覺得小朋友就好似一個大海綿學野學得好快!
好似佢地而家D國語好標準, 有時仲糾正我添.
但最近唔知點解我發現我既小朋友 “L” 發音好重, 好似個 “ALL” 字,個尾音好重, 同埋有時讀D音怪怪地.
我覺得小朋友打根基係非常緊要, 如能在一個NATIVE語景下學外語係最好亦唔會混亂, 亦唔會有點解父母叫我甘讀, 但係老師唔係甘讀既情況.

我小朋友讀K1、K2時都無呢個問題,到今年K3 D字嘅發音就變到亂晒,當我糾正佢時,又話老師係咁讀!  以前學校都有黑皮膚嘅老師,都教得好好,但今年就出左問題了,其實已有家長跟學校了解過,學校就話老師好有經驗。之前我好欣賞學校語境好,所以出來的小朋友就算唔特別出色都可以講得一口流利英語,並且拼音好好。一路以來,樂基都係一間著重語境嘅學校,真係好希望學校會正視呢個問題!

‹ 上一主題|下一主題