用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 啟思小學附屬幼稚園升小學問題...
go

啟思小學附屬幼稚園升小學問題... [複製鏈接]

啟思小學附屬幼稚園剛剛收了我個女, 但係search過個forum, 好似入依間幼稚園的好處係可以直上啟思小學.
但係如果我想個女之後讀出面的小學 (如Maryknoll), 咁我仲應唔應該俾個女讀依間幼稚園?
我地考慮依間幼稚園的主要原因係因為想個女讀得開心o的, 所以依家都十五十六, 有o的高興佢收o左我個女, 但係亦有o的擔心..........
希望大家俾o的意見. 謝謝.
   0    0    0    0

原文章由 acml 於 07-11-7 19:05 硐表
啟思小學附屬幼稚園剛剛收了我個女, 但係search過個forum, 好似入依間幼稚園的好處係可以直上啟思小學.
但係如果我想個女之後讀出面的小學 (如Maryknoll), 咁我仲應唔應該俾個女讀依間幼稚園?
我地考慮依間幼稚園的 ...

me too ?3/11in完,我今日剛收到信收我個女,明天要我交留位費,咁快架?我都考慮緊。因其他學校未in添

我都係前日收到, 今日去交錢.
希望快o的有人可以俾o的意見啦.

如果想個女讀得開心,啟思小學附屬幼稚園是一個很好的選擇,當年我都係好喜歡呢間學校,亦同時浸幼同啟思小學附屬幼稚園兩間都收我個仔,而兩間嘅教學方式相若,同時有中小學,學生返學好開心,但我最後揀咗浸幼!!其實如果你喜歡呢間學校,就俾亞女讀啦!如果到小學想讀其他學校,係無問題,你可以揀出面D小學,但到時如果想亞女繼續讀,咪重好,可以直升,唔使煩再考其他學校,我覺得唯一要考慮嘅係小學D學費!因為都好貴吓!

但係我擔心佢開心完三年之後出唔到去其他學校咋......特別係果o的比較出名的小學.
其實有冇人知到佢地o的畢業生如果唔係直上啟思小學, 可以成功考到/入到邊o的小學?

仔仔今年p1, k3d同學仔去左喇x, 瑪xx, 聖x, 小x......., 都係抽既, 而家都讀得幾好, 我地就唔駛煩, 直升就算, 無問題架.

原文章由 靚太太 於 07-11-20 01:19 硐表
請問你仔仔請啟思幼稚園時開唔開心呀英文同普通話教得好唔好呀!!同埋小學間學校好唔好呀!我想BB讀啟思幼稚園!

靚太太,

首先請留意我地衣間係啟思小學附屬幼稚園, 同趙博士嗰間係兩個唔同機構的.

我的女兒現在啟思小學讀p2, 佢以前都係啟小附幼, so far 都讀得幾好

囡囡以前讀,嫌佢唱慢板,唔夠挑戰性.閱讀書籍和出外參觀都少,要報考直資或名私校就輸蝕.

請問講緊邊一間??

我地"啓思小學附屬幼稚園"有好多出外, 有d我都未去過; 閱讀計劃都讀左好多書.

隔月/周轉主題, 好有創意同發揮, 仔仔不知幾開心.

原文章由 IRON 於 07-12-3 09:29 發表
請問講緊邊一間??

我地"啓思小學附屬幼稚園"有好多出外, 有d我都未去過; 閱讀計劃都讀左好多書.

牛津道得一間. 有好多出外????

起碼什麼博物館, 科學館........都去過, 旅行就去公園野餐, 我唔知外邊d學校仲去邊, 不過我地覺得算多, 因有d我地自己都未去過.
‹ 上一主題|下一主題