用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 苦惱:葵青區band2 頭3位
go

苦惱:葵青區band2 頭3位 [複製鏈接]

好苦惱葵青太多band2
唔知點揀

如果校風首要,成績中上至中中,邊間好?
愛禮信? 荔天?定李賢堯?

謝謝大家意見
   2    0    0    0

伍若瑜,吳祥川,石天
Band 2A-1C 有全完

回覆 eit2003 的帖子

如果吳祥川都計得入
無理由唔計皇仁舊生會囉
學生收得又比皇仁好
但一粒5星星都無唔好以為吳祥川DSE英文同中文科
會比皇仁舊生會好
如果開哂咩科攞5以上
可能大家會O哂嘴
點解唔寫33222咩成績
因為唔好睇嘛
放棄哂D課外活動
剩係狂比時間學生出去補習
用盡全力考出黎445*5*5*真係可以見人?

https://twghscgms.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=14776&article_id=67097

http://www.qcobass.edu.hk/?news=49700

long0 發表於 24-6-14 13:34

如果吳祥川都計得入
睇返23年皇舊全級最高分得 5科27分,吳祥川 5科26,冇咩大分別喎?

Band 2頭, 我會選石天
成績同校風這幾年都有很大進步
贏過哂伍若瑜
證明石天放重心係學生身上

石天>吳祥川>伍若瑜

eit2003 發表於 24-6-16 11:45
睇返23年皇舊全級最高分得 5科27分,吳祥川 5科26,冇咩大分別喎?
祥川放棄學生課外活動而皇舊無特別改變過課外活動比例
而同樣成績差不多
呢個就係分別

sydneywongaus 發表於 24-6-16 14:46
Band 2頭, 我會選石天
成績同校風這幾年都有很大進步
贏過哂伍若瑜

將兩間東華都當Band 2頭似乎相當喜歡東華
個別學校唔講
東華教育部
真係不敢恭維
係香港可以比教署更XX的機構真係不多
偏偏東華就係最XX果個

long0 發表於 24-6-14 13:34

如果吳祥川都計得入
2023年吳祥川3322+2率40.7%,22+222率 87.6%,比唔少 B2B 既學校好,而呢兩個指標既關鍵都係中英文。而皇舊冇公佈呢 d資料,所以你話皇舊中英文唔差過吳祥川係暫時證實唔到,除非你願意公開今年皇舊既整體dse成績資料。

long0 發表於 24-6-16 18:43
個別學校唔講
東華教育部
有同感!自家孩子都算係小小的東華受害人

eit2003 發表於 24-6-18 20:36
2023年吳祥川3322+2率40.7%,22+222率 87.6%,比唔少 B2B 既學校好,而呢兩個指標既關鍵都係中英文。而皇舊 ...

聯招有都大直資大學位架
直資D位12分夠架啦
係寫唔該寫聯招資助大學學位
玩埋哂D文字偽術原來真係夠呃而家D家長
40零人其實同以前唔差得多
不嬲間學校得一班精英班可以升學
(由會考年代開始 不嬲都係西走一班中三
換一班被Band One原校放棄嘅學生返黎)
以一班嘅成績頂住個升學率
但今日學額數量已經比以前高幾倍
唔寫幾多係聯招資助學位學額
跟本無意義

long0 發表於 24-6-16 18:43
個別學校唔講
東華教育部
可唔可以分享下詳情?

東華三院屬校秉持"勤儉忠信"的校訓,引導學生樹立正確的價值觀和行為準則。大部分畢業生都能深入領會這四個字背後所蘊含的寶貴精神,在日後的人生道路上發揮其正面影響。

我們必須正視社會上存在著不同學習能力和家庭背景的學生群體。儘管優秀學生自然能夠進入名校就讀,但同時也有一部分學生的學習表現相對較弱,需要獲得更多的教育支持。

正是這些提供多元化教育服務的學校,包括東華三院旗下的各所屬校,為社會上不同需求的學生,尤其是弱勢社群提供了寶貴的教育機會,幫助他們發展潛能,邁向成功。

FNN 發表於 24-6-21 21:03
東華三院屬校秉持"勤儉忠信"的校訓,引導學生樹立正確的價值觀和行為準則。大部分畢業生都能深入領會這四個 ...

都唔知係咪宣傳部不過係我都照講
呢間學校確實2012-2017
係按呢個標準做實事
而當年青衣好多家長亦支持學校發展,
之後換咗一個不學無術
只可以教音樂的署任
(其實任何正常有D自䔿的人
都會讀多幾樣
等自己唔係只可以教音樂)
不過佢唔係
呢D都算精品
唔識學術識乜呀
權鬥囉 鬥學生 鬥家長 鬥同事
其樂無窮
魚腸黎咪埋堆囉
D咁嘅混世魔王
機構有管咩
叫D學生讀書
係正常
但放棄哂D課外活動
只係得D咁嘅成績
係醜囉!
話D學生係垃圾要成讀就唔可以玩呀
有時唔知係D學生垃圾
定管學校果班係垃圾
以前12-17年 學校搞到8-9:00都有人
甚至星期六日都係
而家好囉4:00好放工放學啦(大王下街坊可以證明)
D學生仲要出去同天王補習架
幾好吖!今日比我係B2
一定唔會揀呢間
皇仁係唯一選擇
B 2尾揀燕京
一定唔會後悔
我只寫一次
係青衣
Band1 83
Band2 皇仁舊生
Band3 燕京
其他不願致評
橋外可以就不要入青衣
反正葵盛圍B1 B2 B3齊哂

FNN 發表於 24-6-21 21:03
東華三院屬校秉持"勤儉忠信"的校訓,引導學生樹立正確的價值觀和行為準則。大部分畢業生都能深入領會這四個 ...
如果東華三院真係做到你所講咁, 就當然令我地家長放心啦事實係... 東華三院講一套, 對學校好多都唔理 (甚至欣賞針對同學仔/唔理同學仔嘅師長, 比佢地做主任)
其實真係好多學校都係咁, 只係東華三院, 保良局咁大間慈善機構最嚴重。

回覆 sydneywongaus 的帖子

我唔敢講所有保良局係咪好過東華不過保起碼明買明賣
一早家長都知保係谷成績出名
多區保良都係Band one
而且所有資料公開
https://www.plk83.edu.hk/uploads/files/Annual%20School%20Report_2223.pdf
幾多提早離校一清二楚
亦因為一間中學令自己小學成為爭住入的學校
而東就相反
學校做得好唔好
睇吓自己小學送唔送Band one 入嚟就得
當區家長心照

回覆樓主:

一般來講,保良局學校係只顧成績,唔理其他,但好過東華三院學校,基本管理都有問題
當然保良局都有管理差嘅學校,例如李城璧,東華三院都有成績好嘅學校,例如黃笏南

在我的中學時期,由於自身的能力不足,我曾就讀過幾所全港最爛的中學。東華三院已是相對較好的一間中學。在那些成績較差的中學中,每級能夠進入大學的學生只有二、三人。不過,這些中學反而教會了我很多在一般學校難以學到的街頭智慧。

利申:我一直想進入成績較好的中學就讀,但我必須坦承自己的能力確實有限。

sydneywongaus 發表於 24-6-22 22:48
如果東華三院真係做到你所講咁, 就當然令我地家長放心啦事實係... 東華三院講一套, 對學校好多都唔理 (甚至 ...
如果因為SEN而被針對東華姨丈校長已經做出完美示範
叫受害人去平機會投訴
事件發生12個月內有效
順手比信去教署通知一聲尊重一下
比機構同學校校董會都有用

FNN 發表於 24-6-23 11:15
在我的中學時期,由於自身的能力不足,我曾就讀過幾所全港最爛的中學。東華三院已是相對較好的一間中學。在那 ...
呢個只係學校自己比較好我所講係機構教育部
根本就係放任政策
你搵都浪費氣力
因為佢只會交返比校董會
而校董會即係校長決定
你唔好諗住做家長校董可以反映
因為做咗就有保密協議
講出去就等人告
只可以同流合汚
我親身見過學校由B1尾變B3尾
只要D家長將間學校
大抽獎填係10名開外
放學生出去食飯
比帶手機上堂
校長加校方唔去宣傳學校
校長無作為仲要3:00不露
學校即現死相

莫講慈善機構,就算有宗教背景嘅學校一樣可以辦得好差。最緊要係睇邊個做校長,仲要睇埋邊個做校監。校監懶散唔理學校,旨意晒校長,校長就有機會隻手遮天。以前有學校因為咁而出事。辦學團體通常將權力下放俾校監,所以唔會理得咁多,有事就通知校監,校監再叫校長/校董會/管理團隊處理。校監對校長既要合作但也要制衡,如果係蛇鼠一窩的話間學校就注定冇運行。

我見過最勤力嘅校監,經常回校巡視情況,出席學校活動,甚至定期出席早會向全體師生講話。嗰幾年間學校唔會差得去邊,班老師見到校監巡視教員室,冇人夠膽偷懶。但其後換咗校監,新校監基本上好少在學校出現,雖然在同一個校長的領導,學校比之前變得鬆散。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊