用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈分科目計算方法
go

呈分科目計算方法 [複製鏈接]

請問一下呈分科目的計算平均分的方式:
例:

中文作文:  65
中文聆聽:  83
中文閱讀:  73
中文說話:  89

請問是否: (65+83+73+89) 除 4 = 77.5 ==>中文平均分.

然後77.5 X 9倍= 697.50 ==>就是呈分成績

因為學校只講999632, 而中文科卻考 4分卷, 英文又考4分, 所以想知道自己計得岩唔岩,

有錯請指導, 謝謝
   4    0    1    0

happymap2013 發表於 24-6-18 13:17
例:

中文係佔9,, 但係唔係除 4,  間間學校唔同, 多數學校...係咁樣計

中文作文:  65 @40%
中文聆聽:  83@10%
中文閱讀:  73@40%
中文說話:  89@10%
中文科成績是72.4分

G98385TT 發表於 24-6-18 13:30
中文係佔9,, 但係唔係除 4,  間間學校唔同, 多數學校...係咁樣計
謝謝....心灰意冷..

回覆 happymap2013 的帖子

每間學校比例唔一樣,問返班主任/負責升中的老師會較好
我小朋友學校中文科比例:

中文卷@60%
作文@20%
默書@10%
聆聽@5%
說話@5%
  總分100

回覆 gn00127187 的帖子

參考資料
https://www.youtube.com/watch?v=yWq2cUENsmo

回覆 gn00127187 的帖子

一般手冊有講比例,間間學校唔一定一樣

多謝你們回復, 無論什麼比例,分數都去不到A, 心灰意冷中....
怪不得很多人都說...中文是死亡之卷.

happymap2013 發表於 24-6-18 13:17
例:

間間小學計法唔同,通常聆聽及說話佔比例最少。

中文作文真係弱咗啲, 唔好話計呈分試, 再唔搞搞佢,上到中學好可能中文科長期唔合格。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

就咁睇分數,似乎作文稍弱
65分,要睇下主要係咩問題,離題、詞不達意定遣詞造句等,問下科任老師意見,對症下藥,仲可以急起直追呀

回覆樓主:

借位一問,如果小五閱讀理解比較弱,有無好既補充練習可以介紹下,等我暑假可以追一下(emoji)(emoji)

melolo317 發表於 24-6-18 14:34
就咁睇分數,似乎作文稍弱
65分,要睇下主要係咩問題,離題、詞不達意定遣詞造句等,問下科任老師意見,對 ...

都係果句,離不開比較其他同學,如果份卷淺個個九十幾,你八十幾就死得,相反亦然

另外,作文不嬲都唔會太高分,七十幾分可能已經係最好果幾個!不要太悲觀!

rsx 發表於 24-6-18 17:39
都係果句,離不開比較其他同學,如果份卷淺個個九十幾,你八十幾就死得,相反亦然

另外,作文 ...
作文 ...真係死亡之科囉.想溫都唔知點溫                    .. 呈分試的壓力真係好大...........

中作文係最難,好難溫,好難補,裡面冇就係冇。

回覆 boisacat 的帖子

呢個可以比多d作文書佢睇,等佢知道可以點作及結構如何組成,都會有幫助

回覆 happymap2013 的帖子

我女學校,中文科試卷  40%作文  20%
聆聽  10%
默書  10%
說話  10%  
合共   90%

英文
試卷 + 作文  60%
聆聽             10%
默書             10%
說話             10%  
合共              90%

例:

呈分排名 據加權標準分 非原始分
標準份 z = (原始分 x - 平均分 μ) / σ

《升中呈分試的校內名次是如何以標準分排列》
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2340063

happymap2013 發表於 24-6-18 14:24
多謝你們回復, 無論什麼比例,分數都去不到A, 心灰意冷中....
...

呈分重點是看本身與同學成績差異
如本身低於平均(μ) 標準分(z)係負數  
多數同學靠近平均 標準差(σ)細 影響更大

happymap2013 發表於 24-6-18 14:24
...

假若同學成績差異大 標準差(σ)大
本身成績靠近平均(μ) 影響相對細
如樓上所言 如非偏離主車羣 不用過慮

rsx 發表於 24-6-18 17:39

另外,作文 ...
謝謝你. 問左級頭幾位, 都係70+左右, 最高個個都唔過80+, 今次題目好深, 好多人作文離左題, 我見小朋友都唔算太差,心情好左少少, 但成績表中文就C,唉!! 自行無望了.....

happymap2013 發表於 24-6-21 13:06
謝謝你. 問左級頭幾位, 都係70+左右, 最高個個都唔過80+, 今次題目好深, 好多人作文離左題, 我見小朋友都唔 ...

自行都係睇你要求有幾高!同埋學生排名!再加埋interview表現+奬項等!

不是無望吧!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊