用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS 分班方法討論區
發新帖回覆
go

DBS 分班方法討論區 [複製鏈接]

歡迎用家發表意見

(版主:如果覺得這個帖和「升中派位無關,可以刪帖)
   2    0    0    0

jiljill 發表於 24-6-20 17:34
歡迎用家發表意見

唉!由佢哋啦,成日都係咁㗎啦!

回覆樓主:

從另一個帖所見,用家似乎對為什麼 DBS 在大考是 B1B 不太感興趣,反對熱烈討論 DBS 分班方法,特此立帖方便大家集中討論。

這樣亦不會影響其他人討論「為什麼 DBS 在大考是 B1B」這個話題。

PTL_L 發表於 24-6-20 17:41
唉!由佢哋啦,成日都係咁㗎啦!

咁有啲人想討論點解 DBS 係 B1B 㗎嗎

你講到離曬題人哋點討論啫,係咪?

我做下好心,開個帖比用家

jiljill 發表於 24-6-20 17:44
咁有啲人想討論點解 DBS 係 B1B 㗎嗎

你講到離曬題人哋點討論啫,係咪?
我諗post主都搵到答案㗎喇,好多post都係咁㗎啦,傾傾下講咗第二樣,冇咩所謂!

rsx    發表於 24-6-21 09:32

PTL_L 發表於 24-6-20 17:47
我諗post主都搵到答案㗎喇,好多post都係咁㗎啦,傾傾下講咗第二樣,冇咩所謂! ...
因为DBS是B1B这件事,hit中jiljill的中心思想 - 中学阶段不应该分心搞副业,忽略学业,因为学业才是正道,日后事业发展都是以学业为根据,若果学业不济,无论副业如何出色,日后大多乞食。

sainsbury    發表於 24-6-21 10:27

猴子爸 發表於 24-6-20 18:06
因为DBS是B1B这件事,hit中jiljill的中心思想 - 中学阶段不应该分心搞副业,忽略学业,因为学业才是正道, ...

又唔好咁講,DGS 都係搞呢樣搞嗰樣,咪一樣係 B1A。我想話佢㗎,但真係搵唔到咩去話佢。

jiljill 發表於 24-6-20 18:16
又唔好咁講,DGS 都係搞呢樣搞嗰樣,咪一樣係 B1A。我想話佢㗎,但真係搵唔到咩去話佢。
...
Dgs可能間接請人離開㗎喎,你又知唔知先?仲有,男點同女比啫~~~

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 24-6-20 18:20
Dgs可能間接請人離開㗎喎,你又知唔知先?仲有,男點同女比啫~~~
同意,AL 年代男生真係着數啲,現在到了 DSE 年代反而女生着數啲,因為佢哋語文能力高啲。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 24-6-20 18:38
同意,AL 年代男生真係着數啲,現在到了 DSE 年代反而女生着數啲,因為佢哋語文能力高啲。 ...
其實呢啲最top既學校仲有咩好爭呢?!入得既都係叻仔叻女,家庭培育得好,最終都有機會同一學系見。

ekhc    發表於 24-6-27 09:09

esmehouse 發表於 24-6-20 18:38
同意,AL 年代男生真係着數啲,現在到了 DSE 年代反而女生着數啲,因為佢哋語文能力高啲。 ...

榮譽佢啦,搞定~

PTL_L 發表於 24-6-20 18:20

汰弱留強,我覺得冇問題。

醒目開學勳章

PTL_L 發表於 24-6-20 19:14
其實呢啲最top既學校仲有咩好爭呢?!入得既都係叻仔叻女,家庭培育得好,最終都有機會同一學系見。 ...
其實入到 B1 學校已經好好,始終讀書都係靠自己,而唔係靠學校

ekhc    發表於 24-6-27 09:10
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 24-6-20 19:48
其實入到 B1 學校已經好好,始終讀書都係靠自己,而唔係靠學校
係啦,我成日都咁講㗎啦,學校唔係唔幫,但主要靠自己囉!

ekhc    發表於 24-6-27 09:10

jiljill 發表於 24-6-20 17:34
歡迎用家發表意見

好多中學都有分班/分set上堂㗎喎,有咩咁特別要討論呢?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DBS 係用什麼方法分班的?如果純以成績去分班,咁好多學校都係咁做,沒有什麼特別喎。

gracelam 發表於 24-6-20 20:13
好多中學都有分班/分set上堂㗎喎,有咩咁特別要討論呢?

我見另一個關於「點解dbs係b1b」嘅帖好多用家討論呢個話題,所以開個帖比佢哋發揮。點知佢哋堅持帶偏,人性就是這樣。

以成績去分班
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊