用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港島民生定中婦
樓主: littledor
go

港島民生定中婦 [複製鏈接]

heidya 發表於 24-3-31 11:22
問下小朋友意見,佢有更清楚的目標最終都係希望佢哋開心升學讀書
小朋友就係想叩張記,兩間差距吾知大吾大,如果差距不大,就冇必要日日要去爬個大斜坡

heidya    發表於 24-4-2 12:43
heidya    發表於 24-3-31 11:35

Onondog 發表於 24-3-31 11:27
回覆 tpmon 的帖子

謝謝你的回覆。現在回望的確好似選錯了自一。因為阿仔當時一心只想讀中基,因中基係英 ...

BPS 和 聖馬可就是英文強,張記也不錯。

張記特別注重數學。

你似乎對區內各間中學的特色,不太清楚。

mengye 發表於 24-3-31 11:32
小朋友就係想叩張記,兩間差距吾知大吾大,如果差距不大,就冇必要日日要去爬個大斜坡 ...

張記數理科強,文科的成績較弱。

張記比較自由和少功課過中婦,但校舍很舊很細。

張記喜歡收誇區生(如觀塘和將軍澳)。

文科港島民生好過張記。

看了以上的點,你自己可決定到。

tpmon 發表於 24-3-31 11:42
張記數理科強,文科的成績較弱。

張記比較自由和少功課過中婦,但校舍很舊很細。
我小朋友係男仔,小學暫時冇偏科。中婦數理科比張記相差遠嗎?

mimiwxy 發表於 24-3-31 11:21

中婦、民生和聖馬可叩門要written test ?

我不大清楚,因為我冇試過。

- 中婦 (叩要要証明小學成績是全級 top 10%才可申請)

- 港島民生 (叩門要所有主科A,小學全級top 20 才可申請)

- 聖馬可 (叩門沒有特別要求)

mengye 發表於 24-3-31 11:32
小朋友就係想叩張記,兩間差距吾知大吾大,如果差距不大,就冇必要日日要去爬個大斜坡 ...

我親身行上去兩次, 大斜坡 + 搬校風險, 唔洗想........我個仔, 開放日看完後, 佢喜歡張記,  
申請前,  我說佢, {你要日日行落山, 食飯, 兩次來回,, 而西灣河就大巴野食...你想想你間小學比人拆左, 無曬回憶...}

verykin 發表於 24-3-31 11:49
我親身行上去兩次, 大斜坡 + 搬校風險, 唔洗想.............我個仔, 開放日看完後, 佢喜歡張記,  
申請前, ...
是的,作為老母親我就爬得好攰。第一次吾識路,從地鐵站出來,行去炮台山道個邊上,爬得仲要甘。後來知道地鐵站後邊有條捷徑上,近好多,但係爬長樓梯個刻都係好攰。已經問咗小朋友,如果真係叩入,揹住個重書包日日都要咁樣爬,你得吾得先,佢話冇問題

mengye 發表於 24-3-31 11:47

張記和中婦都有在網頁放公開試成績,你自己可比較下。

33222、入大學率也可比較。

張記公佈5+ 成績,中婦公佈4+ 成績,比較要自己估怎convert。

張記公開試成績:
https://www.ccsc.edu.hk/achievments.php?cid=161

中婦公開試成績:
https://www.hkcwcc.edu.hk/en/2023-hkdse-results

heidya    發表於 24-4-2 12:44

mengye 發表於 24-3-31 11:47

中婦強,Economics 超強, + 數理好 + ICT, 中一簡介 校長話 收奧數同學, 有ICT,, 又去高盛參觀...(我估:想玩金融), 中一中二要學木工........最後 雖然中婦唔收我個仔, 入了自一KC, (假若入中婦,都唔會叩張記)
- 民生,聖馬可,ICT有時有,,,有時無

tpmon 發表於 24-3-31 12:06

張記和中婦都有在網頁放公開試成績,你自己可比較下。
謝謝你的資料

verykin 發表於 24-3-31 12:07
中婦強,Economics 超強, + 數理好 + ICT, 中一簡介 校長話 收奧數同學, 有ICT,, 又去高盛參觀...(我估:想 ...
你是位合格的家長,做咗咁多功課。我吾係好識呢的,都係一知半解,到時中學要靠小朋友自己去摸索了

mengye 發表於 24-3-31 12:13
謝謝你的資料

張記叩門優先考慮自行沒有申請的學生。外區生叩門較着數。

今年張記開4班,學位比較緊張。

中婦強,Economics 超強, + 數理好 + ICT, 中一簡介 校長話 收奧數同學, 有ICT,, 又去高盛參觀...(我估:想 ...
作為家長就吾想佢日日去爬大斜坡,但係佢自己話要去叩,唯有尊重下佢。或者叩吾入呢,之前都聽過吾少話東區中學有 君子協定 呢樣嘢

Onondog 發表於 24-3-31 11:27

謝謝你的回覆。現在回望的確好似選錯了自一。因為阿仔當時一心只想讀中基,因中基係英 ...

一定中婦啦,唔同級數。

mengye 發表於 24-3-31 12:21
作為家長就吾想佢日日去爬大斜坡,但係佢自己話要去叩,唯有尊重下佢。或者叩吾入呢,之前都聽過吾少話東區 ...
最後..當然用家話事...

tpmon 發表於 24-3-31 12:18
張記叩門優先考慮自行沒有申請的學生。外區生叩門較着數。

今年張記開4班,學位比較緊張。
Del…

mengye 發表於 24-3-31 12:29
明白,就俾佢嘗試一下,叩吾入就扚起心肝讀中婦

中婦是有實力強校,只是校名不出名。

張記在外區較多人識,但個別科目可能不及中婦。

你仔自己要研究多點有冇真正需要才去叩,因為叩了不讀,會影響有需要的人的機會。

Onondog 發表於 24-3-31 11:09
小朋友係B1A但性格係外向型,怕中婦不適合他。但如讀中基,即係要降一至兩级,所以很難決擇。
...

食左間再諗啦。外向型兩間都唔算太配對,可以考慮向他區叩門,反正冇成本~

睇呢啲,我估,冇須要睇選修科成績,可以係好大水份~

睇4科主科已經足夠,今天係3科,主科成績好,副科不可能差,正常會比主科更靚仔。副科係自己揀,主科係硬食的~

tpmon 發表於 24-3-31 12:38
中婦是有實力強校,只是校名不出名。

張記在外區較多人識,但個別科目可能不及中婦。
明白,做為家長就吾係好想佢叩,但係佢想去嘗試就俾佢去試下。如果叩入都會尊重佢,俾佢入張記。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊